Bizi Takip Edin!

Mikrobiyota (Sindirim Sistemi) Çeşitliliği Üzerine

Mikrobiyota-(Sindirim-Sistemi)-Cesitliligi-Uzerine

İnsan gastrointestinal (GI) yolu, insan vücudundaki en büyük ara yüzlerden birini temsil eder. Ortalama bir yaşam süresinde, insan GI sisteminden yaklaşık 60 ton gıda geçer ve burada bol miktarda mikroorganizma bulunur. GI yolunu kolonize eden bakteri, arkea ve ökarya topluluğu “bağırsak mikrobiyotası” olarak adlandırılır. GI sisteminde bakteri hücrelerinin sayısının, insan hücrelerinin sayısından 10 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. 

Mikrobiyota Ne İşe Yarar?

Mikrobiyota, bağırsak bütünlüğünü güçlendirme, enerji toplama, patojenlere karşı koruma ve bağışıklığı düzenleme gibi bir dizi fizyolojik işlev yoluyla insanlara birçok fayda sağlar. Bununla birlikte, “disbiyoz” olarak bilinen değişen bir mikrobiyal bileşimin sonucu olarak bu mekanizmaların bozulması potansiyeli vardır. Günümüzde, mikrobiyotanın çok sayıda bağırsak ve bağırsak dışı hastalıktaki rolü oldukça belirgin hale gelmiştir. 

Bağırsak mikrobiyotası ile konakçı arasında var olan yakın simbiyotik (faydalı) ilişki göz önüne alındığında, kronik GI hastalıklarından nörogelişimsel bozukluklara kadar çok sayıda hastalık durumunda normal mikrobiyota bileşiminden (genellikle disbiyoz olarak anılır) bir sapma gözlemlemek şaşırtıcı değildir. Örneğin, inflamatuar barsak hastalığı, tip 1 diyabet, atopik egzama, çölyak hastalığı, obezite, tip 2 diyabet ve arter sertliği olan kişilerde daha düşük bakteri çeşitliliği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, çeşitlilik genel olarak “sağlıklı bir bağırsağın” iyi bir göstergesi gibi görünmektedir.

Bağırsak Mikrobiyotasını Etkileyen Faktörler

Bagırsak-Mikrobiyotasını-Etkileyen-Faktorler

Bağırsak mikrobiyotasının yoğunluğu ve bileşimi birçok eksojen (diyet, ilaçlar, enfeksiyonlar, çevresel faktörler) ve endojen (yaş, cinsiyet, konak genetik özellikleri) faktörden etkilenmektedir. Çevresel faktörlerin tümü mikrobiyota bileşimini benzersiz şekilde etkileyebilir, ancak özellikle diyetin bağırsak mikrobiyotasının bileşimini ve değişikliklerini belirlemede önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Beslenme ne kadar çeşitli olursa, mikrobiyota da o kadar çeşitli olmaktadır. Dolayısıyla, dengeli ve çeşitli beslenme ve probiyotik içerikli besinler tüketilmesi sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasının sürdürülmesine destek olabilmektedir

Referanslar: 

  1. Thursby, E., & Juge, N. Introduction to the human gut microbiota. The Biochemical journal, 2017;474(11), 1823–1836.
  2. Valdes, AM et al. Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ (Clinical research ed.), 2018;361, k2179.
  3. Ferraris, C., Elli, M., & Tagliabue, A. Gut Microbiota for Health: How Can Diet Maintain A Healthy Gut Microbiota?. Nutrients, 2020;12(11), 3596.
  4. Heiman, M. L., & Greenway, F. L. A healthy gastrointestinal microbiome is dependent on dietary diversity. Molecular metabolism, 2016;5(5), 317–320.

21.07.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ