Bizi Takip Edin!

Yaşlılıkta Ne Tür Sporlar Yapmalıyız? Yaşlılara Egzersiz Önerileri

Yaşlılık konusunda bilimsel olarak üç adet sınıflama vardır. Buna göre orta yaşlılık 40- 65; ileri yaşlılık 75- 85; çok ileri yaşlılık ise 85 yaş ve üzeridir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte insan vücudunda fizyolojik olarak olumsuz değişiklikler gözlenir. Bunlara ek olarak kronik hastalıkların da görülmesi, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilmektedir. İşte düzenli egzersiz yapmanın önemi bu noktada ortaya çıkar. Düzenli egzersizin, yaşam kalitesini arttırdığı ve yaşlanma ile gerileyen vücut fonksiyonlarını geliştirdiği kanıtlanmış bir gerçektir.

Yaşlılık döneminde insan vücudunda geri dönüşü olmayan değişimler meydana gelir. Genelde 60’lı yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan bu yaşlılık ölçütlerinin, 80’li yaşlara doğru yerleştikleri kabul edilir. Sonuçta insan vücudu giderek daha fazla hareketsizleşir ve buna bağlı olarak kas kütlesi azalır, yağ dokusu artar. Tüm bunlar vücut ağırlığında artış görülmesine neden olabilir.

Peki yaşlılık döneminde egzersiz yapmanın ne tür amaçları vardır/ olmalıdır? Yaşılık döneminde egzersiz yapmanın; kas gücü ve dayanıklılığını arttırmak, kalp-damar ve solunum sistemi fonksiyonlarını geliştirmek, kemik yoğunluğundaki azalmaları önlemek, denge ve koordinasyon gibi fiziksel özellikleri geliştirmek, günlük enerji ve motivasyon ihtiyacını karşılamak, sosyalleşmek, ruh halini mutlu kılmak gibi amaçları vardır. Tüm bunların sonucunda kişi yaşlılık dönemini daha sağlıklı ve mutlu geçirebilir.

Yaşlılık döneminde egzersizin önemine değindikten sonra dilerseniz bir de yaşlılıkta ne tür egzersizler yapılması gerektiğine bakalım. İşte yaşlılık döneminde yapılabilecek bazı egzersiz türleri.

Denge egzersizleri: Denge egzersizlerinin yaşlılık döneminde sıkça yaşanabilecek düşmeleri engellediği bilinmektedir. Bunun için kollar yanda, topuklar bitişik, dik pozisyonda ve tek ayak üstünde 60 saniye durma, düz çizgi üzerinde yürüme gibi egzersizler yapılabilir.

Esneme egzersizleri: Kas ve eklem esnekliğinin artması, düşme ve kas yaralanmalarına karşı koruyucu bir etki sağlar. Bu nedenle boyun, sırt, omuz, bel ve bacak kasları için esneme egzersizleri yapılabilir.

Kuvvetlendirme egzersizleri: Çok ileri yaşlılık döneminde bile kuvvet çalışmaları önerilmektedir. Çünkü bu türde çalışmalar dengeyi geliştirir, kuvvet ve dayanıklılığı arttırır. Kuvvetlendirme egzersizleri ağırlık, top, lastik gibi aletlerle yapılabilir. Ancak bu konuda egzersizin bir uzman eşliğinde yapılması ve kişinin fiziksel durumuna uygun olması büyük önem taşır. Çünkü yaşamı boyunca egzersiz yapmamış kişilerin yaşlılık döneminde ağır sporlar yapması, ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir.

Aerobik egzersizleri: Yaşlılık döneminde yapılan yürüme, hafif koşu, yüzme, bisiklet gibi aeorobik egzersizler kalp-dolaşım-solunum sistemlerine ve kas iskelet sistemine olumlu etkiler sağlar. Ancak ip atlama gibi yüksek tempolu aerobik egzersizlerin yaşlılar tarafından yapılması doğru değildir.

Isınma/ soğuma egzersizleri: Egzersizden önce egzersize hazırlık olarak yapılan hareketler ısınma bölümünü oluşturur. Bunu yapmak egzersiz sırasında oluşabilecek yaralanmaların önüne geçer. Egzersizden sonra kalp atım sayısının ve solunumun normale dönmesini sağlamak için yapılan çalışma ise soğuma bölümüdür. Isınma ve soğuma bölümleri için ortalama 10 dk zaman ayırılmalıdır.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ