Yanlış Yapılan Egzersizin Kemik Sağlığımız Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Düzenli olarak egzersiz yapmanın vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Egzersiz yapmak iyi bir duruş, ağrılarda azalma, iyi bir postür, mutluluk, kilo kontrolü, enerjinin artması, az stres ve uyku kalitenin artması demektir. Bunlarla birlikte düzenli olarak egzersiz yapmanın kemiklere de faydası bulunmaktadır. Kaslarımız kemiklere tendonlar ile bağlıdır. Bu yüzden kaslar çalışırken ve gelişirken sahip oldukları direnci kemiklere de yansıtırlar. Yani kaslar kuvvetlenirken ve beslenirken tendon ve kemiklerle de etkileşim gösterirler. Bu durum kemik hücrelerinin daha fazla beslenmesi, oksijen alması ve kalsiyum yoğunluğunun artması ile sonuçlanır. Tüm bunlar doğrultusunda kemikler güçlenir. Ayrıca kas dokusunun artması kemik üzerindeki baskıyı arttıracaktır. Artan basınç kemik yoğunluğunu da arttırır. Kemiğin sürekli olarak şiddete maruz kalması ise beyinin o bölgeyi güçlendirmesi için yardım talebi oluşturmasına neden olacaktır. Bu da vücuttaki kalsiyumun o bölgeye yoğunlaşması ile sonuçlanır. Fakat yanlış yapılan egzersizin kemik sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri bulunur. İşte yanlış yapılan egzersizin kemik sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden bazıları!
Yanlış egzersiz ve kemik ilişkisi
Egzersizin vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Fakat yanlış yapılan egzersizin yarardan çok zararı vardır. Bu zararın en fazla hissedildiği bölgelerden bir tanesi de kemiklerimizdir. Yanlış egzersiz kemik ve eklemlerimizde ciddi hasarların oluşmasına neden olacaktır. Bu doğrultuda egzersiz yoğunluğu ve uygulanışında dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Her şeyden önce egzersiz kişiye uygun olmalıdır. Bu doğrultuda profesyoneller ile çalışmak oldukça önemlidir. Aşırı yük kaldırmak, hareketleri yanlış bir şekilde uygulamak eklem ve kemikleri aşırı zorlayarak ağrı ve deformasyonlara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden hareketlerin yapılışı hakkında profesyonellerden destek alınmalı, diğer spor yapan insanların kaldırdığı ağırlıklardan etkilenmemeli ve vücudun güçlenmesi için zaman tanınmalıdır. Yanlış formda yapılan hareketler ekleme ve kemiğe binen yükü fazlasıyla arttırmaktadır. Kas ve kemikler, aşırı yük ile deforme olabilmektedir.
Bununla birlikte egzersiz yoğunluğu da büyük öneme sahiptir. Vücudumuzdaki her bir hücrenin ve her bir kısmın gelişebilmesi için dinlenme şarttır. Vücut kendini ancak dinlenerek toparlayabilir. Kemiklerimizin var olan sağlığını koruyup daha iyiye gidebilmeleri için egzersiz yoğunluğu büyük öneme sahiptir. Bu yüzden her gün yoğun bir antrenman uygulamak, var olan sağlığımızı korumak yerine türlü sağlık problemlerine neden olacaktır. Ayrıca ‘’doğru egzersiz’’ kavramı aynı zamanda ‘’doğru beslenmek’’ olduğu için egzersizi destekleyecek bir beslenme düzeni uygulanmalıdır. Yani sonuç olarak; egzersiz programı, hareket formu, egzersiz yoğunluğu, dinlenme ve beslenme, egzersizin kemiklere olan faydasını ortaya çıkarmak için üzerinde durulması gereken konulardır.