Bizi Takip Edin!

Yetersiz Dinlenmenin Vücudumuza Ne Gibi Etkileri Olur?

Kısa süreli stres yaşadınız, kaslarınız ağrıyor veya yorucu bir gün geçirdiniz… Dert etmeyin! Vücudunuz sizi toparlamak için elinden geleni yapacak. Peki siz ona çalışması için müsaade edecek misiniz? Düzenli, sağlıklı bir şekilde uyumak veya dinlenmek hem beyin sağlığımız hem de fiziksel sağlığımız için büyük öneme sahiptir. Yeterli bir şekilde uyumamak hem mental dengemizin hem de fiziksel sağlığımızın tekrardan yapıma girememesi anlamını taşır. Vücut saatimiz yani sirkadyen ritmimiz ile birlikte birçok kimyasal ve hormonal düzenleme gerçekleşir. Bu ritim ışık, ısı gibi durumlara duyarlı olduğu için onunla birlikte uyur ve uyanırız. Vücut ritiminin sağlıklı olması fiziksel ve mental durum için büyük öneme sahiptir. Örneğin gün ışığında kortizol, adrenalin ve serotonin salgılanır. Bu hormonların salgılanması günlük işlerimizi yapmamıza yardımcı olur. Gün ışığı azalmaya başladığı zaman ise serotonin yerini melatonine bırakır. Bu durum ise beden ısımızın düşmesini ve uykumuzun gelmesini sağlar. Ve büyüme hormonlarının salındığı, hücresel yenilenmenin gerçekleştiği uyku kısmına geçeriz. Sağlıklı, düzenli ve yeterli bir şekilde dinlenmek ve uyumak genel sağlığımızın ve bağışıklık sistemimizin desteklenmesi için büyük öneme sahiptir. İşte yetersiz dinlenmenin vücudumuzda yarattığı bazı etkiler.

Dinlenmemenin ve uykusuzluğun zararları nelerdir?

Uyku ve dinlenmenin önemini şu şekilde anlayabiliriz;

  • Uzun süre uyumamak veya dinlenmemek kortizol yani stres hormonunun ortaya çıkışı anlamını taşımaktadır. Bu durum ise bağışıklık sistemi sağlığını kötü yönde etkileyebilir.
  • Düzenli olarak spor yapmak düzenli uyumayı ve dinlenmeyi de beraberinde getirir. Spor yaptıktan sonra yeteri kadar uyumamak kas ve eklem sakatlıklarına yol açabilir. Diğer bir yandan gece uykusunda büyüme hormonları salgılanır. Yani gece uykusu uyumamak gelişememek anlamını taşır.
  • Aşırı uzun süreler uyumamak veya dinlenmemek baş dönmesi, güçsüzleşme, görme yeteneğinin zayıflaması, agresiflik, sinirsel bozukluklar, kendini ifade etmede güçlük gibi durumları da beraberinde getirir.
  • Uykusuz kalmak kalp sağlığını ve bağırsak florasını kötü yönde etkileyebilir.
  • Uyku fiziksel yapım kadar, mental yapım anlamını da taşımaktadır. Gün içinde yaşadıklarımız uyku esnasında düzenlenir. Uyku esnasında beynimiz yaşananları sıralar, gruplar ve anlamlandırır. Yeteri kadar uyumamak ise kısa süreli ve uzun süreli hafızayı kötü etkiler. Dün yaşadığınız bir kenara, az önce ezberlediğiniz bir telefon numarasını bile unutabilirsiniz.
  • Araştırmalar uykusuzluk yaşayan insanların kanında toksinlerin temizlenmesinin daha zor olduğunu ve beyin hücreleri dahil olmak üzere tüm hücrelerin üzerindeki yükün arttığını göstermektedir.
  • Uykusuzluk dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, planlama güçlüğü gibi durumları da beraberinde getirir. Bu sistemlerin devre dışı kalması otomatik hareketin devreye girmesine yani alışkanlıklarımızın ortaya çıkmasına neden olacaktır. Eğer diyet yapıyor veya kötü bir alışkanlığı bırakıyorsanız, dinlenmemek bu süreci olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Uyku esnasında cilt yoğun bir şekilde yenilenir ve elastikiyeti artar. Uyumamak bu onarımın gerçekleşmemesi anlamını taşır.
  • Gece uykusu onarım ve iyileşme için iyi bir zaman dilimidir. Bu sayede bağışıklık hücrelerinin de artışı sağlanır.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ