Bizi Takip Edin!

Bağırsak Florasını Nasıl Destekleyebiliriz?

Son yıllarda bağırsak ile ilgili araştırmaların sayılarının giderek artması, hepimizin “bağırsak florası” kavramını daha fazla duymasına sebep oldu. Peki ama bağırsak florası nedir? Vücudumuzda 40 trilyon gibi ciddi bir rakama yakın bakteri yaşamaktadır. Bu canlı bakterilerin büyük çoğunluğu ise bağırsaklarımızda yer alır. İşte bağırsaklarımızda bulunan, aralarında yararlı ve zararlı bakterilerin de yer aldığı bu yapıya bağırsak florası denir. Araştırmalar, sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmanın insan vücuduna birçok faydası olduğunu göstermektedir.

Bağırsak florası içerisinde yer alan dost bakterilerin sindirim sistemi sağlığını düzenlemek, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek gibi önemli görevleri vardır. Bu dost bakteriler aynı zamanda zararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyerek bağırsak florası dengesini korurlar. Dolayısıyla eğer sağlıklı bir bağırsak florasına sahipseniz aynı zamanda sağlıklı bir sindirim sistemine ve güçlü bir bağışıklık sistemine de sahip olursunuz. Peki bağırsak florası bu kadar önemliyken onu desteklemenin ve korumanın yolları nelerdir? İşte bağırsak florasını desteklemek için benimseyebileceğiniz bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları.

  1. Doğru karbonhidrat seçimi

Sebze, meyve ve kinoa gibi besinlerde bulunan kompleks karbonhidratlar, aynı zamanda lif bakımından oldukça zenginlerdir. Lif ise bağırsak florasını destekleyen dost bakterilerin en önemli besin kaynağıdır. Dolayısıyla tükettiğiniz karbonhidratları bunlar arasından seçerek siz de bağırsak floranızı destekleyebilirsiniz.

  1. Daha fazla sebze!

Sebzelerde bulunan liflerin bir kısmı sindirilemez. Bu sindirilemeyen lifler ise bağırsak florasında bulunan dost bakterilerin besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra çeşitli sebzeler tüketmek bağırsak florasında yer alan bakterilerin de çeşitliliğini sağlar. Bu nedenle beslenmenize daha fazla ve çeşitli sebze dahil etmeyi unutmayın.

  1. Ölçülü et tüketimi

Günümüzde sıkça karşımıza çıkan antibiyotik verilmiş veya mısır ile beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, bağırsak florasına zarar verebilecek bakteriler barındırır. Bu nedenle tüketilen etin doğal otlarla beslenmiş hayvanlardan elde edildiğinden emin olunmalıdır. Bunun yanı sıra et tüketirken yanında yeteri kadar sebze de bulundurmak, bağırsak florasını desteklemenin basit bir yoludur.

  1. Taze besinler!

Sağlığımıza birçok faydası olan sebze ve meyvelerin besin değeri, topraktan / ağaçtan söküldüğü anda azalmaya başlar. Bu nedenle sağlığımıza fayda sağlayabilmesi için yeni toplanmış veya organik olmaları gerekir. Bağırsak florasını desteklemenin bir diğer yolu da sebze ve meyveleri bu şekilde en taze hallerinde tüketmektir. Unutmayın; ne kadar taze besinlerle beslenirseniz, bağırsak floranız için o kadar faydalı olur!

  1. Doğal probiyotik besinler!

Turşu, kefir, yoğurt gibi içerisinde dost bakteriler barındıran doğal besinler, bağırsak florası için çok faydalıdır. Bu besinlerde bulunan dost bakteriler bağırsaklarınıza canlı bir şekilde ulaşarak oradaki dost bakterilerin sayılarının artmasını, zararlı bakterilerinse azalmasını sağlar. Bu nedenle beslenmenize doğal probiyotikleri de eklemeyi unutmayın!

  1. Sınırlı şeker tüketimi

Araştırmalar, yüksek şeker içeren beslenmenin, bağırsak florasında bulunan zararlı bakterilerin beslenerek sayılarının artmasına neden olduğunu söylemektedir. Siz ne kadar fazla şeker tüketirseniz bağırsaklarınızdaki zararlı bakteriler de o kadar beslenir ve sonuçta sürekli olarak canınızın şeker çekmesine sebebiyet verir. Bu nedenle şekeri mümkün olduğunca azaltmanızı ve böylece bağırsak floranızı korumanızı tavsiye ederiz.

  1. Düzenli egzersiz

Araştırmalar, düzenli egzersiz yapan insanların bağırsak florasının egzersiz yapmayanlarınkiyle farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Çünkü düzenli egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini geliştirir ve bu da bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır. Bu nedenle siz de bağırsak florası sağlığı için egzersizi yaşamınıza dahil edebilir ve daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ