Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Beslenme Şeklinizde Yapmanız Gereken 7 Değişiklik

Yaz mevsiminin gelmesi, nem ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte vücudumuz bu şartlara uyum sağlamakta zorluk yaşayabilir. Eğer yaz mevsimine özel uyarıları dikkate almaz ve bağışıklık sistemimizi korumazsak birtakım rahatsızlıklarla karşılaşabiliriz. Yaz boyunca rahatsızlıklarla karşılaşmamak, bedenimizi korumak ve daha enerjik olmak istiyorsak beslenme programımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekir.

1. Bol Su Tüketmeye Özen Gösterin

Sıcakların hakim olduğu yaz dönemi boyunca en dikkat etmemiz gereken konu, şüphesiz ki, bol su tüketimidir. Yaz aylarında aşırı sıcaktan dolayı, kış aylarına nazaran, vücutta daha çok sıvı kaybı yaşanır. Özellikle terleme yoluyla vücuttan attığımız ve kaybettiğimiz sıvıyı vücudumuza tekrar kazandırmamız gerekir.

Su tüketimine gereken önem verilmediğinde ise dehidrasyon (aşırı sıvı kaybı) sebebiyle halsizlik ve nabız problemleri gibi durumlar meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için günlük 2,2 – 3 litre su tüketilmesi gerekir.(1)

Su tüketirken zorlanıyorsanız suyun içine nane, limon, salatalık ve çilek gibi sebze-meyvelerden ekleyerek suyu daha ferah ve kolay tüketebileceğiniz hale getirebilirsiniz.

2. Aşırı Yağlı ve Kızarmış Gıdalardan Uzak Durun

Aşırı Yağlı ve Kızarmış Gıdalardan Uzak Durun

Aşır yağlı ve kızarmış gıdalar vücudumuzu tehdit eder. Bu tarz besinlerin yaz mevsiminde fazla tüketilmesi ise, damar tıkanıklığı, sindirim sistemi sorunları, kalp hastalıkları gibi birçok soruna davetiye çıkarabilir. Bu nedenle yaz aylarında beslenme şeklinize uygun olarak buğulama ve ızgara tekniğiyle hazırlanmış ya da fırında pişmiş yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan yiyecekler, vücut tarafından daha kolay sindirilir.

3. Mevsim Sebzelerini ve Meyvelerini Tüketin

Mevsim Sebzelerini ve Meyvelerini Tüketin

Yaz mevsimi, meyve ve sebze bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Bu sayede birçok vitamin ve minerali alabileceğiniz bir beslenme programı hazırlamanız oldukça kolaydır. Aynı zamanda tükettiğiniz sebze ve meyveler ile vücut direncinizi artırarak bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Diğer taraftan domates, salatalık, karpuz, çilek, kayısı, şeftali, marul, nane, üzüm gibi su oranı yüksek meyve ve sebzeleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Su oranı yüksek olan meyve ve sebzeler tüketmek, vücuda sıvı girişini de destekler. Ancak bazı meyvelerin içeriğinde şekerin de yer aldığını hatırlatalım. Bu nedenle meyve tüketiminde porsiyonu dengeli tutmaya özen göstermeniz gerekir.

4. Gazlı İçecek Tüketimini Azaltın

Yaz ayında hem serinlemek hem de sıvı tüketimine katkı sağlamak amacıyla gazlı içeceklere rağbet artar. Unutmamalısınız ki, gazlı içecekler yüksek oranda şekere ev sahipliği yaparlar. Dolayısıyla gazlı içecek yerine daha çok maden suyu, şekersiz naneli limonata, soğuk bitki çayları, cacık, ayran ve komposto gibi içecekler tüketerek vücudun sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

5. Et ve Süt Ürünleri Tüketirken Dikkatli Olun

Et ve Süt Ürünleri Tüketirken Dikkatli Olun

Et ve süt ürünleri, yaz aylarında beslenme programınızda mutlaka yer alması gereken gıdalar arasında bulunuyor. Ancak yaz ayları gıda zehirlenmelerinin sık yaşandığı bir dönemdir. Bu nedenle et ve süt tüketiminde dikkatli olmak gerekir. Özellikle et, yumurta, süt, balık gibi besinler yaz aylarında çabuk bozulduğundan bu tür gıdaların saklama ve pişirme yöntemlerinin uygun şekilde yapıldığından emin olmak gerekir. Gerekli tedbirlerin alındığından emin olduktan sonra beslenme programlarınızda et ve süt ürünlerine de yer vermeyi ihmal etmeyin.

6. Hamur İşi ve Tatlı Tüketimini Azaltın

Hamur işi yemeklerin ve hamur işiyle hazırlanan tatlıların fazla tüketilmesi, kan şekeri düzensizliği ile ilgili bazı sorunlara sebep olabilir. Özellikle yaz aylarında bu tür besinleri fazla tüketmek, vücudunuzu daha fazla zorlayabilir. Bu nedenle basit karbonhidrat içeren kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi daha hafif tahıl ürünleri tüketebilirsiniz. Tatlı seçiminde ise öğünlerinize hamur işi tatlılar yerine az porsiyonlu sütlü tatlılar ve dondurma gibi daha hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.

7. Porsiyon ve Öğünlerinize Dikkat Edin

Yaz aylarında öğün atlamamaya dikkat etmek gerekir. Uzayan günler akşam yemeğinin daha geç yapılmasına neden olabilir. Yaz aylarında kahvaltıyı es geçmeden ara öğünleri düzenli yapmak ve akşam yemeklerini çok geç saatlere bırakmamak gerekiyor. Öğünlerde dengeli bir porsiyon oluşturmak çok önemli.

Bonus: Takviye Gıdalarla Vücudunuzu Destekleyin

Yaz boyunca bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak ve vücut direncinizi korumak için takviye gıdalardan da destek alabilirsiniz. Sıcak havanın etkisini fazlaca hissettirdiği bu dönemde, daha enerjik hissetmek ve muhtemel direnç kayıplarına karşı vücudu korumak için takviye gıdalara başvurabilirsiniz.

 

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

KAYNAKLAR

  1. Sağlığımız açısından suyun önemi (ne kadar içilmeli?) 21 MART DÜNYA SU GÜNÜ Prof.Dr.Mehmet Tuğrul SEZER
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ