Bizi Takip Edin!

Daha Zinde Bir Beyin İçin Yapmamız Gerekenler

Günlük yaşamın hareketliliği, kendimize vakit ayırmamızı zorlaştırsa da asla ödün vermememiz gereken bir konu var: Beyin gelişimi. Tüm vücudumuzun kontrol merkezi beynimiz olduğu için beynimize üst düzey özen göstermemiz gerekiyor. Vücudumuza aldığımız gıdalar ve yaptığımız günlük aktiviteler, beyin gelişimine olumlu ya da olumsuz yönde etki yapar. Siz de beyin gelişiminize önem veriyor ve daha zinde hissetmek istiyorsanız aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

1. Düzenli Sporun Açmadığı Kapı Yok!

Düzenli Sporun Açmadığı Kapı Yok

Düzenli olarak yaşınıza ve bedeninize uygun egzersizler yapmak, hem beden hem de ruh dengeniz açısından son derece önemli. Yaptığınız egzersizler, beyin gelişimine katkı sağlayan proteinlerin daha fazla salgılanmasına yardımcı olur. Haftada bir kez egzersiz yapmak bile beyin gelişimini önemli ölçüde destekler. Stresten ve depresif ruh halinden kurtulmak için de spor yapabilirsiniz.

2. Hafızanız İçin Özellikle B Vitamini ve Türevlerini İçeren Gıdaları Tüketebilirsiniz

B vitamini, hafızanın ve zekanın gelişimi açısından oldukça önemli bir vitamin türü. Vücudunuza yeterli düzeyde B vitamini ve türevlerini almadığınızda unutkanlık, bilinç bulanıklığı, depresyon gibi bilişsel rahatsızlıklar vücudunuzda kendini göstermeye başlayabilir. Vitamin ve mineraller sebze ve meyvelerde, tahıllarda, kuru baklagillerde, et ve balıkta, süt ve ürünlerinde bulunur. B12 vitamini sadece et ve ürünleri, süt, yumurta gibi hayvansal besinlerde bulunurken, diğer B grubu vitaminleri (B1, B2, B6 vitaminleri) hem bitkisel besinlerde hem de hayvansal besinlerde bulunur.(1)

3. E vitamini İçeren Gıdalar Tüketerek Beyninizin Yaşlanmasını Yavaşlatabilirsiniz

E vitamini İçeren Gıdalar Tüketerek Beyninizin Yaşlanmasını Yavaşlatabilirsiniz

E vitamininin vücuda birçok katkısı var. E vitaminini yeterli miktarda tüketerek yaşlılığa ve psikolojik sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan zihinsel gerilemenin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca E vitamininin cilt için de son derece önemli olduğu biliniyor.(2)

4. Yeterli ve Düzenli Miktarda Su Tüketiminin Sayamadığımız Kadar Çok Faydası Var

Günlük su ihtiyacınız, beden kitlenize göre değişir. İhtiyacınız olan su miktarını düzenli olarak tükettiğinizde su, vücudunuza pek çok fayda sağlar. Bu faydalar, ağız kokusunun giderilmesinden baş ağrısının geçmesine kadar birçok şekilde kendini gösterebilir. Vücudunuzda bulunan yeterli miktardaki su, odaklanmanıza yardımcı olurken su oranının düşmesi konsantrasyon sorunlarına yol açabilir.

5. Rutininizi Değiştirin

Günlük hayatta sürekli tekrarladığımız eylemler beyni geliştirmez. Tekrarlanan eylemler otomatik hale geldiğinde ise beyne hiçbir katkı sağlamaz. Beyninizi şaşırtın! Beyin ancak böyle gelişir ve kendinizi ancak bu şekilde zinde hissetmeye başlarsınız. Bu uygulamaya küçük adımlarla başlayabilirsiniz, örneğin çok sık kullandığınız bir yolu değiştirebilir ya da yeni hobiler edinebilirsiniz.

6. Ölçülü Olduğu Taktirde Kahve Tüketimi Oldukça Faydalı

Ölçülü Olduğu Taktirde Kahve Tüketimi Oldukça Faydalı

Kahve, içinde barındırdığı çeşitli bileşenler ve özellikle kafein sayesinde enerjinizin yükselmesine, konsantrasyonunuzun artmasına yardımcı olur. Dengeli kahve tüketimi, fiziksel performansı arttırdığı gibi yağ yakımını da hızlandırır. Ayrıca kahvenin birçok hastalığı önleyici etkisi olduğu da bilinen bir gerçek. Elbette her şeyde olduğu gibi ölçüyü korumak önemli.

7. Yeni Şeyler Öğrenin. Makale, Dergi, Kitap Okuyun

Beyni zinde tutmanın en temel yöntemi, yeni şeyler öğrenmek. Yeni şeyler öğrenerek kavrama yeteneğinizi günden güne güçlendirebilirsiniz. Yukarıda “beyninizi şaşırtın” demiştik; aynı mantıkla yeni şeyler öğrenerek beyni aktif tutmak ve onu şaşırtmak gerekiyor. Bunun için kitap, makale, bilimsel dergi okuyabilirsiniz. Bu, beyin gelişimi açısından son derece etkili olur. Böylelikle hem genel kültürünüzü arttırmış olursunuz hem de daha donanımlı bir birey haline gelebilirsiniz.

8. İyi Bir Uyku Her Şeyin İlacı!

Düzenli uyku, beyni dinlendirir ve konsantrasyon sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Böylelikle yaşam kalitenizin artmasına katkı sağlar. Özellikle 23.00 – 02.00 saatleri arasında birçok hormon salgılandığı için bu saatlerde uykuda olmak oldukça önem arz ediyor. Bunun yanında toplamda 7-8 saatlik bir uykunun ideal standartlarda olduğu söylenebilir. Ayrıca 6 saatten az uyumamak gerektiği birçok uzman tarafından dile getiriliyor.

9. Yabancı Dil Öğrenin

Yukarıda beyni zinde tutmak için yeni şeyler öğrenmenin çok etkili olduğundan bahsetmiştik. Bunun en iyi yöntemlerinden biri de dil öğrenmek. Yeni bir dil öğrenerek; beyninizin sınırlarını genişletebilir ve yaşlanmasını geciktirebilirsiniz. Ayrıca dil öğrenmek beyin fonksiyonlarınızı geliştirdiği için hafızanızı da güçlendirir. Bu sayede yön bulma, kavrama ve hatırlama yetileriniz daha kuvvetli hale gelebilir.

 

REFERANSLAR

  1. Yaşlılık ve Beslenme – 2008 Ankara: https://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/A%201.pdf
  2. Sokol RJ. Vitamin E deficiency and neurologicaldisorders. In: Packer L, Fuchs J, eds. Vitamin Ein Health and Disease. New York: Marcel Dekker;1993. p.815.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ