Sıcak Havalarda Yetersiz Sıvı Tüketiminin Yol Açabileceği 8 Durum
Suyun hayati önem taşıdığını bilmemize rağmen birçoğumuz susamadığımız sürece su içmiyoruz. Her ne kadar sıcak havalarda daha fazla su içme eğiliminde olsak da aslında su tüketimi, her mevsim aynı derecede önemli. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 70’inin sudan oluştuğunu, hücrelerin ve organların düzgün çalışabilmesi için suya ihtiyaç duyduğunu düşününce bu önem daha da iyi anlaşılabiliyor. Peki, su tüketimi böylesine önemliyken vücudumuzun daha fazla sıvı kaybı yaşama eğiliminde olduğu sıcak havalarda yeteri kadar sıvı tüketmezsek ne olur? İşte yetersiz sıvı tüketiminin yol açabileceği 8 istenmeyen durum!
-
Baş ağrısı
Yetersiz sıvı tüketimi baş ağrısı şikayetine neden olabiliyor. Uzmanlar ayrıca susuz kalmanın migren sürelerini de uzatabileceğini belirtiyor. Eğer siz de gün içinde sıkça baş ağrısı çekiyor ve ne yaparsanız yapın bu ağrıdan kurtulamıyorsanız yeteri kadar su içmiyor olabilirsiniz.
-
Mide- bağırsak problemleri
Bağırsağın sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tıpkı diğer organlarımız gibi suya ihtiyacı vardır. Özellikle sıcak havalarda yeteri kadar sıvı tüketilmediğinde kabızlık, mide ekşimesi, ülser gibi sindirim problemlerinin görülme olasılığı artabilir. Yetersiz sıvı tüketimi, asidik bir mideye neden olacağı için kişinin çeşitli sindirim problemleri yaşaması kaçınılmazdır.
-
Yüksek tansiyon
Kanımızın yaklaşık %90’ı sudan oluştuğu için kan basıncımız su tüketiminden direkt olarak etkilenmektedir. Eğer yeteri kadar sıvı tüketmezsek kan basıncı dengesi sağlanamayabilir; bu da tansiyonda yükselişe neden olabilir.
-
Konsantrasyon problemleri
Tıpkı kanımızda olduğu gibi beynimizin de %75 gibi büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Dolayısıyla yeteri kadar sıvı tüketilmediğinde bilişsel işlevlerde bozulmalar ortaya çıkabilir. Vücudun susuz kalması konsantrasyonun azalmasına, hatta kısa süreli hafıza problemlerine neden olabilir.
-
Kas krampları
Sıcak havalarda terleme, cildimizin soğumasına yardımcı olmaktadır. Ancak bu sırada vücudumuzda tuz ve mineral kaybı da yaşanır. Eğer ter ile vücuttan atılan su sıvı tüketimi ile telafi edilmezse vücut ısısı dengesi sağlanamayabilir. Bununla birlikte kaslara giden kan basıncı azalarak kas kramplarına neden olabilir.
-
Cilt kuruluğu
Su, cildimizin nemini korumak ve cilt hücrelerine gerekli besin maddelerini kazandırmak için son derece önemlidir. Su tüketimi sayesinde cilt dokusu yenilenir, esnekliği artar. Yetersiz sıvı tüketimi ise cildin kurumasına; beraberinde kırışıklık, çizgi gibi yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
-
Eklem ağrıları
Eklemlerimiz ve omurgamız için de su tüketimi son derece önemlidir. Su tüketimi yeterli olduğunda eklemlerimiz daha sağlıklı olmaktadır. Yetersiz sıvı tüketimi ile birlikteyse eklem sıvıları zarar görerek hasara ve ağrılara sebebiyet verebilir.
-
Böbrek problemleri
Sıcak havalarda yeteri kadar su tüketmemenin yol açabileceği en önemli problem böbreklerde görülmektedir. Vücutta üretilen üre, ürik asit, kreatin gibi maddeler su ile seyreltilerek böbreklerden atılmaktadır. Yeteri kadar su olmadığında idrar akımı yavaşlar ve sonuçta idrar yolu iltihapları, böbrek taşları gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.