Hafızanızı Güçlendirmek İçin 10 Öneri
Günümüzde unutkanlık birçok insanın yaş fark etmeksizin yaşayabildiği bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bu problem bazen teknolojinin hayatımıza getirdiği kolaylıklardan kaynaklanabildiği gibi bazen de yetersiz beslenme, stres, genetik faktörler gibi durumlar sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Her ne sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın; hafıza sorunlarının kişinin hayatını ciddi şekilde zorlaştırdığı bir gerçek. Bu nedenle mutlaka çaresine bakılması gerekiyor. Günlük yaşamda alınacak bazı önlemlerle hafızayı geliştirmek ve hafıza problemlerinin neden olduğu belirtileri en aza indirgemek mümkün. İşte hafızanızı güçlendirmek için uygulayabileceğiniz bazı sağlıklı tavsiyeler.
1. Doktor kontrolünden geçin
Bazen hafıza problemleri, altında yatan tiroit hastalıkları ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanabiliyor. Bu nedenle öncelikle hafıza probleminin fiziksel nedenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek gerekiyor. Ayrıca bazı ilaçların yan etkileri de bu yönde olabiliyor. Dolayısıyla hafıza şikayetlerinizi değerlendirmeden önce doktor kontrolünden geçerek altında yatan nedenleri tespit etmenizde fayda var.
2. Egzersiz yapın
Egzersiz yapmak çeşitli fiziksel ve zihinsel faydaları ile birlikte; kan akışını ve beynin oksijenlenmesini arttırarak beyin sağlığını da destekliyor. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek için siz de düzenli yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, koşabilir veya farklı spor türleri deneyebilirsiniz.
3. Hafıza dostu besinleri beslenmenize dahil edin
Hafızanızı güçlendirmek için beslenme konusunda da daha özenli olmanız gerekiyor. Genelde kalp dostu olarak bilinen besinler, aynı zamanda beyin sağlığını da destekliyor. Örnek vermek gerekirse; et tüketiminin daha az olduğu, sebze, meyve, deniz ürünlerinin ağırlıkta olduğu bir beslenme düzeninin hafıza sağlığı açısından son derece olumlu etkilere sebep olabileceği biliniyor. Ayrıca ceviz, zeytinyağı, balık gibi hafıza dostu besinleri de beslenme düzenine dahil etmek gerekiyor.
4. Bulmaca çözmek, kitap okumak gibi zihinsel faaliyetleri destekleyen aktivitelerde bulunun
Bulmaca ve sudoku çözmek konsantrasyon ve dikkatin artmasına, öğrenilen bilgilerin tekrar kullanılmasına yardımcı oluyor. Benzer şekilde yap-boz yapmak da yakın hafızayı destekliyor. Bu nedenle siz de hafızanızı güçlendirmek için zihinsel faaliyetleri destekleyen bu tarz aktivitelerde bulunabilir; yeni bilgiler öğreneceğiniz farklı hobiler edinerek zihinsel sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
5. Stresten uzak durun ve stresi yönetmeyi öğrenin
Fazla strese maruz kalmak konsantrasyon bozukluğuna neden olarak hafıza problemlerini tetikleyebiliyor. Bu nedenle stresten olabildiğince uzaklaşmak gerekiyor. Stresi yönetmek içinse egzersiz yapmak, yürüyüşe çıkmak, rahatlatıcı müzikler dinlemek, sakinleştirici duşlar almak, doğada vakit geçirmek, nefes egzersizleri yapmak gibi rahatlama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
6. Uyku düzeninizi koruyun
Düzenli uyku, fiziksel ve zihinsel sağlık açısından son derece önemli. Bu nedenle uyku düzenini her koşulda korumaya çalışmak gerekiyor. Her gün aynı saatte uyuyup uyanarak siz de zihinsel yorgunluğunuzu azaltabilir, olası hafıza problemlerinin önüne geçebilirsiniz.
7. Gününüzü programlayın
Hafıza problemlerinin önüne geçmek için günü planlı yaşamakta fayda var. Günlük programınızın olması “Ne yapacağım” sorusunu ortadan kaldıracağı için planlarınızı gerçekleştirerek stresten uzaklaşmanıza yardımcı oluyor. Sonuçta ortaya daha temiz bir zihin ve daha güçlü bir hafıza çıkıyor.
8. İhtiyaç listesi oluşturun
Günlük ihtiyaçlarınız için alışveriş yaparken hafızanızın zorlandığını düşünüyorsanız bir liste hazırlayın. Başlarda listenizden yardım alsanız da zamanla listenize bakmadan kaç tanesini hatırlayabildiğinizi kontrol edin. Bu şekilde hem ufak bir hafıza çalışması yapmış hem de motive olmuş olursunuz.
9. Hatırlatıcı notlar hazırlayın
Hatırlamakta zorlandığınız (ilaç içmek gibi) şeyler için evinizde görebileceğiniz yerlere hatırlatıcı notlar asın. Bu yöntemler zamanla hatırlamakta zorlandığınız şeyleri öğrenmenize ve hafızanızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
10. Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durun
Sigara alkol gibi maddeler zihinsel faaliyetlerin aksamasına, beyne yeterince oksijen gitmemesine neden olarak hafızayı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bunun yanı sıra beyin- damar hastalıkları açısından da bir risk oluşturabiliyor. Bu nedenle bu tür zararlı maddelerden uzak durarak hafızayı desteklemek ve korumak gerekiyor.