Aşırı Sıcakların Psikolojimiz Üzerindeki Etkileri
Aşırı sıcaklar vücudumuzu etkileyebildiği gibi psikolojimizi de etkileyebiliyor. Doğayla olan iletişimimizde sıcaklıklar ruh durumumuzu yönlendirici bir rol üstlenebiliyor. Örneğin aşırı sıcak veya aşırı nemli bir hava güne kötü bir başlangıç yapmaya sebebiyet verebiliyor. Bunun neticesinde ise halsizlik, sinir, tahammülsüzlük ve karamsarlık gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Aşırı sıcakların psikolojimizi bu yönde etkilemesinin en büyük nedeni, sıcak havaların ısı düzenleme kapasitemizde oluşturduğu baskı olarak biliniyor. İşte aşırı sıcakların psikolojimiz üzerindeki etkileri…
Aşırı sıcak havalar psikolojimizi nasıl etkiliyor?
Aşırı sıcak havalar ile birlikte psikolojimiz olumsuz yönde etkilenebiliyor. Genellikle sıcak havanın uzun sürmesi ve buna bağlı olarak vücudun su ve mineral kaybetmesi ısı stresine yol açabiliyor. Bu durum merkezi sinir sistemini etkileyerek beyinde salgılanan birçok kimyasalın dengesini bozabiliyor. Kimyasal dengenin bozulmasının sonucu olarak birçok psikolojik olumsuzluk ortaya çıkabiliyor. Bir diğer yandan aşırı nemli hava, nefes rutininde aksaklıklara neden olarak yine psikolojimizi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Aşırı sıcak havanın psikolojik etkileri arasında ise şu maddeler yer alabiliyor:
- Zihinsel yorgunluk
- Termal stres
- Refleks zayıflığı
- Halsizlik
- Karamsarlık
- Dikkat eksikliği
- Ateş basması
- Kalp çarpıntısı
- Anksiyete
Aşırı sıcak havalarda psikolojimizin etkilenmemesi için neler yapabiliriz?
İnsan bedeni ve insan psikolojisi birçok olumsuz durum ile mücadele edebilecek muhteşem bir yapıya sahip. Aşırı sıcak havanın getirdiği olumsuz düşüncelere teslim olmaktan ziyade bu düşüncelerle hem yaşam tarzı olarak hem de psikolojik olarak mücadele etmek, onları yenmeye olanak tanıyabilir. İşte bu olumsuz düşüncelere karşı savunma mekanizmanızı geliştirebileceğiniz birkaç öneri:
- Aşırı sıcak havalarda su ve mineral dengesi oldukça önemlidir. Bu yüzden duygu durum bozukluklarında önemli bir etken olan sıvı kaybı yaşanmaması için günlük su miktarı yani 2- 2,5 litre mutlaka tüketilmelidir. Buna ek olarak vücudun mineral dengesini koruyabilmek için şekersiz ve aynı zamanda asitsiz içecekler tercih edilmelidir.
- Sıvı kaybetmemek ve dolasıyla psikolojinin kötü yönde etkilenmemesi için açık renkli, pamuklu, rahat ve serin giysiler tercih edilmelidir.
- Kaliteli bir uyku için nemsiz ve aynı zamanda serin ortamlar tercih edilmelidir.
- Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
- Aşırı sıcaklarda mümkün olduğunca stres yaratacak ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Sıcak havalarda yapılması gereken veya eğlenilen işleri ertelemek psikolojiyi kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden mümkün olduğunca eğlenceli aktivitelere de zaman ayırmaya çalışılmalı ve sosyalleşilmelidir.
- Önemli işler mümkün olduğunca serin ortamlarda yapılmalıdır.
- Rahatlayabilmek için bol bol ılık veya soğuk duş alınabilir.
- Eğer fiziksel aktivite yapılacaksa ya sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapmaya özen gösterilmelidir.
- Yağlı, şekerli ve hazır gıdalardan uzak durularak hafif beslenilmelidir.