Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Antibiyotik ilaç kullanımına geçmeden önce antibiyotik ilaç nedir ve neden kullanılır sorularının cevaplanması oldukça önemlidir. Antibiyotik ilaçlar bakteriyel enfeksiyonlara bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Antibiyotikler bakterilerin çoğalmasını önlerler ve bazı durumlarda bakterileri öldürürler. Antibiyotik ilaçlar bazı durumlarda doktor kontrolünde ve bilinçli kullanımda faydalı olabilmektedir. Son zamanlarda ülkemizde de yayınlanan kamu spotlarıyla, antibiyotik ilaçların doktor onaysız ve bilinçsiz bir şekilde kullanımının yarardan çok zarara neden olduğunu görmekteyiz. Vücudumuzda trilyonlarca bakteri bulunmaktadır. Ve bu bakterilerin birçoğu bağırsaklarımızda yer almaktadır. Bağırsaklarımızda bulunan bu bakteri topluluğuna bağırsak florası denmektedir. Bağırsak florasında hem zararlı hem de dost bakteriler bulunmaktadır. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bağırsak flora dengesinin sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve genel sağlıkla birçok bağlantısı olduğunu göstermektedir. Bakteriyel enfeksiyona bağlı hastalıklar için kullanılan antibiyotik ilaçlar ise dolaylı olarak bağırsak florasını da etkilemektedir. Antibiyotik ilaç kullanımıyla dost bakteriler de ölebilmektedir. Etkilenen bağırsak florası bağlantılı olduğu birçok sistemi de etkilemektedir. Yani antibiyotik kullanımı için doğru zaman, doğru kişi ve doğru ilaç büyük öneme sahiptir. Peki antibiyotik ilaç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Antibiyotik ilaç kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
İşte antibiyotik ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:
• Antibiyotik ilaç kullanmaya başlamadan önce bilinçli kullanımının ve doktor onayının büyük öneme sahip olduğu unutulmamalıdır.
• Eğer doktor onayıyla antibiyotik ilaç önerildiyse bakterilerin üremesi, gelişmesi ve etkilerini göstermesi göz önünde bulundurularak ilaç kullanım saatleri aksatılmamalıdır. Bu doğrultuda doktorun belirlediği ve önerdiği saatler büyük öneme sahiptir.
• Kişi hamileyse, alerjikse, emziriyorsa ve başka bir ilaç kullanıyorsa bu durumları mutlaka doktoruna bildirmelidir.
• Antibiyotik ilaçlar alerjen durumlar göz önünde bulundurularak ”Başkasına iyi gelen ilaç bana da iyi gelir” psikolojisiyle kullanılmamalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında ilaçlar doğrudan güneş almayan, serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimi antibiyotik ilaçların parçalanmasını ve kalsiyum takviyeleri ilaç emilimini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek kafeinli ve şekerli ürünler ilaçla tepkimeye girerek bağırsak sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu doğrultuda antibiyotik ilaçlar ile birlikte beslenme konusu doktora danışılmalı, prospektüs dikkatli bir şekilde okunmalıdır.
• Antibiyotik ilaç kullanırken vücudun UV ışınlarına karşı hassaslaştığı göz önünde bulundurulmalı, güneş ve solaryumdan uzak durulmalıdır.
• Antibiyotik kullanırken zararlı bakterilerin üremesi engellenirken ve ölümü gerçekleşirken dost bakterilerin yani probiyotiklerin de ölümü gerçekleşmektedir. Genel sağlık sistemimiz için dost bakterilerin yerine konması büyük öneme sahiptir. Bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin yerine konulabilmesi antibiyotik ilaç kullanımında ve sonrasında probiyotik bazlı gıdaların tüketimi ile mümkündür. Probiyotik bazlı gıdalar arasında ise ev yapımı yoğurt, kefir, salatalık turşusu ve lahana turşusu gibi gıdalar bulunmaktadır. Eğer probiyotik bazlı gıdalar tüketilemiyorsa doktor onayıyla probiyotik takviyeleri kullanılabilir.
Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu unutmayın. Asla doktor onayı olmadan ve bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ilaç kullanmayın.