Yaz Aylarında Güçlü Bağışıklık İçin Tüketmeniz Gereken Meyve ve Sebzeler
Vücudun besin ihtiyaçları, mevsimlere göre değişiyor. Doğa da değişen ihtiyaçlarımıza göre her mevsim farklı meyve ve sebze çeşitleri sunuyor. Yaz aylarında vücudun kaybettiği su miktarı arttığı için meyve ve sebzeler, diğer mevsimlerdekilere göre daha fazla sıvı ve mineral içeriyor. Yaz aylarına özgü meyve ve sebzelerden maksimum fayda alabilmek içinse kas ve kemiklerimizin Güneş ışınlarını da alması gerekiyor. Peki, yaz aylarında hangi meyve ve sebzeler tüketilmeli? İşte yazın bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak meyve ve sebzeler…
Domates
Bitkiler aleminde en önemli C vitamini (askorbik asit) kaynaklarından domates C vitamini antioksidan özellik gösterir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.(1) Yaz mevsimi meyvesi olan domates, yıl boyu tüketilebilir. Çok etkili bir antioksidan kaynağı olan likopeni bol miktarda içerir. Likopen, beden ve zihin sağlığını korurken kanser riskini azaltır. Aynı zamanda UV ışınlarının cilt hücrelerinde hasar oluşturmasını engeller. Bünyesinde %94 oranında su barındıran domates, yaz aylarında bolca tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır.
Kırmızı Soğan
Kırmızı soğan, sağlık için âdeta bir kalkan görevi görür. Enfeksiyonlara karşı vücudu koruyarak bağışıklık sistemini düzenleyen kırmızı soğan, içeriğindeki bol miktarda quercetin türündeki antioksidan ile kansere karşı mücadeleyi de destekler.
Enginar
Karaciğer ve kalbin dostu olan enginar; kanı temizler, kalp kaslarını güçlenmesine yardımcı olur. Kalbi rahatsız eden üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mental ve fiziksel yorgunluğu önleyip vücuda dinçlik veren enginar, bağışıklık dostu sebzelerin başında yer alır.
Fasulye
Yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan fasulye, lifli yapısıyla bağırsakları düzenler. Kalsiyum emilimini yükselterek bağışıklığı destekler. İçerdiği folik asit ve C vitamini de bağışıklığın yaz boyu aksamadan çalışmasını sağlar.
Salatalık
İçerisinde %96 gibi yüksek bir oranda su barındıran salatalık, yaz aylarında mutlaka tercih etmeniz gereken sebzelerin başında gelir. Kalsiyum, potasyum, sodyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin olan salatalık bağışıklığı destekler. Aynı zamanda bol miktarda antioksidan ile C ve K vitamini içerir. Lifli bir besin olan salatalığı, ödem atmak ve kilo verebilmek için özellikle diyet ve detoks dönemlerinizde tercih edebilirsiniz.
Karpuz
Yaz ayları denince akla ilk gelen meyve olan karpuzun da pek çok faydası bulunuyor. Karpuz, bol miktarda mineral ve vitamini bünyesinde barındırır. Antioksidan bakımından da zengin olan bu yaz meyvesi, kanser türlerine karşı oldukça etkili olan betakaroten maddesini içerir. Karpuzdaki potasyum, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesinde oldukça etkili. İyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini de düzene sokar. İçeriğindeki %92 oranında su miktarı vücudu canlandırır. Böbrek fonksiyonlarını destekler. Karpuzda bulunan antioksidanlar ve vitaminler, vücudun enfeksiyonlara karşı güçlenmesine yardımcı olur. Yaz aylarında vücut bağışıklığınızı desteklemek için karpuzu güvenle tüketebilirsiniz.
Erik
Güçlü antioksidan etkisi sayesinde tam bir detoks meyvesi olan erik, kalp atışlarının düzenlenmesine yardım eder ve bağırsakları yumuşatarak hazmı kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahip olan erik, dişler için de oldukça faydalı. İçeriğindeki asitler dişlerdeki enfeksiyonu önlediği ve diş yüzeylerini beyazlattığı için uzmanlar, erik yedikten sonra dişlerin fırçalanmamasını bile öneriyor.
Kayısı
Kayısıda bulunan beta karoten adlı madde kansere karşı oldukça etkili. Kayısı, içeriği magnezyum ve kalsiyum sayesinde kemik erimesini önler. Kan yapıcı bir etkiye sahip olan kayısı, cildi ve saçı canlı tutar. Lifli yapısıyla bağırsakları koruyarak sindirim sistemini düzenler ve tokluk hissi oluşturarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Sinirleri gevşetir ve rahatlamaya yol açar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını destekler.
Kiraz
İdrar söktürücü özelliğiyle tam bir böbrek dostu olan kiraz, böbrekte kum ve taş oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Safra kesesindeki taşların dökülmesinde etkin bir rol oynar. Sindirim gücünü arttırır. Yapısında bulunan fosfor sinirleri kuvvetlendirerek rahatlamayı sağlar. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına faydalı olan kirazda bulunan antosiyanin maddesi ağrıları azaltabilir. Kiraz bağışıklık sistemini düzenleyerek vücudu hastalıklara karşı destekler.
Üzüm
Çekirdeği ve kabuğuyla tüketildiğinde vücuda yirmiden fazla antioksidan çeşidi sağlayan üzüm, bağışıklık sisteminin korunmasında etkili bir rol oynar. Böbrekleri uyarıp daha iyi çalışmasını sağlar. Kalp atışını düzenler. Siyah üzüm hücreleri yenileyerek sizi daha taze bir cilde kavuşturur. Bağışıklık sistemini dengeleyici bir flavonoid grubu ve bir fenilalanin türevi olan antosiyaninler üzümsü meyveler, kırmızı üzüm ve üzüm çekirdeğini içeren parlak renkli meyvelerde yaygın olarak bulunur.(2)
REFERANSLAR:
1. C Vitamini Bakımından Zengin Sebze ve Meyvelerin Beyaz Kan Hücreleri Artışı Üzerine Etkilerinin Araştırılması*: https://vetkontrol.tarimorman.gov.tr/adana/Belgeler/dergi%202013/5.pdf
2. Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu – Türkiye Bilimler Akademisi: http://www.tuba.gov.tr/files/images/2020/bagisiklik/T%C3%9CBA%20-%20Ba%C4%9F%C4%B1%C5%9F%C4%B1kl%C4%B1k,%20Beslenme%20ve%20Ya%C5%9Fam%20Tarz%C4%B1%20Raporu.pdf