Yaz Tatilini Kalabalık ve Aşırı Sıcak Ortamlarda Geçireceklerin Dikkat Etmesi Gereken 6 Durum
Yaz mevsimi kış boyunca özlemini çektiğimiz bir mevsimdir. Çünkü yaz aynı zamanda açık hava, güneş, deniz, kumsal ve tatil demektir. Fakat yaz tatili aşırı sıcak ortamlar ve kalabalık anlamını da taşır. Bu yüzden bu mevsimde sıvı tüketimi, kıyafet seçimi, beslenme gibi dikkat edilmesi gereken birçok durum bulunur. Aşırı sıcak ve kalabalık ortamlarda güneş çarpması sonucunda sinir sistemi bozuklukları, yüksek ateş, terleyememe, baş ağrısı, baş dönmesi, nabız hızlanması, bulantı, kusma, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme niteliğinde bozulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. İşte yaz tatilini kalabalık ve aşırı sıcak ortamlarda geçireceklerin dikkat etmesi gerekenler!
Güneş kremi sürmeyi unutmayın
Güneşli havalarda cildi koyu olan insanlar, beyaz tenliler ve çocuklar kadar yanmamaktadır. Fakat beyaz tenliler, bebekler ve çocuklar güneşten aşırı derecede etkilenebilir. Bu durum hücre hasarı ile başlayabilir, deri lekeleri ve erken yaşta kırışıklıklar ile devam edebilir. Ayrıca tatil esnasında yanıklara sebebiyet vererek tatilin keyfini kaçırabilir.
Su tüketimine önem verin
Yaz mevsimi aynı zamanda su kaybı demektir. Var olan aşırı sıcak hava ile birlikte vücuttan su atımı hızlanır. Atılan suyun yerine koyulması ise oldukça önemlidir. Vücut fonksiyonlarının devam edebilmesi için günlük içilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Yaş, kilo ve boya göre bu oran kişiden kişiye farklılık gösterse de ortalama olarak bu oran 2,5- 3 litredir. Yeterli oranda su tüketilip tüketilmediği idrar rengine bakılarak anlaşılabilir. İdrar rengi şeffaf veya açık sarı renkte olmalıdır. Su yerine kahve, çay ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Eğer illa sudan başka bir şey içilmek isteniyorsa tazeliğinden emin olunan süt, ayran ve meyve suları tüketilebilir. Ayrıca kafein ve alkolün vücutta sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.
Pişiklere dikkat edin
Yaz mevsiminde meydana gelen aşırı sıcak aşırı terlemeye yol açabilir. Aşırı terleme ise pişik ile sonuçlanabilir. Tatil süresince bu durumun meydana gelmemesi için sık sık duş alınmalı, kişisel bakıma dikkat edilmeli ve pişik olabilecek bölgelerin aşırı nemli kalmasından kaçınılmalıdır.
Alkol kullanımından kaçının
Alkolün birçok zararı bulunmaktadır. Uzun süreli alkol kullanımı ile birlikte kalp hastalıkları, uyku bozuklukları, beyin hasarları, görme bozuklukları, mide sorunları, karaciğer problemleri meydana gelebilir. Buna ek olarak özellikle sıcak havalarda veya güneşlenirken alkol kullanımı, kalp atış hızını ve tansiyonu arttırıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden kesinlikle güneş altında veya aşırı sıcak havalarda alkol kullanılmamalıdır.
Kıyafet seçimine önem verin
Yaz aylarında ve kalabalık ortamlarda kıyafet seçimi büyük öneme sahiptir. Giyilen kıyafetler hava alan, terletmeyen doğal kumaşlardan yapılmış olmalıdır. Giysiler teri mutlaka emmelidir. Sentetik kumaşlar cilt hasarlarına sebebiyet verebilir. Açık renk kıyafetler giymemek ultraviyole ışınlara maruz kalmayı da beraberinde getirir. Koyu renk giysiler güneş ışınlarını aşırı derecede yutar ve hastalıklara davetiye çıkarabilir. Ayrıca aşırı sıcak havalarda ve özellikle 10:00- 16:00 aralığında güneş gözlüğü ve şapka kullanmaya özen gösterilmelidir.
Ağır yemeklerden kaçının ve beslenmenize dikkat edin
Aşırı sıcak havalarda ağır yemeklerin tüketimi kalp hastalıkları riskini arttırabilir. Bu yüzden yaz boyunca oldukça hafif beslenilmelidir. Hamur işleri, kızartmalar, katkılı gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Kavurma ve kızartmalar yerine kendi suyunda pişirme, az suda pişirme, ızgara veya haşlama gibi yöntemler kullanılabilir. Aşırı sıcaklarda vücut direncinin sağlanması için vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Çabuk bozulma riski olan yiyeceklerin saklanması ve hijyenik kurallara uygun bir şekilde tüketilmesi de oldukça önemlidir.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.