Bizi Takip Edin!

Sağlıklı Beslenmeyi ve Düzenli Sporu Yaşam Tarzına Dönüştürme İpuçları

Sağlıklı beslenmek ve düzenli spor yapmak, kaliteli ve dengeli bir yaşamın en önemli koşulları arasında yer alıyor. Herkes bu konuda aynı fikirde olsa da çoğu insan bu faaliyetleri hayatının bir parçası haline getirirken zorlanabiliyor. Eğer siz de dengeli beslenmeye ve düzenli spor yapmaya bir an önce başlamak istiyor ancak motivasyon ve istikrar konusunda sorun yaşıyorsanız, sizin için birkaç önerimiz olacak. Bazı basit tavsiyelere uyarak hem beslenme hem de spor aktivitelerinizi verimli ve keyifli bir hale getirebilirsiniz. İşte, sağlıklı beslenme ve düzenli spora ilişkin işinize yarayacak o ipuçları…

Sağlıklı Beslenmeyi Nasıl Yaşam Tarzı Haline Getirebilirsiniz?

saglikli-beslenmeyi-nasil-yasam-tarzina-donusturursunuz

Sağlıklı beslenme; iyi hissetmek, sağlığı korumak ve enerji elde etmek için karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral içeren besinlerin günlük ve dengeli olarak tüketilmesini ifade ediyor. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzına dönüştürmek istiyorsanız aşağıdaki önerilere dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

1. Güne Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başlayın.

Kaliteli bir uyku çektikten sonra güne iyi bir kahvaltıyla başlamak, vücudunuzun gün boyunca ihtiyaç duyduğu enerjiyi almanız açısından oldukça önemli. Yoğurt-meyve, sütlü yulaf ezmesi, müsli, tam buğday ekmeğinden yapılmış bir tost ya da diyetisyeninizin önerdiği besinler iyi bir kahvaltı için uygun birer seçim olabilir.

2. Ara Öğünlerinizi Atlamayın.

Metabolizma hızını artırmak ve kan şekeri dengesini korumak için ara öğünler oldukça önemli. Ara öğün yapmak için farklı besin gruplarından faydalanabilirsiniz. Elma, yulaf ezmesi, yarım yağlı süt veya meyveli yoğurt sağlıklı bir ara öğün seçimi olabilir.

3. Besinleri Dengeli Bir Şekilde Tüketin.

Vücudunuz, her besin grubuna belli oranda ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin ihtiyaçlarınızı farklı yiyecekler tüketerek dengeli bir şekilde karşılamaya dikkat edin.

4. Doğal Gıdaları Tercih Edin.

Sağlıklı beslenme, mümkün olduğunca doğal yiyeceklerin seçilmesi prensibine dayanıyor. Bu nedenle paketlenmiş hazır gıdalar yerine taze ve doğal besinleri tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca dondurulmuş, işlenmiş, aşırı tuzlu veya şekerli gıdalardan da uzak durmanız faydanıza olacaktır.

5. Daha Fazla Tam Tahıllı Gıda Tüketin.

Makarna, beyaz ekmek ve pirinç gibi gıdalar üretim sürecinde faydalı besin öğelerini kaybediyor. Bu yüzden tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, kepekli makarna ve kahverengi pirinç gibi ürünlere yönelin. Bunun yanında yulaf ezmesi, arpa ve bulgur gibi tahılları da beslenme programınıza dahil edin.

6. Meyve ve Sebze Tüketiminizi Artırın.

Lif oranı düşük ve şeker miktarı yüksek meyve suları yerine doğal lif ve şeker kaynağı olan meyveleri tercih edin. Kalori ihtiyacınıza ve fiziksel aktivite durumunuza göre her gün beş ila dokuz porsiyon arasında meyve ve sebze tüketmeye çalışın.

7. Takviye Gıdalardan Destek Alın

Vücut sağlığınızı desteklemek için vitamin ve mineral içeriği yüksek takviye gıdalardan destek alabilirsiniz. Böylece hem tükettiğiniz besinlerden karşılayamadığınız vitamin ve mineralleri vücudunuza sunabilirsiniz hem de daha zinde ve sağlıklı hissetmek için önemli bir adım atabilirsiniz.

8. Bol Su İçin.

Su içmek, açlık hissini azaltabiliyor ve tok hissetmenize yardımcı olabiliyor. Ayrıca su içmek, yorgunluğunuzu gidererek size daha fazla enerji verebiliyor. Eğer su içmek size keyifli gelmiyorsa içerisine narenciye veya nane atarak suyunuzu içmeyi deneyebilirsiniz.

Düzenli Spor Yapmayı Nasıl Yaşam Tarzı Haline Getirebilirsiniz?

duzenli-egzersiz-spor-yapmak

Düzenli spor yapmak, sağlıklı bir yaşama sahip olmanın en önemli koşullarından biri. İşte, spora yeni başlayanlar ve başlamayı düşünenler için sürekliliğin altın kuralları…

1. Kendinize En Uygun Spor Dalını Seçin.

Öncelikle vücudunuza, sağlık durumunuza, kondisyonunuza ve ilgi alanıza göre en uygun spor dalını seçmeniz gerekiyor. Çünkü her spor dalının kendine özgü bir zorluk derecesi ve temposu bulunuyor. Sakin ve düşük tempolu sporları seviyorsanız pilates, yoga ve trekking gibi türleri tercih edebilirsiniz. Yoğun tempolu antrenmanlar yaparak kaslarınızı güçlendirmek istiyorsanız yüzme, fitness veya kardiyo size hitap edebilir.

2. Kendinize Uygun Hedefler Belirleyin.

Spor yapmaktan sıkılmamak ve vücudunuza haddinden fazla yüklenmemek için kendinize gerçekçi hedefler belirlemeniz gerekiyor. Antrenman sıklığını ve yoğunluğunu makul hedeflere göre belirleyerek hem programınızı aksatmaz hem de motivasyonunuzu artırabilirsiniz.

3. Spor Yapmak İçin Gerekli Tüm Hazırlıkları Tamamlayın.

Tarzınıza en uygun ve rahat spor kıyafetlerini seçerek ve tercih ettiğiniz spor dalı için gerekli tüm ekipmanları temin ederek daha kolay motive olmanızı sağlayabilirsiniz. Canınız hiç spor yapmak istemese bile spor kıyafetlerini giydiğinizde ve ekipmanlarınızı hazırladığınızda motivasyonunuzun yerine geldiğini göreceksiniz.

4. Dinlenmeyi İhmal Etmeyin.

Spor yaparken kaslarınızın ve vücudunuzun dinlenmesi için belirli aralıklarla mola vermeniz gerekiyor. Bunun için haftada en az bir günü dinlenmek için ayırabilirsiniz. Böylelikle spordan çabuk sıkılma ihtimalini de en aza düşürebilirsiniz.

5. Hamlık Ağrılarını Hafif Atlatmaya Çalışın.

Spora yeni başlayanlar, ilk antrenmandan sonra genellikle hamlık ağrılarından şikayetçi olabiliyor. Ancak bu ağrıların sizi yıldırmasına izin vermemeniz gerekiyor. Antrenmandan önce ısınma ve sonrasında soğuma egzersizleri yaparak hamlık ağrılarını azaltabilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ