Bizi Takip Edin!

Düzenli Egzersiz Yapmanın Zihin İyiliği Üzerindeki Pozitif 8 Etkisi

Düzenli egzersiz yapmanın kas kuvveti ve dayanıklılığı artırma, kilo koruma, kilo verme, kronik ağrıları azaltma, duruşu düzeltme, enerji verme gibi onlarca faydası var. Düzenli egzersiz yapmak tüm bunlara ek olarak zihin sağlığı üzerinde de muhteşem etkilere sahip. Nasıl mı? İşte düzenli egzersiz yapmanın zihin sağlığı üzerindeki pozitif etkileri…

Stressiz hissedersiniz

Egzersiz yaptığımız zaman vücudumuz endorfin salgılamaya başlar. Endorfin hormonu fiziksel ve zihinsel anlamda sakinleşmemize olanak tanır. Stresli, kaygılı, durgun ve moralsiz olduğumuz zamanlarda hayatımıza egzersizi katmak tüm bunların en aza indirgenmesine yardımcı olur.

Hafızanız güçlenir

Egzersiz yaptığınız zaman beyinde bulunan hipokampüs isimli bölge bu aktiviteye yanıt verir. Hipokampüs denilen bölge ise hafıza ve öğrenme sistemlerinin merkezinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin beyin yapısını geliştirdiği yönündedir.

Düşünme yeteneğiniz artar

Düzenli olarak egzersiz yapmak zihni canlandırmak için birebirdir. Egzersiz yaptığımız zaman beyin hücrelerimizin etkinlik düzeyleri artar ve yangı azalır. Egzersiz esnasında serotonin, norepinefrin ve dopamin hormonlarının yükselmesi bellek, konsantrasyon ve düşünme yeteneğinin artması anlamına gelmektedir.

Kendinize olan saygınız artar

Egzersiz yapmaya başladığınız zaman egzersizin tüm güzelliklerinden faydalanırsınız. Daha sağlıklı bir şekilde beslenirsiniz, ideal kilonuzu korursunuz, kemikleriniz güçlenir, cildiniz güzelleşir ve en önemlisi de muhteşem bir duruşunuz olur. Tüm bunların pozitif etkisi ile kendinize olan saygınız artar. Kendinize olan saygınızın artması hayata karşı daha güçlü bir duruş sergilemenizi sağlar.

Konsantrasyonunuz gelişir

Egzersizin bir diğer faydası odaklanmanızı yani konsantrasyonunuzu arttırmasıdır. Hollandalı okul öğrencileri üzerinde yapılan bir deney, bunu destekler niteliktedir. Deneyde öğrencilerin 20 dakikalık aerobik egzersizlerinin arasına koyulan dersler ile dikkat sürelerinin iyileştirilebildiği görülmüştür.

Yaratıcılığınız artar

Nietzsche gibi düşünürler yürüyüşün hayal gücünü geliştirmek için oldukça önemli olduğunu belirtmişlerdir. Yapılan araştırmalar ise bu düşünceyi kanıtlar niteliktedir. Bir fikir üzerinde düşünürken kısa bir yürüyüş bu yaratıcı süreci olumlu yönde etkileyebilir.

Zihinsel aşınma yavaşlar

Son zamanlarda yapılan araştırmalar fiziksel olarak sağlıklı olmanın zihinsel aşınmayı yavaşlattığını gösteriyor. Hem de öyle çok ağır sporlar yapmanıza gerek yok. Haftada 3 kere 30- 45 dakikalık orta tempolu bir yürüyüş yapmak zihinsel aşınmayı ve demansı sizden uzak tutabilir.

Mutlu hissedersiniz

Egzersiz yaptığımızda vücudumuzda serotonin adı verilen mutluluk hormonu salgılanmaya başlar. Bu artış iki şekilde gelişir. Birincisi motor aktiviteyle beyindeki serotonin üretimi sinyallerinin artması; ikincisi ise düzenli egzersizin serotoninin birincil maddesi olan triptofan salgısını arttırmasıdır. Bu ikisi arasında hangisinin egzersiz yaparken serotonin salgılanmasına neden olduğu bilinmese de mantıklı açıklamalardan bir tanesi egzersiz esnasında oluşan kas ağrılarının dinmesi için vücudun serotonin nörotransmiterlerinin üretimini destekleyerek sinyal göndermesidir diyebiliriz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ