Bizi Takip Edin!

Yürüyüş Mental Sağlığı Nasıl Etkiler?

yürüyüşün sağlığa faydaları

Bilimsel çalışmaların sonuçları, hangi yaşta olunursa olunsun, düzenli olarak yapılan fiziksel hareket ve egzersizlerin beynin zinde kalması için çok önemli olduğunu gösteriyor. Günde en az 30 dakika yapılan egzersiz bilginin kolayca işlenmesine, hafızanın aktif kalmasına ve yeni beyin hücrelerinin gelişmesine katkı sağlıyor.

Ayrıca, Dünyada nüfus yaşlanıyor ve doğal olarak organlarımız da yaşlanıyor. Bu sürecin beynimizde, hafızamızda gerilemeye yol açmaması için yeni yeni stratejiler geliştirmemiz gerekiyor. Egzersiz ise bu stratejilerden en etkili olanı.

Düzenli ve tempolu bir şekilde yapılan egzersizin kan basıncını ve vücut ağırlığını optimum düzeyde tuttuğunu, enerji verdiğini, stresi ve depresyonu azalttığını, duygularımızı olumlu yönde etkilediğini, kanser, diyabet ve obezite riskini azalttığını, kalp sağlığını koruduğunu biliyoruz. Bütün bunlara ek olarak, düzenli olarak yapılan egzersizler beynin özellikle hafıza ve öğrenmeden sorumlu olan bölgesinde yeni sinir hücrelerinin ve bağlantıların oluşmasını sağlayan maddelerin üretilmesini de teşvik ediyor.

Yakın zamanda yayınlanan büyük bir çalışmada; 40 yaş üstü kişilerin ne kadar çok yürüyüş yaparlarsa ölüm risklerinin o kadar düştüğü tespit edilmiş. Araştırmacılar, çalışmaya katılanların eşlik eden hastalıkları gibi farklı risk faktörlerini de hesaba katarak yaptıkları incelemede günde 8000 adım atanların 4000 adım atanlara oranla ölüm risklerinin %51; günde 12.000 adım yürüyenlerin %65 daha düşük olduğunu bildirmektedir. En güzeli ise, bu bahsedilen yürüyüşlerin tempolu olma zorunluluğu olmayışı, düşük tempolu da olabileceğiydi.

Peki, Yapılan Egzersizler Beynimizi Nasıl Bir Mekanizmayla Etkiliyor?

yürüyüş yapmanın faydaları

Öncelikle kalp atım hızı arttığı için beynimize daha çok oksijen ve kan taşınır. Ayrıca birçok hormonun daha fazla miktarda salgılanmasına neden olur. Bu sayede beyin hücrelerinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak, faydalı ve besleyici bir ortam hazırlanır.

Düzenli olarak egzersiz yapan kişilerde beynin öğrenme ve hafızadan sorumlu olan hipokampus bölgesinde daha fazla aktivite geliştiği belirlenmiş. Beyin görüntüleme yöntemleri kullanılarak yapılan çalışmalarda özellikle hipokampus bölgesine kan akışının arttığı anlaşılmış.Alzheimer hastalarında hipokampus bölgesinin önemli ölçüde zarar gördüğü bilinmektedir.

Psikolojik ve davranışsal açıdan bakıldığında ise egzersiz yapmanın antidepresan etkisinin olduğu ve stres hormonlarını önemli ölçüde azalttığı gözlenmiştir.

Tüm bu bilgilerin ışığında sanırım düşünmemiz gereken, günlük kendimize ve sağlığımıza ayırdığımız yarım saatlik bir yürüyüşün bizi nelerden koruyabileceği, ne gibi sorunlarla başa çıkmamıza yardımcı olabileceğidir… Sizce de buna değmez mi?

Referanslar:

  1. CNN TÜRK. Prof. Dr. Derya Uludüz. Yürümek beyni nasıl etkiliyor? Erişim adresi: https://www.cnnturk.com/yazarlar/guncel/prof-dr-derya-uluduz/yurumek-beyni-nasil-etkiliyor. Erişim tarihi: 19.10.2023.
  2. Bilim Genç. Dr. Özlem Kılıç Ekici. Spor Yap, Beynin Formda Kalsın! Erişim adresi: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/spor-yap-beynin-formda-kalsin. Erişim tarihi: 19.10.2023.
  3. Sandra B. Chapman, Sina Aslan, Jeffrey S. Spence, Laura F. DeFina, Molly W. Keebler, Nyaz Didehbani, Hanzhang Lu. Shorter term aerobic exercise improves brain, cognition, and cardiovascular fitness in aging. Frontiers in Aging Neuroscience, 2013; 5 DOI: 10.3389/fnagi.2013.00075
  4. Ahmed OJ, & Mehta MR (2012). Running speed alters the frequency of hippocampal gamma oscillations. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience, 32 (21), 7373-83 PMID: 22623683
  5. Christiane D. Wrann et al.Exercise Induces Hippocampal BDNF through a PGC-1α/FNDC5 Pathway,Cell Metabolism,Volume18,Issue 5,2013,Pages 649-659,ISSN 1550-4131,https://doi.org/10.1016/j.cmet.2013.09.008.
  6. http://www.newscientist.com/article/mg22029421.000-run-yourself-smarter-how-exercise-boosts-your-brain.html

19.10.2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ