Bizi Takip Edin!

Düzenli Fiziksel Aktivitenin İleri Yaşlardaki Kemik Kırılmalarını Önlemedeki Etkileri

Düzenli Fiziksel Aktivitenin İleri Yaşlardaki Kemik Kırılmalarını Önlemedeki Etkileri

Spor ve egzersiz gibi fiziksel aktivitelerin her yaşta yapılması gerekir. Çünkü sağlıklı bir vücut için düzenli ve yeterli beslenme ne kadar önemliyse, fiziksel aktiviteler de o kadar önemli. Özellikle spor yapmaya genç yaşta başlamanız halinde, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek birçok kas ve kemik rahatsızlıklarının da önüne geçme şansınız artar.

Bilinen adıyla kemik erimesi, yani osteoporoz hastalığı kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalması sonucu, kemiklerin zayıf ve kolay kırılabilir hale gelmesine sebep olur. Daha çok kadınlarda görülen bu hastalığın birçok sebebi olabilir. En belirgin sebepleri ise kalsiyum eksikliği ve yetersiz fiziksel aktivite olarak sıralanabilir. Bu ve bunun gibi kas ve kemik rahatsızlıklarına maruz kalmamak adına doğru zamanda önlemler ve takviyeler almak gerekir. Biz de bu yazıda sizler için düzenli fiziksel aktivitenin ileriki yaşlarda kas ve kemik rahatsızlıklarını önlemedeki etkilerini aktardık.

Osteoporoz Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır

En sık görülen metabolik kemik rahatsızlığı olarak bilinir. Kadınlarda genellikle menopoz döneminden sonra görülürken, erkeklerde ise ilerleyen yaşlarda görülebilir. Bu hastalıkla kemik dokusu incelir, zayıflar ve kolay kırılabilir bir hal alır. Eğer eğilip kalkarken, yerden düşmüş bir eşyayı alırken ya da sırt üstü yatarken hissedilen ağrı dikkate alınıp önlem alınmazsa bu hastalık kemik kırılmalarına kadar varan kötü sonuçlar doğurabilir. (1)

Düzenli fiziksel aktivite yaparak, dengeli beslenerek, kalsiyum ve mineral takviyeleri alarak bu hastalığın önüne geçebilir ve etkisini azaltabilirsiniz. Genç ve çocuk yaştan beri düzenli olarak spor yapan, dengeli beslenen birinin osteoporoz hastalığına yakalanma oranı çok daha düşük. Bu sebeple hangi yaşta olursanız olun, sizi yormayacak şekilde fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.

Kasların Zayıflamasını Önler

Kasların Zayıflamasını Önler

Yeteri kadar egzersiz yapmamak; kasların zayıflamasına, yani atrofiye neden olabilir. Bununla birlikte darbelere karşı hassasiyet artar ve vücut fiziksel yaralanmalardan daha çok etkilenir. Bu sebeple haftada en az 3 gün, düzenli şekilde egzersiz yapmak çok önemli. Eğer çok uzun süreli egzersizler sizi yoruyorsa orta tempoda 30 dakika yürüyebilirsiniz. Böylelikle kaslarınızı ve kemiklerini güçlendirirken kalp sağlığınızı da desteklemiş olursunuz.

Vücut Dengenizi Yerine Getirir, Bağışıklığınızı Güçlendirir

Düzenli fiziksel aktivite bağışıklık sisteminizi de güçlendirir. Uzun süre yatan hastaların iyileşme süreleri de uzar. Çünkü hareketsizlik lenf sistemini etkiler. Zira lenf sistemindeki iletim, kas hareketleri ile desteklenir. Aynı zamanda egzersiz yaparak vücut dengenizi de destekleyebilirsiniz.

Darbelere Karşı Daha Dayanıklı Olmanızı Sağlar

Fiziksel olarak aktif olan kişilerin kas ve kemik hastalıklarına yakalanma oranı daha düşük. Bu kişilerin kalp ve damar hastalıklarına da yakalanma riskinin düşük olduğu çeşitli araştırma sonuçlarıyla desteklenen bir durum. Özellikle ilerleyen yaşlarda, darbelere karşı kemikler daha duyarlı hale gelir. Bu çoğu zaman yaşa bağlı olarak normal kabul edilse de, hareketsiz bir hayat bu duyarlılığın daha yüksek olmasına neden olur. Bu sebeple spor yapan kişiler, darbelere karşı daha kuvvetli ve sağlam bir vücuda sahip olur.

Çocukların Kemik Gelişimini Olumlu Yönde Etkiler

Çocukların Kemik Gelişimini Olumlu Yönde Etkiler

Küçük yaşlarda spora başlamak, ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik kırılmalarına ve kas rahatsızlıklarına büyük ölçüde engel olur. Gelişim çağında başlanan ve düzenli olarak yapılan pek çok aktivite, sağlıklı ve kuvvetli bir iskelet sisteminin kapılarını aralar. Dans etmek, bisiklet sürmek, ip atlamak, voleybol ve basketbol oynamak gibi aktiviteler, çocuğunuzun beden gelişimine olumlu etki yapar. Ayrıca daha sosyal biri olmasına da yardımcı olur. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmasını sağlar.

Yıllar Sonra da Sağlıklı Bir Hayat Sürmek İstiyorsanız Spor Yapın

Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücutta da pek çok değişim görülür. Birçok sağlık probleminin altında; gençken yetersiz beslenmek, egzersiz yapmamak ve zararlı alışkanlara sahip olmak gibi faktörler sıralanabilir. Ne kadar erken önlem alınırsa sağlık problemlerinin önüne geçmek de o kadar kolay olur. (2)

Egzersiz yapmak, fiziksel olarak vücudu iyileştirdiği gibi psikolojik olarak da zihni olumlu yönde etkiler. Daha zinde hissettirir. Spor sırasında salgılanan endorfin hormonu kişiye mutluluk ve huzur verir. Uykunuzu düzenler. Siz de sağlıklı bir yaşam ve aktif bir gençlik dönemi geçirmek için, düzenli egzersizi alışkanlık haline getirmelisiniz.

 

Kaynaklar:

  1. Bir Toplum Sağlığı Sorunu Olarak Osteoporoz Ve Bilinmesi Gerekenler
  2. Yaşlılık İle Birlikte Organizmada Meydana Gelen Değişimler Ve Yaşlılık Egzersiz İlişkisi
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ