Bizi Takip Edin!

Sınav Ayları Yaklaşırken Motivasyon Sorunu Yaşayan Öğrencilere Öneriler

Motivasyon insan zihninde kişiyi hedefe götüren mekanizmadır. Dolayısıyla motivasyonu yüksek olduğunda kişi daha başarılı olma eğiliminde olur diyebiliriz. Hal böyleyken bir işte başarılı olmak için motivasyonu daima yüksek tutmak gerektiği de söylenebilir. Günümüzde eğitim yaşamları boyunca birçok sınava tabi tutulan öğrenciler, zaman zaman motivasyon kaybı yaşayabilmektedirler. Çünkü bu sınavlar öğrencilerin gözüne olduğundan daha önemli görünür ve onları ciddi şekilde strese sokabilir. Peki motivasyon sorunu yaşayan öğrenciler, motivasyonlarını geri kazanmak için neler yapabilirler? İşte sınav ayları yaklaşırken öğrencilere bazı motivasyon önerileri.

1. Gerçekçi bir hedef belirleyin

İlgi alanlarınızı, isteklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin. Bunu yaparken de kendinizle ilgili olumlu düşünmeniz gerektiğini unutmayın. Başaracağınıza daima inanın ve hedeflerinizi düşünerek tembelliğin sizi yönetmesine engel olun.

2. Eksiklerinizin farkında olun

Hedeflerinize ulaşmak için sahip olduğunuz özelliklerle sahip olmadıklarınızı; yani eğitim ihtiyacınızı belirleyin. Sınava gireceğiniz alanlarda hangi konularda eksikleriniz var; dürüstçe değerlendirme yapın ve eksik yönlerinizi geliştirmek için adım atın.

3. Başarılarınızı yok saymayın

Motivasyonumuz, bir işi başarıp başaramayacağımızla ilgili algımızdan büyük ölçüde etkilenir. Bu nedenle motivasyonunuzun yükselmesi için başarıyı tatmanız gerekir. Ancak bu sayede başarabileceğinize inanabilirsiniz. Bu nedenle başarılarınızı yok saymayın ve başaracağınıza duyduğunuz inancı güçlendirin.

4. Dinlenmeye de zaman ayırın

Unutmayın; yorgunluk öğrenmenin önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle yorgunluğa ve bıkkınlığa yol açmadan beyninizin dinlenmesini sağlayın. Çalışma saatleriniz de dinlenme saatleriniz de belirli olsun; bu sayede beyninizi öğrenmeye açık hale getirebilirsiniz.

5. Ders çalışma ortamınızı doğru bir şekilde kurgulayın

Öğrenme sadece beyinde gerçekleşen bir süreç değildir. Çevresel koşullar da öğrenme üzerinde ciddi etkiye sahiptir. Bu nedenle ders çalıştığınız ortamın size maksimum konfor sağladığından emin olun. Örneğin çok sıcak veya çok soğuk bir ortamda ders çalışmak uykunuzu getirebilir; odanızın ideal sıcaklıkta olmasını sağlayarak işe başlayın.

6. Sabretmeyi öğrenin

Sınava hazırlanmak, beraberinde stresi ve bazı belirsizlikleri de göze almayı gerektirir. Bu nedenle ilk darbede yıkılmamayı öğrenin ve sabırlı olun. Sınava hazırlık, sürece doğru bakıldığında güzel bir sabır öğretmeni olabilir.

7. Çalışmaya iyi olduğunuz derslerden başlayın

İyi olduğunuz derslerle çalışmaya başlamak sizi motive edecektir. Ama elbette sadece iyi olduğunuz alanlara çalışıp eksik olduklarınızı ihmal etmeniz başarısızlığa davetiye çıkarmanıza neden olabilir. Bu nedenle iyi derslerinizle çalışmaya başlayıp eksik olduklarınıza da gereken ilgiyi göstermelisiniz.

8. Ertelemeyin

Çalışmayı ertelemek, motivasyon kaybının yanı sıra kişide stres yaratabilir. Bu nedenle harekete geçmek için ilham gelmesini beklemeyin. Başarısız olduğunuzda denemekten vazgeçmeyin ve kendi içsel motivasyonunuzu korumaya çalışın.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ