Bizi Takip Edin!

Yoğun Egzersiz Yapanların Bağışıklık Sistemlerini Güçlü Tutacak 7 Öneri

Düzenli egzersiz yapmanın sağlığımıza sayısız faydası vardır. Bazılarımız yalnızca bu faydalardan yararlanmak bazılarımızsa bu faydaların yanında spordan keyif aldığı için sporu hayatına dahil etmektedir. Spordan keyif alan veya bunu profesyonel bir şekilde yapan kişiler, diğer insanlara göre daha yoğun bir şekilde egzersiz yapmaktadırlar. Yoğun egzersiz yapan kişilerde performansı etkileyen faktörlerin başında ise genetik, doğru antrenman ve beslenme gelmektedir. Beslenme, özellikle yoğun egzersiz yapan kişiler için çok önemlidir. Çünkü yoğun egzersizle birlikte metabolizma hızlanır, bunun bir sonucu olarak da vücut çeşitli besin gruplarına daha fazla ihtiyaç duyar. Beslenme, doğru uygulandığında yoğun spor yapan kişilerin performansına olumlu etki eden bir faktördür. Aksi takdirde halsizlik, yağdan değil kas kültesinden zayıflama, asabiyet, dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkabilir. Peki yoğun egzersiz yapanların beslenme ile birlikte ne gibi konularda özenli olmaları gerekir? İşte yoğun egzersiz yapanların bağışıklık sistemlerini güçlü tutacak bazı öneriler!

1. Yeterli ve dengeli beslenin

Yukarıda da belirttiğimiz gibi egzersizle birlikte metabolizma hızlanır, vücut gerekli enerjiyi elde edebilmek için besin gruplarına daha fazla ihtiyaç duyar. Yoğun egzersiz yapan bir insanla, egzersiz yapmayan veya hafif egzersiz yapan bir kişinin aynı miktarda ve aynı şekilde beslenmesi beklenemez. Bir diğer yandan bağışıklık sistemi sağlığı açısından da yeterli ve dengeli beslenmek son derece önemlidir. Eğer yoğun egzersiz yapıyor ama protein, karbonhidrat bakımından yeterli beslenmiyorsanız zamanla vücut direncinizin düşmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle bağışıklık sistemi sağlığını güçlü tutabilmek için egzersizle ölçülü şekilde protein ve karbonhidrat bakımından zengin ve yeterli şekilde beslenmek gerekir.

2. İyi uyuyun

Uyku, bağışıklık sistemi sağlığı için olmazsa olmazdır. Çünkü uyku sırasında vücuttaki tüm sistemler dinlenir ve yenilenir. İşte dinlenme sırasında yenilenen sistemlerden biri de kaslarımızdır. Yoğun egzersiz yapan kişiler, dinlenme ve uykuya gereken önemi vermelidir. Ancak bu şekilde kas gelişimi desteklenebilir ve kişinin bağışıklık sağlığı korunabilir. Aksi takdirde başta bağışıklık sistemi olmak üzere kas gelişimi de bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

3. Vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenin

Yoğun spor yapan kişiler günlük yaşamlarında daha fazla efor sarf ettikleri için enerjiye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu enerjiyi elde etmenin yolu ise genelde besinlerdir. Egzersiz yapan kişiler için karbonhidrat ve protein bakımından zengin beslenmek kadar önemli olan bir diğer şey de vitamin ve minerallerdir. Vitamin ve minerallerin vücudumuzda sayısız işlevi vardır. Bu nedenle egzersiz temposundan vücudun olumsuz etkilenmemesi ve bağışıklığın desteklenmesi için taze sebze, meyve tüketimi desteklenmeli; gerekli vitamin ve mineraller vücuda kazandırılmalıdır.

4. Bol su tüketin

Yaşam kaynağımız su, vücudumuzdaki sistemlerin eksiksiz şekilde çalışabilmesi için çok önemlidir. Suyun önemi yoğun egzersiz yapanlar için bu önem iki katına çıkmaktadır. Çünkü yoğun egzersiz sırasında vücut daha fazla su kaybeder, kaybedilen suyunsa vücuda geri kazandırılması gerekir. Bunun yanı sıra kas gelişimi için de vücudun suya ihtiyacı vardır. Yoğun egzersize rağmen vücudun susuz kalması bağışıklığın zayıflamasına, kas ağrılarına, halsizliğe, baş ağrısına ve kas gelişiminin yavaşlamasına sebebiyet verebilir.

5. Ilık duş alın

Yoğun egzersizden sonra alınan ılık duş, öncelikle kas ağrılarını azaltıcı etkiye sahiptir. Antrenmanlardan sonra vücutta biriken laktik asidin dağılmasına su tüketimi ve ılık duş almak yardımcı olabilir. Egzersiz ile kaslarda oluşan hasar sonucu, vücudun onarma mekanizması devreye girer, duş da bunu destekleyen bir durumdur. Bu nedenle yoğun egzersiz yapan kişilerin egzersizin ardından ılık duş almasında fayda vardır.

6. Hızlı kilo kaybından kaçının

Yoğun egzersiz yapan kişiler bazen bu tempo ile birlikte hızlıca kilo verip ideal kilolarına ulaşmak isteyebilirler. Oysa hızlı kilo vermek hem su ve kas kaybına hem de bağışıklık sağlığının zayıflamasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle kilo verilmesi gereken durumlarda hızlı kilo kaybından kaçınılmalı ve haftada en fazla 1 kg olacak şekilde bir hedef koyulmalıdır. Bu sayede hem sağlığın korunacağı hem de sağlıklı kilo verileceği unutulmamalıdır.

7. Dinlenin

Yoğun egzersiz yapan kişiler, sadece kas gelişimi açısından değil bağışıklık sistemi sağlığını korumak için de dinlenmeye gereken önemi vermelidirler. Yoğun bir şekilde egzersiz yapıldığında vücudun dinlenmeye olan ihtiyacı da artacaktır. Kişi yeter kadar dinlenmediğinde ise önce vücut direnci düşecek, sonra da kas gelişimi yavaşlayacaktır. Bu nedenle haftanın belirli günlerinde egzersize ara verilerek vücudun dinlendirilmesi son derece önemlidir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ