Bizi Takip Edin!

Hızlı Yemek Yemenin Sindirim ve Bağırsak Sağlığımıza Olan Etkileri

Hızlı-yemek-yeme

Hızlı yemek tüketimi farkında olmadan birçok insanın yaptığı ama aslında sağlık açısından sakıncalı bir durumdur. Kötü bir beslenme alışkanlığı olarak nitelendirilebilecek hızlı yemek yemek, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığa çeşitli zararlar verebilir. Hızlı yemek yeme sırasında besinler tam anlamıyla çiğnenmeden yutulur; bu da sindirim sürecinin zorlaşmasına neden olur. Besinler bu şekilde tüketilirken beyne daha geç tokluk hissi ulaşır ve sonuçta kişi daha fazla yemek yeme eğilimi gösterebilir. Hızlı yemek yemenin zararları elbette bunlarla sınırlı değildir. İşte bu kötü alışkanlığın sindirim ve bağırsak sağlığımıza olan etkilerinden bazıları!

Hızlı yemek yemenin zararları: Aşırı kilo alımı

Hızlı yemek yendiğinde mide ve beyin tokluk hissini hızlı bir şekilde algılayamaz; bu da kişinin aslında doymasına rağmen yemek yemeye devam etmesi anlamına gelmektedir. Oysa ne kadar yavaş yemek yerseniz tokluk hissiniz de o kadar kuvvetli olacak demektir. Bu aynı zamanda kontrollü bir şekilde beslenmenize de yardımcı olur.

Hızlı yemek yemenin zararları: Metabolizma problemleri

Hızlı yemek yemek besinlerin kana hızlı bir şekilde karışmasına ve fazla kalori almanıza sebep olur. Aşırı kilo alımının yanı sıra bu durum sebebiyle çeşitli metabolizma problemleri de ortaya çıkabilir. Diyabet, insülin direnci bunlardan bazılarıdır. Bu problemler fazla kiloların giderek daha kalıcı bir hale gelmesine de neden olabilir.

Hızlı yemek yemenin zararları: Sindirim problemleri

Hızlı yemek yemek besinleri az parçalamak ve dolayısıyla daha büyük parçalar halinde tüketmek demektir. Bu şekilde beslenmek, sindirim sürecini zorlaştıracak ve sindirim organlarını yoracaktır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenerek yenmeli ve bu şekilde sindirim süreci desteklenmelidir.

Hızlı yemek yemenin zararları: Bağırsak problemleri

Hızlı yemek yeme alışkanlığının sindirim sürecini zorlaştırması, bağırsak sağlığını da tehdit etmektedir. Bağırsaklar, kötü sindirimin işareti olarak yemeğin ardından hemen tuvalete çıkmanıza neden olacak şekilde tepki verebilir. Bu durum, besinleri emilimine yetecek kadar parçalamadığınız anlamına gelmektedir.

Peki, hızlı yemek yemek nasıl önlenir?

Görüldüğü üzere hızlı yemek yemek ciddi sindirim ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Bu nedenle bu kötü yeme alışkanlığı mutlaka terk edilmelidir. Peki, hızlı yemek yemek nasıl önlenir? İşte bazı tavsiyeler:

  • Ayakta yemek yemeyin. Yemeğinizi mutlaka oturarak ve masada yiyin, bu sayede daha yavaş yemek yiyebilirsiniz.
  • TV karşısında veya bir şeylerle meşgulken yemek yemeyin. Bu, fark etmeden hızlı yemek yemenize neden olabilir. Yemek yerken ortamın sakin olmasına ve yemeğe odaklanmaya dikkat edin.
  • Bazen yalnız yemek yemek hızlı yeme alışkanlığını tetikleyebilir. Eğer siz de böyle olduğunu düşünüyorsanız başkalarıyla yemek yemeyi deneyin.
  • Yemek sırasında düşük kalorili ve sağlıklı içecekler tüketin.
  • Yemeğinizden bir kaşık aldıktan sonra kaşığı bırakın ve yemeği tamamen çiğneyin; ondan sonra yutun.
  • Çiğneme süresi uzun olan ve lif bakımından zengin besinler sizi yavaş yemeye teşvik edebilir.
  • Yemek yerken 30 saniyelik kısa molalar verin. Bu, tokluk hissinin doğru zamanda beyninize ulaşmasını sağlayabilir.
  • Uzun süreler aç kalmayın. Çünkü bu sebepten daha hızlı yeme eğilimi içerisine girebilirsiniz.
  • Yemek sırasında size eşlik eden kişilerle sohbet edin. Bu sayede yeme hızınız azalacak ve yemekten de keyif alacaksınız.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ