Havuza ve Denize Girerken Genital Hijyeniniz için Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte havuz ve sahillerde yoğunluk başladı. Kış boyunca tatil hayali kuran birçok kişi şimdilerde hafta sonlarını ve uzun tatillerini denizde, havuzda zaman geçirmek için organize ediyor. Yaz tatilleri en çok havuz ve deniz sayesinde güzel olsa da bu süre içerisinde kadınlar bazı sağlık sorunları ile karşılaşabiliyorlar. En sık yaşanan sağlık sorunlarının başında ise vajinal enfeksiyonlar geliyor. Tıpkı bağırsaklarımızda olduğu gibi vajinada da sağlıklı bir vajinal flora oluşmasını sağlayan yararlı bakteriler var. Yaz aylarında çeşitli nedenlere bağlı olarak nem dengesinin bozulması, havasız ortamlar floranın dengesini bozuyor ve vajinal enfeksiyonlara neden olabiliyor.
Yaz mevsiminde özellikle denize ve havuza girmek, ıslak mayo ile kalmak vajinal enfeksiyonların en önemli nedenleri. Peki, havuza ve denize girerken bu tür enfeksiyonlardan korunmak genital hijyeni sağlamak için nelere dikkat etmeli? İşte yanıtları.
Islak, nemli mayo veya bikiniyle durmayın
Genital sağlığı olumsuz yönde etkileyen en önemli durumlardan biri ıslak mayo ile uzun süre durmaktır. Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
Hijyeninden emin olduğunuz deniz ve havuzları tercih edin
Halka açık havuzlarda gerekli sağlık esaslarının ve şartların sağlanması gerekli. Bunun için su sirkülasyonu olan, hijyen için düzenli olarak fiziksel ve kimyasal temizlik işlemleri yapılan havuzlar tercih edilmeli. Benzer şekilde temizliğinden emin olunan denizlere girilmeli. Aksi takdirde temiz olmayan deniz ve havuzlara girilmesi, yine vajinal enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir.
Regl dönemindeyseniz ped ve tamponlarınızı ideal sürelerde değiştirin
Kadınlar regl dönemlerinde havuz veya denize girmek için genellikle tampon kullanmayı tercih ederler. Tampon ve pedlerin ideal değiştirilme süreleri vardır. Bunların doğru zamanlarda değiştirilmemesi, uzun süreler kullanılması vajinal enfeksiyonlara ve daha ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden tampon veya pedinizi düzenli olarak değiştiriniz (1).
Havuz veya denizde uzun süre kalmayın
Özellikle havuz suyu mantar oluşumunda daha etkili olarak biliniyor. Aşırı klorlanan havuz suyu vajinadaki yararlı bakterileri öldürüp mantarların üremesine sebebiyet verebiliyor. Denizde uzun süre kalmak da benzer etkiye neden olabiliyor. Bu yüzden genital hijyenin korunabilmesi için havuz veya denizde abartılı sürelerde bulunmamak gerekiyor.
Bol su tüketin
Hijyenik olmayan havuz ve denizler idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyebiliyor. Sık idrara çıkma, idrarda yanma, sızlama, kasıklara ve bele vuran ağrı şeklinde belirtilerle ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak içinse bol sıvı tüketmek gerekiyor. En sağlıklı sıvı olan suyun yeterli tüketimi, bu anlamda bir kurtarıcı olarak karşımıza çıkıyor.
Probiyotiklerin faydalarından yararlanın
Dost bakteriler olarak bilinen probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyorlar. Probiyotiklerin işlevi ise yararlı bakterilerin sayılarını arttırıp zararlı bakterilerin sayılarını azaltarak bakteri dengesini sağlamak. Probiyotikler, yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını teşvik ederek vajinal mikroflora bileşimi üzerinde olumlu etkiler, intravajinal mikrobiyota bileşimini değiştirir, menopoz sonrası vajinal enfeksiyonları önler(2). Dolayısıyla genital sağlığın desteklenmesi ve vajinal enfeksiyonlardan korunmak için de faydalı olabiliyorlar. Siz de genital sağlığınızı desteklemek ve korumak için doktor önerisi ile probiyotik gıda takviyeleri kullanabilirsiniz.
Probiyotikler, vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.
Kaynakça:
1. https://health.cornell.edu/sites/health/files/pdf-library/Maintaining-Vaginal-Health.pdf
2. https://e-jmm.org/Synapse/Data/PDFData/3165JMM/jmm-23-139.pdf