Bizi Takip Edin!

Kadınlarda Menopoz Döneminde Kemiklerde Ne Tür Değişiklikler Olur?

Kadınlarda menstrüasyon döneminin sona erdiği ve genelde 48-55 yaş aralığında gelişen döneme menopoz ismi verilmektedir. Menopozda, vücutta önemli değişikler meydana gelir. Bunların başında da hormonal değişiklikler gelir. Vücuttaki östrojen seviyesi azalır; baş ağrısı, uyku bozukluğu, ateş basması, depresyon, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Tüm bu belirtilerin yanı sıra ve hatta hepsinden daha önemlisi ise menopozun kemik kaybını hızlandırmasıdır. Bu nedenle her kadının gençlik döneminden itibaren düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı beslenerek kemik kaybına karşı önlem alması gerekmektedir.

Kadınlarda menopoz döneminde kemik kaybının hızlandığını söyledik. Peki kemik kaybı neden olur? Kemik kaybı aslında 20 yaşından sonra başlamasına rağmen menopoz dönemine kadar önemli durum olarak değerlendirilmemektedir. Ancak menopozdan sonra vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak kemik yoğunluğu azalır ve kırıklara daha yatkın bir hal alır. Bu dönemde yüksek düzeyde kafein içeren besinler, aşırı protein, tuz tüketimi gibi durumlar idrarla birlikte kalsiyum atımını arttırır. Benzer şekilde sigara ve alkol tüketimi de kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Tüm bunların sonucunda kemik yoğunluğu azalır ve kemikler artık kolaylıkla kırılabilir hale gelir. Buna isekemik erimesi, bir diğer adıyla osteoporoz denir.

Menopoz döneminde kemiklerde meydana gelen bu olumsuz değişikliklerden korunmak için sağlıklı bir yaşam şekli benimsemek çok önemlidir. Bu dönemde kemik sağlığını desteklemenin en etkili yolu düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek olarak karşımıza çıkar. Peki, başka neler yapılabilir? İşte menopoz döneminde kemik sağlığını korumak için alabileceğiniz bazı önlemler:

  • Alkol ve sigara tüketiminden kaçının.
  • Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, badem, kuru incir gibi besinler tüketerek yeterli miktarda kalsiyum aldığınızdan emin olun.
  • Düzenli doktor muayenesi ile vücudunuzda yeteri kadar D vitamini olduğundan emin olun.
  • Aşırı protein tüketmekten kaçının.
  • Tuz tüketimini sınırlı tutun.
  • Kafein tüketiminde aşırıya kaçmayın.
  • İdeal kilonuzu koruyun. Fazla kilolu olmak da aşırı zayıf olmak da menopoz döneminde östrojen seviyesinde azalmayı arttırarak kemik erimesini tetikleyebilir.
  • Bol bol taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.
  • Doymuş yağ içeren besinlerden mümkün olduğunca uzak durun.
  • Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktiviteler kemik kütlesini arttırarak sizi kemik erimesi riskine karşı korur.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ