Bağırsak Florası Dengesizliği – Bozukluğu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak florası, bağırsaklarda bulunan canlı organizmalar topluluğudur. Bu florada; nötr, iyi ve kötü bakteri türleri bulunmaktadır. Bu üç grubun kendi içerisinde bir dengesi bulunmaktadır. Bu dengeyi çeşitli durumlar etkileyebilir. İyi beslenmeme, stres, hormon alımı gibi birçok etmen flora dengesizliğine neden olabilir. Bağırsak florası dengesizliği ortaya çıkmaya başladığı zaman iyi bakteriler azalmaya, kötü bakteriler artmaya başlar. Kötü bakterilerin artması, iyi bakterilerin azalması bazı belirtilere neden olur. “Bağırsak florası dengesizliği belirtileri nelerdir?” dediğimiz zaman bu belirtilerin bulantı, kusma, ağırlık hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtiler olduğu görürüz. Bu dengesizlik; yararlı denebilecek bileşenlerin üretiminin düşmesi ve vitamin emiliminin azalması ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra flora enfeksiyona karşı yenik düşer. Peki bağırsak florası dengesizliği – bozukluğu neden olur ve hangi durumlarda ortaya çıkar?
Bağırsak florası dengesizliği – bozukluğu nedenleri nelerdir?
Bağırsak florası dengesizliği nedenleri arasında şu etmenler bulunmaktadır:
Anti bakteriyeller: Antibiyotikler, bağırsak florası dengesizliğine yol açabilir. Bu dengesizlik, ishal ile görülebilir.
Bağırsak enfeksiyonları: Bağırsaklarda oluşan enfeksiyonlar sindirimi etkileme özelliklerine sahiptirler. Bu enfeksiyonlar ateş, karın ağrısı, kusma, ishal gibi durumlar ile ortaya çıkabilir.
Beslenme: Çocuklarda anne sütünden mamaya geçişte bu dengesizlik gözlemlenebilir; bu durum ise şişlik, ishal ve karın ağrısı olarak gözlemlenir.
Dış faktörler: Seyahat gibi durumlar ile değişen hava koşulları ishal ve karın ağrılarına neden olabilir.
Gıda hassasiyeti: Eğer kişinin bazı gıdalar için sindirime yönelik hassasiyeti var ise bu durum da dengeyi bozabilir.
Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı, bir bağırsak fonksiyon bozukluğudur. Gluten içerikli gıdaların; yani arpa, çavdar ve buğday gibi gıdaların parçalanamaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı, halsizlik ve sinirlilik gibi durumlar ile kendini belli edebilir.
Şeker hassasiyeti: Şeker hassasiyeti, bağırsak florası dengesizliğine neden olan etmenler arasındadır. Şeker hassasiyetine baktığımızda enzim eksikliğinden kaynaklandığını görürüz. Şeker hassasiyeti ile şeker daha küçük elementlere ayrışamaz ve su emmeye başlar. Bağırsak florası ise bu duruma gaz üreterek cevap verir. Bu da midede gaz, şişlik ve ishal gibi sonuçlara neden olur.