İyi Yaşlanmak İsteyenlere 6 Tavsiye
Sağlığına önem veren pek çok kişi, yaşlılık döneminde de tıpkı gençlikteki gibi iyi ve sağlıklı olmak istiyor. Sağlıklı bir şekilde yaşlanmak, genetiğe bağlı bir durum olsa da genç yaşta alınan ve alışkanlık haline getirilen bazı önlemler, iyi ve uzun bir yaşamın anahtarı niteliğinde. Bu yazımızda, sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmek için dikkat edilmesi gereken bazı detayları sizler için sıraladık. İşte iyi yaşlanmak isteyenler için hayat rutini haline getirilmesi gereken 7 tavsiye…
1. Düzenli Olarak Sağlık Kontrolü Yaptırın
Düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmek, kaliteli ve uzun bir yaşama sahip olmak için oldukça büyük bir öneme sahip. Belirli aralıklarda yaptırılan check-up işlemi; kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyonun belirlenmesine yardımcı olurken erken tanı konulması sonucunda vücutta bulunan hastalığın herhangi bir organa zarar verme durumu da engellenir. Bu nedenle, sağlıklı ve iyi yaşlanmak isteyen herkesin imkan ve fırsat bulduğu durumlarda sağlık kontrollerini aksatmamaları gerekir.
2. Öğünlerinizde Kalitesi Yüksek Yiyeceklere Yer Verin
Gençlik döneminde birçok kişi yediklerine ve içtiklerine özen göstermekten kaçınır. Ancak iyi ve dinç bir yaşlılık süreci geçirmenin, yıllardır süregelen beslenme stiliyle yakından alakalı bir durum olduğunun unutulmaması gerekir. İlerleyen yıllarda yaşanabilecek hastalıkların mümkün olduğunca önüne geçmek için yüksek oranda şeker içeren gıdalardan uzak durmalı, meyve ve sebze ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. İşlem görmemiş ve besin değeri yüksek olan yiyecekleri öğünlerinize dahil ederek kaliteli ve iyi bir yaşam için önemli bir adım atabilirsiniz.
3. Yeme Miktarını Kontrol Altında Tutun
Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında önem taşımaktadır.(1) Yeme bozuklukları ve aşırı yeme durumu, vücuttaki birçok organı ve işleyişini olumsuz olarak etkilediği gibi hastalıkların da meydana gelmesinde etkin bir rol oynuyor. Sindirim siteminden kalp damar hastalıklarına, obeziteden depresyona kadar birçok hastalığa sebep olan yeme bozukluğunu önlemek için öncelikle kişinin kendi bedenini iyi bir şekilde tanıması gerekiyor. Daha sonra ise kişinin kendi vücut ihtiyaçları doğrultusunda oluşturacağı beslenme tarzını alışkanlık haline getirmesi ve bundan da ödün vermeden yaşamını sürdürmesi gerekiyor.
4. Egzersizi Hayat Rutininiz Haline Getirin
Vücudumuzu sağlıklı ve dinç tutmamıza yardımcı olan bir diğer önemli etken de hiç şüphesiz ki fiziksel aktivite. Düzenli olarak yapılan egzersiz, kilo kontrolü sağladığı gibi vücuttaki kas oranının da korunmasına yardımcı oluyor. Eklem hareketliliği ve esnekliğini artırır.(2) Egzersiz ile zihin sağlığı arasında güçlü bir bağlantı olduğu ve düzenli olarak yapılan aktivitenin özellikle yaşlılık döneminde görülen dejeneratif hastalıkları belirli oranda azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Buna bağlı olarak, iyi bir yaşlılık dönemi geçirmek isteyen kişilerin sporu genç yaşlardan itibaren hayat rutinine dahil etmeleri gerekiyor.
5. Cilt Bakımızı İhmal Etmeyin
Cildimiz her ne kadar zaman içerisinde elastikiyetini yitirse de, iyi bir görünüm için daima bakıma ihtiyaç duyar. Cilt yapısına uygun bir temizlik ve bakım rutini edinmek, ilerleyen yıllarda oluşabilecek kırışıklıkları ve cilt sarkmalarını önlemeye destek olur. Günlük bakım rutininde yapacağınız temizleme ve nemlendirme işlemi, cildi stres ve kötü hava koşulları gibi olumsuzluklara karşı korurken kolajen seviyesini de üst düzeyde tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte düzenli olarak güneş kremi kullanmak da cildin yaşlanmasını önlemekte önemli bir rol üstlenir. Cilt ve kemik yapısının sağlıklı olması için güneşlenmek önemli bir yere sahip olsa da korunmasız olarak güneşe çıkmak; kırışıklık, leke ve hatta cilt kanseri gibi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
6. Kuvvetli Sosyal İlişkiler Edinin
Sevdiğimiz insanlara vakit ayırmak, hem günlük hayatın hem de iş hayatının stresinden uzaklaştırarak rahatlamamıza yardımcı olur. Sevgi ve paylaşımın baskın olduğu bir yaşam tarzı, sizi huzura bir adım daha yaklaştırarak mental ve fiziksel sağlığınıza kavuşmanızı sağlar. Genç ve sağlıklı kalmak isteyen kişilerin ailesiyle, sevdiği diğer kişilerle güçlü bağlar kurması ve sosyal ilişkilerine sadık kalması dinç bir yaşlılık dönemi açısından oldukça büyük bir öneme sahip. Bu nedenle sevdiğiniz insanlarla sık sık görüşerek sosyal ilişkilerinizi kuvvetli tutmalısınız.
7. Uyku Düzenine Sadık Kalın
Düzenli uyku, gün içerisinde kaybettiğimiz enerjiyi geri kazanmamızı ve yenilenmemizi sağlarken hafızayı güçlendirerek beyin fonksiyonlarını korumaya da yardımcı olur. Hem kalp hem de sindirim sistemini korumakta önemli bir rol üstlenen uyku, aynı zamanda odaklanmayı da kolaylaştırır. Daha iyi, sağlıklı ve dinç bir ömür geçirmek için vücudun ihtiyaç duyduğu dinlenme süresine sadık kalınması gerekir. Her gün aynı saatte uyuyup uyanmak pek mümkün olmasa da, uyku düzeni konusuna hassasiyet göstermeli ve olabildiğince bu düzene uyum sağlamalısınız.
REFERANSLAR