Bizi Takip Edin!

Beyin Sağlığımız İçin B Vitaminin Önemi

 Vitaminler, normal fizyolojik işlevler için gerekli olan, ancak vücut tarafından endojen olarak sentezlenmeyen ve bu nedenle diyet yoluyla ve/veya dışarıdan takviyeler yoluyla alınması gereken gereken bir grup organik bileşiktir. Sağlığınız için gerekli olan vitaminleri düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza pek çok farklı harf gelir. Besinlerden oluşan bir alfabe çorbası gibi. Toplamda, insanlar yeterli miktarda 13 vitamine ihtiyaç duymaktadır. Bunlar dört yağda çözünen vitamin (A, D, E, K) ve dokuz suda çözünen vitamin; tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3, pantotenik asit (B5), B6 ​​vitamini, folat (B9), B12 vitamini ve C vitamini şeklindedir.

B vitamini neden önemlidir?

Beynimiz bilişsel süreçler boyunca birçok besin öğesini kullanmaktadır. Bilişsel işlevler hafıza, öğrenme, uzamsal yönelim, akıl yürütme, yargılama ve değerlendirmeyi içeren çeşitli beyin fonksiyonlarıdır. Bu işlevlerin azalması, hafif kognitif bozukluk olarak başlayan ve Alzheimer hastalığına kadar uzanan ilerleyici bir durumdur. Suda çözünen vitaminler olan B grubu vitaminlerinin düşük düzeyde alınması sonucu kognitif bozukluklar ve yaşlanmaya bağlı hastalıkların riskinde artış gözlemlenebilmektedir.

B vitamininin görevleri nelerdir?

B vitaminleri vücudunuz için size enerji veren enzimleri aktive etmek, kan hücreleri oluşturmak ve DNA hasarını önlemek gibi birçok işleve sahiptir. B-12 vitamini ve diğer B vitaminleri, ruh halini ve diğer beyin fonksiyonlarını etkileyen beyin kimyasallarının üretilmesinde rol oynamaktadır. B-12 vitamini ve diğer B grubu vitaminlerinin (B-6 vitamini, folat gibi) düşük seviyeleri depresyonla bağlantılı olabilmektedir. Önemli fonksiyonlarından dolayı diyetle yeteri miktarda B grubu vitaminleri alınmalıdır.

B  vitamini açısından zengin gıdalar

İşte B grubu vitaminlerinden zengin bazı gıdalar:

  • Tiamin (B1) tam tahıllı ekmek, meyve, karaciğer, bezelye ve bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllarda bulunur.
  • Riboflavin (B2) bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık gevreklerde, yumurtalarda, sütte ve pirinçte bulunabilir.
  • Niasin (B3) et, balık, buğday unu, süt ve yumurtada bulunur.
  • Pantotenik asit (B5) et, domates, yulaf lapası ve patateste bulunur.
  • Piridoksin (B6) et, balık, organ etleri, bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar, yer fıstığı, mercimek, yumurta, patates, muz ve avokadoda bulunur.
  • Biotin (B7) çok çeşitli gıdalarda bulunabilir ancak çok küçük miktarlarda bulunur.
  • Folat (B9) yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğerde, bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllarda ve nohutta bulunur.
  • Kobalamin (B12) et, yumurta, peynir, süt, balık, kabuklu deniz ürünleri ve bazı zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllarda bulunur.

 

Referanslar:

  1. Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68.
  2. Hamamcıoglu, A., & Karabaş, E. Yaşlanmada Beyin Sağlığı ve B Vitamini. Batı Karadeniz Tıp Dergisi, 2021;5(3):331-336.
  3. Mayo Clinic. Vitamin B-12 and depression: Are they related? Erişim adresi: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/expert-answers/vitamin-b12-and-depression/faq-20058077 Erişim tarihi: 15.02.2024.
  4. Good Food. What are B Vitamins. Erişim adresi: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/what-are-b-vitamins Erişim tarihi: 15.02.2024.

15.02.2024

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ