Bizi Takip Edin!

Ramazan Ayında Yapılan 10 Beslenme Yanlışı

Ramazan ayında oruç tutmanın hem ruhen hem de fiziksel olarak birçok faydası bulunmaktadır. Fakat yanlış beslenme alışkanlıkları ile faydalı olan orucu zararlı bir hale getirebiliriz. Bu yüzden Ramazan ayında oruç tutarken dikkat etmemiz gerekenler bulunmaktadır. İşte Ramazan ayında yapılan beslenme yanlışları!

Hızlı ve iyi çiğnemeden yemek

Hızlı yemek

Birçok kişinin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi hızlı ve çiğnemeden yemek yemektir. Bunun sebebi düşen kan şekeri ile yemek yeme isteğinin artmasıdır. Bunun birçok zararı bulunmaktadır. Hızlı ve çiğnemeden yemek yemek; şekerin hızlı yükselmesine ve buna bağlı olarak uyku ve baş ağrısı hissinin yaşanmasına neden olmaktadır. Vücut doyma sinyalini verene kadar çok hızlı yemek yendiği için ihtiyaçtan fazla yemek yenecek ve gereksiz kalori alınacaktır. Bu durum kilo ile sonuçlanacaktır. Bu yüzden farkındalık ile yavaş ve çok çiğneyerek yemek yemeye özen gösterilmelidir.

Geç yemek yeme düşüncesiyle sahura kalkmamak

Ramazan ayında oruç tutanların yaptığı bir diğer yanlış ise ”Geç yemek yer yatarım, böylelikle sahura kalkmam” düşüncesidir. Bu durumun onlarca zararı bulunmaktadır. Gece yemek yiyerek yatmak vücudun gereksiz yere çalışmasına, bir sonraki gün iftarda daha fazla yemek yemeye, gün içinde halsiz hissetmeye ve dahasına neden olacaktır. Ramazan’da tek öğün beslenmek kansızlık, saç dökülmesi, kemik erimesi, kas yıkımı ve zayıflık gibi problemleri de beraberinde getirecektir. Bu yüzden iftar, daha sonrasında kısa bir yürüyüş yapılmalıdır. Ve mutlaka ama mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Yağlı yiyeceklerden bolca tüketmek

yağlı yiyecekler

Zararlı yağlar içeren gıdalar sindirimi en güç gıdalardandır. Bu kişinin gün içinde mide yanması ve diğer sindirim sistemi problemleri yaşamasına neden olacaktır. Bu yüzden kızartma gibi yağ içeriği yüksek olan yemekler ve soslu- kremalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle bu süreçte metabolizma hızı yavaşlayabilir. Metabolizma hızınının yavaşlaması ve yağlı yiyeceklerin tüketimi hızlı kilo artışını beraberinde getirir. Ayrıca bu dönemde buharda, haşlama, ızgara, fırında gibi pişirme yöntemler kullanılmalıdır.

Yeterince su içmemek

İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşur. Ramazan ayında ise oruç tutarken aşırı su kaybederiz. İftarda bu suyun yerine konulmaması halsizlik, baş ağrısı, kas krampları ve konsantrasyon bozuklukları gibi nedenleri beraberinde getirmektedir. Bu yüzden iftar ile sahur arasında mutlaka ama mutlaka 2- 2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir.

Aşırı pide yemek

Aşırı pide yemek

Hepimiz şöyle güzel bir Ramazan pidesi yemek için Ramazan ayını bekleriz. O mis gibi kokan ve sıcacık olan sofraların baş tacı pidenin çörek otlu, susamlı, yumurtalı ve yumurtasız gibi birçok çeşidi bulunur. Fakat pide önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu yüzden kokusuna ve tazeliğine aldanarak aşırı derecede yememek gerekir. Bu durum hem kilo problemlerine neden olacak hem de vitamin ve mineral açısından zengin besinleri tüketmememizle sonuçlanacaktır.

Ve diğer yanlışlar…

  • Meyveyi aşırı tüketmek de hiç tüketmemek oldukça zararlıdır. Lif, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin olan meyveler oldukça önemlidir. Bu yüzden iftarda mutlaka ama mutlaka kararınca meyve tüketilmelidir.
  • Bağırsaklarımızdaki bakterilerin dengesi sindirim sistemimizle direkt olarak ilgilidir. Bu doğrultuda dost bakterilerin yani probiyotiklerin miktarını arttırarak denge kurulmaya çalışılmalıdır. Bunu yapmanın en güzel yolu ise ayran, kefir ve yoğurt açısından zengin beslenmek veya doktor önerisiyle probiyotik takviyesi kullanmaktır. Böylelikle Ramazan’ın korkulu rüyası olan gaz, hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sorunları yaşanmaz.
  • Tatlıların unlu ve yağlı gıdalar olduğu unutulmamalıdır. Bu doğrultuda sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Fakat her tatlının karbonhidrat açısından zengin olduğu da bilinmelidir. Bu doğrultuda haftada iki kereden fazla olmayacak şekilde tatlı tüketilmelidir.
  • Beslenme yanlışlarına girebilecek bir başka durum ise iftar sonrasında hemen uyumaktır. İftar sonrasında kan şekerinin aniden yükselmesi ve arkasından gelen uyku hissine aldanılmamalıdır. Bunun yerine yemekten 1 ile 1,5 saat sonra 30- 40 dakikalık hafif bir yürüyüş kalp sağlığınızı, tansiyonunuzu ve kan şekerinizi pozitif yönde destekleyecektir.
  • İftar yaparken asıl odaklanılması gereken nokta miktar değil besin değeridir. Bu doğrultuda porsiyon kontrolü elden bırakılmamalı ve tüketilen yiyeceklerin besin değeri açısından zengin olmasına önem verilmelidir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ