Soğuk Havaların Bağışıklık Sistemimizde Yarattığı Etkiler
Bağışıklık sistemimiz; yaşlı hücre yapılarını parçalayarak yenilerine yer açmak, zararlı hücreleri yok etmek ve enfeksiyona sebep olan bakteri, virüs ve mantarlardan bizi korumak gibi görevleriyle bizler için hayati öneme sahiptir.
Bağışıklık sistemimizin oldukça hassas bir dengesi vardır. Bu denge mevsim koşulları, beslenme ve yaşam alışkanlıkları çerçevesinde bozulabilmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması aft ve pamukçuk, yorgunluk, sık iltihaplanma ve hasta olma, nedensiz yaralar gibi belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Bağışıklık sistemi dengesinin bozulma nedenleri arasında havadaki ısı değişikleri de büyük öneme sahiptir. Çünkü soğuk havalar bağışıklık sistemimizi iki açıdan derinden etkilemektedir. Öncelikli olarak soğuk havalar bağışıklık sistemimize yaptığımız yatırımların önünde engeldir. Diğer bir yandan ise soğuk hava bünyesinde bazı riskleri barındırır. Mikroplar soğuk havalarda daha hızlı bir şekilde yayılır. Kapalı ortamlarda ve az havalandırılan ortamlarda mikroplar hızlı bir şekilde artabilir. Temas ettiğimiz noktalar ile virüslerin bulaşma olasılığı daha fazladır. Bununla birlikte virüslerin üzerinde bulunan lipid tabakası soğuk havanın etkisiyle sertleşir ve daha hızlı hareket etmelerine neden olur. Virüsler kış aylarında bağışıklık sistemimizi bu ve bunun gibi nedenler doğrultusunda tehdit etmektedir. Aynı zamanda araştırmalar kış aylarının damarlarımızın büzüşmesine neden olabileceğini ve bağışıklık sistemimizi de zayıflatabileceğini göstermektedir. Tüm bu tehditler doğrultusunda metabolik uyum süreci başlar. Bu doğrultuda yaşam ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekir.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne yapmalıyız?
Uyum sürecinde ise; stresten uzak durmaya, tüm vitamin ve mineraller açısından zengin bir şekilde beslenirken A, B, C, D ve E vitaminlerine gereken önemi vermeye, sigara ve alkolden uzak durmaya, düzenli ve sağlıklı bir şekilde uyumaya, hijyenimize, egzersizi bir yaşam alışkanlığı haline getirmeye, tüketilmesi gereken günlük su miktarını tüketmeye ve son olarak çeşitli, dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmeye gereken önemi vermeliyiz.
Bağışıklık sistemine yapılan her yatırımın genel sağlığa yapılan yatırım olduğu unutulmamalıdır. Özellikle virüslerin hızlı bir şekilde yayıldığı ve bağışıklık sistemimizin zayıfladığı kış aylarında beslenme ve yaşam alışkanlıklarımıza gereken önemi vermeliyiz!