Bizi Takip Edin!

Bağırsak Florasını İyileştirmek İçin Ne Yapmalıyız?

Bağırsaklarımızda yaşayan bir bakteri topluluğu bulunmaktadır. Var olan bu bakteri topluluğuna ise mikrobiyota denmektedir. Bağırsak florasında yani mikrobiyotada dost, zararlı ve nötr bakteriler yer alır. Bu bakteri topluluğu, aslında canlı organizmalar bütünüdür. Vücudumuzda 30 trilyona yakın hücre bulunurken 40 trilyona yakın da bakteri olduğu bilinmektedir. 40 trilyon bakterinin %70’e yakını ise bağırsaklarda yer almaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsak florasındaki dengenin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi sağlığı ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Lifli besinlerden az tüketmek, sigara içmek, alkol kullanmak, bilinçsiz antibiyotik ilaç kullanmak gibi nedenler bağırsak florasındaki dengenin bozulmasına yol açabilir. Yani beslenme ve yaşam alışkanlıklarımız bağırsak florası sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. işte bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna cevap olabilecek bazı önerilerimiz.

Bağırsak florası nasıl iyileştirilir?

İşte bağırsak florasında bulunan dost ve zararlı bakteriler arasındaki dengeyi sağlamak için bazı ipuçları:

  • Sebzelerde bulunan ve sindirilemeyen lifler bağırsaklarda bulunan dost bakterilerin fermantasyonu için büyük öneme sahiptir. Diğer bir yandan farklı sebzeler tüketmek de bağırsak florası çeşitliliği için yararlıdır.
  • Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir.
  • Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir. Fakat durum bağırsak florası olduğu zaman yenilen etin doğal otlarla beslenmiş ve serbest dolaşan hayvandan olmasına önem gösterilmelidir. Mısır veya antibiyotik ile beslenen hayvanların etleri bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Enzim aktivitesi ve besin değeri için sebzelerin yeni toplanmış, organik ve yerel olmasına dikkat edilmelidir. Taze ve yol kat etmemiş besinler bağırsak florası için oldukça önemlidir.
  • Araştırmalar yüksek şekerli gıdalar yemenin bağırsak florasındaki zararlı bakteri sayısının artmasına neden olabileceğini göstermektedir. Şeker bazlı beslenmemek bağırsak florasındaki kötü bakterilerin sayısının azalmasını sağlamakla birlikte, şeker eğilimli beslenme isteğini de azaltır.
  • Gluten, endüstriyel yağlar ve fruktoz şurubu gibi işlenmiş madde içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Alkol ve sigara kullanımı bağırsak florasını tahrip etmektedir. Diğer bir yandan alkol kullanımı vücuttan vitamin ve minerallerin atılımını da hızlandırmaktadır.
  • Stres yaratan durum ve kişilerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Kronik stres kortizol hormonu salınımı arttırır. Bu durum da enfeksiyon riskinin artabileceğine işaret eder.
  • Stres yaratan etkenler sadece kişi ve olaylar değildir. Uzun süre uykusuz kalmak veya sağlıksız bir ortamda uyumak da vücuttaki kortizol hormonu seviyesini arttırabilir.
  • Antibiyotik ilaç kullanımı mutlaka doktor onayıyla gerçekleşmelidir. Bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak kötü bakteriler ile birlikte dost bakterilerin de ölmesi anlamını taşımaktadır.
  • Araştırmalar düzenli egzersiz yapmanın bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin sayısını artırabileceğini göstermektedir.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ