Bizi Takip Edin!

Bağırsaklarımızdaki Bakteri Dengesi Yaşlılıkta Nasıl Etkilenir? Nasıl Koruruz?

Bağırsaklarımızda var olan dost ve zararlı bakterilerin dengesi, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığımız için çok önemlidir. Bu dengenin bozulması çeşitli sindirim problemlerinden ciddi bağırsak hastalıklarına, depresyondan alerjilere kadar birçok sağlık sorununa zemin hazırlayabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile bağırsak florasını daima güçlü ve sağlıklı tutmak gerekir. Bağırsak florası kötü beslenme, bilinçsiz ilaç kullanımı ve çeşitli hastalıklar sebebiyle zarar görebilir. Yaşlılık döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler de bağırsaklarımızdaki bakteri dengesini etkilemektedir. Bu nedenle yaşlılık döneminde bağırsak sağlığını desteklemek daha fazla önem kazanır.

Yaşlılık dönemi, insan yaşamının doğal ve değişmez bir sürecidir. Yaşlılık döneminde insan vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu süreçte bedenimizdeki tüm yapılarda fonksiyon kayıpları yaşanmaya başlar. Genetik özellikler, yaşam tarzı, hastalıklar vb. nedenlere bağlı olarak bu değişiklikler, her insanda farklı hızlarda görülebilir. Sindirim sistemi de yaşlılık döneminde değişiklik meydana gelen sistemlerden biridir.

Yaşlılık döneminde mide- bağırsak sisteminde meydana gelen değişiklikler

Yaşlılıkta-bağırsaklardaki-bakteri-dengesi

Yaşlılık döneminde sindirim sisteminde çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bunlardan birisi acıkma hissi ve yemek yeme alışkanlığının azalmasıdır. Bu noktada yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği unutulmamalı; dengeli ve yeterli beslenmeye gereken önem verilmelidir. Yaşlanma süreci ile birlikte besinlerin mideden boşalma süresi de uzar; bu durum yemeklerden sonra gaz ve şişkinlik gibi problemlere zemin hazırlayabilir. Bağırsak hareketleri artık daha yavaştır; dolayısıyla kabızlık gibi problemler daha sık yaşanabilir.

Görüldüğü üzere yaş ilerledikçe çeşitli sindirim problemlerinin yaşanma sıklığında artış görülebilir. Bu nedenle bu dönemde bağırsak sağlığı daha fazla önem kazanır. Bağırsaklardaki bakteri dengesi, yetersiz beslenme, ilaç kullanımı, çeşitli hastalıklar gibi durumlarla zarar görebilir. Hal böyleyken bir de bu dengenin bozulması, ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Yaşlılık döneminde de bağırsak florasını destekleyecek türde sağlıklı besinlerden oluşan sağlıklı bir diyet benimsenmeli, hareket yaşama dahil edilmelidir. Bağırsak sağlığının korunmasının, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak anlamına da geldiği unutulmamalıdır.

Bağırsaklarımızdaki bakteri dengesini yaşlılıkta nasıl koruruz?

Yaşlılık döneminde bağırsak florasındaki dengeyi sağlamanın ve korumanın yolu, ilk olarak sağlıklı beslenmekten geçer. İşte bu süreçte bağırsak sağlığını destekleyecek bazı öneriler:

  • Öğün atlanmamalı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Dengeli beslenme bağırsak florasının zenginleşmesi ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi açısından son derece önemlidir.
  • Posa ve lif açısından zengin besinler tüketilmelidir. Bu sayede hem bağırsak hareketleri gelişir hem de dost bakterilerin artması sağlanır.

Yaşlılıkta düzenli egzersiz

  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Hareket etmek bağırsak sağlığı açısından oldukça önemlidir.
  • Meyve, sebze bakımından çeşitli beslenilmelidir. Gerekli vitamin ihtiyacının karşılanması ve bağırsak florasının korunması için bu konu, çok önemlidir.
  • Sigara, alkol gibi zararlı maddelerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu maddeler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterileri arttırır, dost bakterileri ise yok eder.

Yeteri Kadar su içmek

  • Yeteri kadar su içilmelidir. Su, sindirim süreci açısından çok önemlidir.
  • Doktor kontrolü ve önerisi ile bağırsak sağlığını destekleyici gıda takviyeleri kullanılabilir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ