Bizi Takip Edin!

Bağırsaklarımızdaki Zararlı Bakteriler Hakkında 7 Bilgi

Dünyaya geldiğimiz andan itibaren vücudumuzda yaşamaya başlayan bakteriler vardır. Bu bakterilerin büyük çoğunluğu ise sindirim sistemimize konumlanmıştır. Aralarında yararlı ve zararlı bakterilerin bulunduğu ekosistem “bağırsak florası” olarak adlandırılır. Son yıllarda bağırsak florası hakkında yapılan birçok araştırma, bağırsaklarımızdaki yararlı ve zararlı bakteri dengesinin genel sağlığımız üzerinde ciddi etkileri olabileceğini göstermektedir. Bağırsaklarımızda bulunan dost bakteriler olan probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesinde büyük rol oynarlar. Peki ya zararlı bakteriler? Onlarla ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz? İşte bağırsaklarımızda yaşayan zararlı bakteriler hakkında bazı önemli bilgiler!

Bağırsak florası dengesinin bozulması sonucu zararlı bakterilerin sayıları artabilir. Bu durumunsa çeşitli hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Bağırsak florası dengesi bozulduğunda probiyotikler yok olabilir veya sayıları azalabilir. Bu da zararlı bakterilerin sayılarının artması demektir. Araştırmalar bağırsak florasındaki zararlı bakterilerin sayılarının artmasının obezite, çocuklarda görülen alerjik hastalıklar, irritabl bağırsak hastalığı, artrit gibi hastalıklarla ilişkili olabileceğini söylemektedir.

Antibiyotik ilaçlar zararlı bakterileri etkili bir şekilde yok ederken yararlı bakterilerin de yok olmasına neden olabilir.

Vücutta zararlı bakterilerin artması veya enfeksiyonlara neden olan zararlı bakterilerin tespit edilmesi sonucu genelde etkili bir tedavi biçimi olan antibiyotik ilaç kullanımına başlanır. Antibiyotiklerin zararlı bakterileri yok ettiği bir gerçektir. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar antibiyotik kullanımının bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterileri de yok ettiğini göstermiştir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı gerekmedikçe tavsiye edilmemektedir.

Sağlıksız ve dengesiz beslenmenin, bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin sayısını arttırdığı bilinmektedir.

Yanlış Beslenme Bağırsak Sağlığı

Beslenme şeklimizin bağırsak floramız üzerinde direkt etkisi vardır. Çünkü tükettiğimiz besinler bağırsaklarımızdaki dost bakterileri beslerken tam tersi onlara zarar da verebilir. Araştırmalar sağlıksız beslenmenin bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin zarar görmesine ve zararlı bakterilerin de sayılarının artmasına neden olduğunu göstermektedir.

Zararlı bakterilerin sayılarının artmasının, kişiyi sağlıksız beslenme alışkanlıklarına teşvik ettiği düşünülmektedir.

Bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin sayısı arttığında ve bağırsak florası dengesi bozulduğunda zararlı bakteriler, onların çoğalmasına neden olan, tükettiğimiz sağlıksız besinlerle beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu demek oluyor ki, bazen sağlıksız bir besine duyduğumuz isteğin sebebi, aslında oldukça akıllı oldukları tespit edilen zararlı bakteriler olabilir!

Kötü beslenme, antibiyotik ilaç kullanımı, olumsuz çevre koşulları gibi etmenler bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir.

Bağırsak florasının dengesinin bozulması ise başta çeşitli sindirim problemleri olmak üzere genel sağlığımızın bozulmasına sebebiyet verebilir.

Bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin çoğalması ishal, alerjik rahatsızlıklar, çeşitli bağırsak hastalıkları gibi problemlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

Şişkinlik

Bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin azalması ve zararlı bakterilerin çoğalması bağırsak sisteminin hasar görmesine; dolayısıyla da karın ağrısı, ishal, kusma, bulantı gibi etkilerin görülmesine ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bağırsak florası dengesini korumak, zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemek için probiyotik ve prebiyotik besinler tüketmek oldukça önemlidir.

Prebiyotikler, dost bakteriler olarak bilinen probiyotiklerin besinleridir. Dolayısıyla beslenme düzenimize probiyotik içeren besinleri ve onları besleyen prebiyotikleri ekleyerek zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyebiliriz. Bu besinleri beslenme yoluyla alabileceğimiz gibi takviyeler yoluyla da almak mümkündür. Burada önemli olan kaliteli bir ürün tüketmektir.

Çünkü probiyotikler, vücudumuz için yararlı olan canlı dost bakterilerdir. Önemli olan bu dost bakterilerin bağırsağa canlı ulaşmasının sağlanmasıdır. Günümüzde bunu sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim ve bağışıklık sistemi o kadar desteklenmiş olur.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ