Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Ne Kadar Su Tüketmeliyiz? Sıcak Havalarda Su Tüketiminin Önemi

Su içmek vücudumuzun işleyişi için büyük öneme sahiptir. Özellikle yaz aylarında vücudumuzdaki sıvı kaybının çok olması birçok kişinin ‘’Sıcak havalarda ne kadar su içilmelidir’’ sorusunu sormasına neden olmaktadır. Terleme miktarının normalin çok daha fazla üstüne çıktığı bu aylarda, vücut kontrolsüz bir şekilde su kaybedebilir. Vücudumuzdaki suyun azalması ise birçok problemi beraberinde getirebilir.

Yaz aylarında yeterli miktarda su içmek neden önemlidir? 

Yaz aylarında su içmek

Su yaşamımızın en elzem kaynaklardan bir tanesidir. Su ve diğer içecekler; yiyeceklerimizin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, yaşam ve sağlık için gerekli biyokimyasal tepkilerin oluşması, hücrelerin, dokuların, organ ve sistemlerin çalışması, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve atılması, vücut ısısının denetiminin ve eklemlerin kayganlığının sağlanmasında rol oynar. (Kaynak)  Aynı zamanda vücudumuz için önemli olan magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri de sağlar. Suyun bu görevlerini yerine getirebilmesi için ‘’hidrasyon’’ adı verilen su dengesinin korunması gerekmektedir. Dışkı, ter, idrar ve solunum yoluyla su kaybı gerçekleşebilir. Özellikle yaz aylarında vücut ısısının korunması için terleme aşırı derecede gerçekleşmekte ve su kaybı meydana gelmektedir. Su direkt olarak su ile ve bunlara ek olarak içecek ve yiyecekler ile yerine konulmalıdır.

Ayrıca bağışıklık sistemimizin yaşlı hücre yapılarını parçalayarak yenilerine yer açan, kontrolden çıkmış zararlı hücreleri yok eden; bizi bakteri, virüs ve mantarlardan koruyan oldukça önemli bir sistem olduğu unutulmamalıdır. Günümüzde korona virüs gibi dünyayı etkisi altına alan bir salgın hastalığın var olması bağışıklık sisteminin desteklenmesini daha da önemli kılmaktadır. Bu doğrultuda düzenli ve yeterli oranda su içilmelidir. Peki yaz aylarında ne kadar su tüketilmelidir?

Yaz aylarında ne kadar su tüketilmelidir? 

Bu bilgiler doğrultusunda; metabolizma sonucu oluşan zararlı maddeleri ve diğer atıkları böbreklerden 1500 mL/gün, deriden 500 mL/gün, bağırsaklardan 300 mL/gün, solunumla 300 mL/gün olmak üzere toplam yaklaşık 2.5 litre/gün sıvı kaybıyla da vücut suyu dengede tutulur. (Kaynak)  Fazla tuzlu ve proteinli besinler tüketildiğinde, sıcak havalarda, vücut ısısını arttıran ateşli hastalıklarda, ishalde vücuttaki su kaybı normalin üstüne çıkar. Bu noktada suya daha fazla ihtiyaç duyulur. Bu yüzden kaybolan sıvının yerine konması elzemdir. İnsan su ihtiyacını içme suyu ile 1500-2000 mL/gün (8-10 su bardağı), yiyecek ve içeceklerle 1000 mL/gün, metabolizma sonucu oluşan su ile 260 mL/gün karşılar. (Kaynak)

Kiloya göre su ihtiyacı nasıl hesaplanır?

Günlük su ihtiyacı 35 ml x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanabilir. Su ihtiyacının karşılanmadığı, idrarın renginin koyulaşmasından anlaşılabilir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ