Bizi Takip Edin!

Yanlış Beslenmenin Bağırsak Sağlığımıza Olan Etkileri

Yanlış Beslenme Bağırsak Sağlığı

Bağırsaklarımız temelde iki ana kısımdan oluşurlar. Bu kısımlar ince bağırsak ve kalın bağırsaktır. Bağırsaklar besinlerin açığa çıkması ve emilimden sorumludur. Bu doğrultuda sindirim sisteminde oldukça önemli bir yere sahiptirler. Mide, gıdaları besin olarak parçalamayı sağlarken, bağırsak kana karışmaya yardımcı olur. Bağırsaklar enerjinin, karbonhidratın, proteinin, vitaminin ve minerallerin açığa çıkmasını sağlarlar. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsağın, sadece sindirim sistemiyle değil bağışıklık sistemi ve psikolojik durumla bağlantılı olabileceğini de göstermektedir. İşte yanlış beslenmenin bağırsak sağlığımıza olan etkileri.

Beslenmenin bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri

Bağırsak sağlığı insan sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Yanlış beslenmek bağırsak sağlığını birçok açıdan etkileyebilmektedir. Günlük hayatta maruz kalınan etkiler bağırsak duvarını ve florasını tahrip edebilir. Vücudumuzda hücreden çok bakteri bulunduğu unutulmamalıdır. Bu bakterilerin büyük bir kısmı ise bağırsak florasında yer almaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin sayısının bağışıklık sistemini, sindirim sistemini ve psikolojik durumu pozitif yönde destekleyebileceğini göstermektedir.

Antibiyotik kullanımı

Peki yanlış beslenme dediğimiz zaman akıllara hangi besinler gelmektedir? Bağırsak florasında zararlı bakteri artışı ve dost bakteri azalışına etki eden gıdaların başında işlenmiş gıdalar vardır. Gluten, fruktoz şurubu ve endüstriyel yağların yer aldığı bu gıdalar bağırsak florasını tahrip edebilir. GDO’lu gıdaların tüketimi bağırsak mikrobiyatasında yer alan dost bakterilerin azalmasına neden olabilir. Kontrolsüz ağrı kesici kullanımı vücutta enfeksiyonla mücadele eden maddeleri baskılayabilir. Bu durum vücut enfeksiyon oranını arttırabilir ve bağırsak sağlığını kötü yönde etkileyebilir. Alkol ve sigara kullanımı vitamin ve mineral atılımını arttırırken, içeriğindeki toksin ile bağırsak florasını tahrip edebilir. Tüm bunlara ek olarak bilinçsiz ve doktor önerisi olmadan antibiyotik ilaç kullanmak bağırsak florasını tahrip edebilir.

Şeker ve su tüketimine dikkat!

Şeker bağırsak florasında bulunan zararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik ederken, dost bakterilerin sayısının azalmasına neden olur. Şekerli ve yağlı beslenme bu noktada mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Son olarak; klor bakterilerin olmadığı bir su içebilmemiz için oldukça önemlidir. Fakat yüksek oranda klorlu su sadece sudaki bakterilerin ölmesine değil, bağırsaklardaki dost bakterilerin sayıca azalmasına neden olabilir. Bu doğrultuda temizliğinden emin olunan veya arıtılan sular tercih edilmelidir. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda zararlı bir beslenme düzeni uygularken mutlaka; bağırsakların özerk bir sistem olduğu, neredeyse tüm serotonini salgıladığı, bağışıklık ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olduğu hatırlanmalıdır. Bu doğrultuda sağlıklı bir beslenme düzeni uygulanmalıdır.  Diğer bir yandan gluten içeren tahıllar bağırsak fonksiyonlarının bozulmasına, yağlı ve kızartılmış yiyecekler metabolik bozukluklara ve mide sorunlarına, aşırı baharat tüketimi bağırsak duvarında enflamasyon riskine ve kahve tarz içecekler bağırsak duvarının zarar görmesine neden olabilir.

Sağlıklı bir bağırsak florası için!

Sağlıklı bir bağırsak florası için bu alışkanlıklardan uzak durun:

  • Gluten, früktoz şurubu ve endüstriyel yağların yer aldığı işlenmiş, GDO’lu gıdalardan uzak durun.
  • Alkol ve sigara kullanmamaya özen gösterin.
  • Asitli içeceklerden ve kahve tüketimini sınırlandırın.
  • Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmayın.
  • Zararlı ve şekerli besinler tüketmeyin.
  • Aşırı yağlı ve kızartılmış besinler tüketmeyin.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ