Yaşlılıkta Kemiklerimiz İçin Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Hareket etmemize olanak tanıyan ve bizi ayakta tutan kemiklerimizin iyiliği yaşam kalitemiz açısından çok önemlidir. Kemiklerimiz özellikle ilerleyen yaş ile birlikte tehlikeye girse de bazı doğru yaşam alışkanlıkları sayesinde yaşlılık döneminde de sağlam kemiklere sahip olmak mümkündür.
Kemiklerimiz kalsiyum ve proteinden oluşan canlı dokulardır. Kemiklerimizde bulunan yüksek kalsiyum, onları güçlü kılan en önemli maddedir. Çünkü kalsiyum sayesinde kemiklerimiz sürekli olarak yenilenir. Ama eğer kemikte kalsiyum salınımı olur ve yerine yenisi konulamazsa “osteoporoz”, bir diğer adıyla “kemik erimesi” meydana gelebilir. Bu hastalık ile birlikte kemikler zayıflar ve artık günlük aktiviteler sırasında bile kolayca hasar alabilir hale gelir. Özellikle ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkan kemik erimesi elbette kaçınılmaz son değildir. Alınacak bazı önlemlerle yaşlılıkta da kemik sağlığı korunabilir ve desteklenebilir. İşte yaşlılık döneminde kemik sağlığımız için alabileceğimiz önlemlerden bazıları!
1. Düzenli egzersiz
Düzenli egzersiz yapmak kemiklere zorlanma ve stres yükleyerek yoğunluk kazanmalarına yardımcı olur. Bu da daha sağlıklı ve daha yoğun kemikler demektir. Yürüyüş, pilates, dans, hafif koşu, ağırlık antrenmanları, tenis gibi sporlar kemik sağlığını destekleyen egzersizlerden bazılarıdır. Yaşlılık döneminde kemik problemleri yaşamamak için yaşam boyu düzenli egzersiz yapmak gerekir. Egzersize eğer ileri yaşta başlanacak ise doktor önerisi ile kişiye uygun bir egzersiz türü tercih edilmelidir. Aksi takdirde spor sağlığınıza yarardan çok zarar verebilir.
2. Kalsiyum, D ve K vitaminleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kemik sağlığı için kalsiyum çok önemlidir. Kalsiyum kadar önemli bir diğer şey ise hiç şüphesiz D ve K vitaminleri olarak karşımıza çıkar. D ve K vitaminleri kemiklerin güçlenmesini sağlar ve kalsiyumun düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Bu nedenle kalsiyum ve K vitamini bakımından zengin besinlerle beslenmekte ve D vitamini alabilmek için güneş ışığından faydalanmakta yarar vardır.
3. Kafein tüketimine dikkat!
Kafeinin idrardan kalsiyum atımını arttırdığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra günde dört fincandan daha fazla kahve tüketmenin kırık riskini arttırdığını gösteren çeşitli çalışmalar da bulunmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı kemik sağlığını korumak için kafein tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir.
4. Protein tüketimine dikkat!
Benzer şekilde fazla protein tüketimi de kalsiyumun kemiklerden süzülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle yaşlılıkta aşırı protein tüketiminden kaçınmak gerekir. Ayrıca kemiklerden kalsiyum alınması ve yerine konulması sürecinde A vitaminin rolü de büyüktür.
5. Yoğurt ve süt tüketimi
Kemik sağlığı için son derece önemli olan kalsiyumu almanın en etkili yolu elbette yoğurt ve süt tüketmektir. Çocukluk döneminden itibaren yeteri kadar süt ve yoğurt tüketerek kalsiyum depoları doldurulmalıdır ki yaşlılık döneminde kemik problemlerinin önüne geçilebilsin.
6. Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınmak
Kortizon, kan sulandırıcılar, kanser ilaçları, mide ve psikiyatri ilaçları gibi bazı ilaçlar kemik metabolizmasını bozabilir. Bu nedenle bu tarz ilaçların gereksiz ve yanlış kullanımı kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Kemik sağlığını korumak için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora tedavi olmak ve doktor yönlendirmesi ile ilaç kullanmak gerekmektedir.
7. İdeal kilo!
Kemik sağlığını korumanın etkili yollarından biri de ideal kiloda bulunmaktadır. Aşırı kilolar kemik ve eklem sağlığını olumsuz yönde etkiler. Oysa eklem ve kemiklere olan yük ne kadar az olursa, kemik ve eklemler de o kadar uzun ömürlü ve sağlıklı olabilir. Bu nedenle kişinin ideal kiloda olması ve bunu koruması gerekmektedir.
**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.