Bizi Takip Edin!

Yaz Aylarında Yaşadığımız Yorgunluk ve Halsizliğin Sebepleri Nelerdir? Ne Tür Önlemler Almalıyız?

Yorgunluk ve halsizlik, her insanın hayatının belli dönemlerinde yaşayabileceği sorunlardır. Ve bu sorunlar birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Öyle ki yorgunluk ve halsizlik durumları, çoğu zaman mevsimlerle ilgili olabilmektedir. Örneğin bahar yorgunluğu! Birçok insan bahar yorgunluğunu yakınen tanısa da yaz yorgunluğu da en az onun kadar önemli bir problemdir.

Yaz yorgunluğunun sebepleri

Yaz yorgunluğu da tıpkı bahar yorgunluğu gibi değişen mevsim koşullarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aşırı sıcak ile birlikte terlemenin artması, vücuttaki su ve tuz kaybını arttırmakta ve bunlar da yorgunluk, halsizlik gibi durumları tetiklemektedir. Aşırı sıcaklarda fazla terlemediğinizi düşünüyorsanız bile sıcağın kendisi yorgunluk, halsizlik gibi problemlerle karşılaşmanıza neden olmaya yetecektir.

Yaz aylarında yaşanan yorgunluğun ve halsizin sebeplerinden biri de uzun süre güneş altında kalmaktır. Güneşlenme süresini uzun tutmak veya iş vb. sebeplerle uzun saatler güneşe maruz kalmak, yorgunluğa neden olabilir. Bunun yanı sıra yaz aylarında sıkça kullanılan klimalar da benzer belirtilerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.

Yorgunluk ve halsizliği arttıracak sebeplerden biri de yazın daha sık görülen ishallerdir. İshal, yol açtığı su ve elektrolit kaybı nedeniyle kişide ciddi yorgunluk hali yaratabilmektedir. Bu nedenle ishalin tedavi edilmesi, özellikle yaz aylarında daha fazla önem kazanmaktadır.

Yine yaz aylarında uyku düzeninin değişmesi, sıcak ve neme bağlı olarak uyku bölünmeleri, kişinin gün boyu kendisini yorgun ve halsiz hissetmesine neden olabilir. Tüm bunlar yaz aylarında çoğalan bu olumsuz belirtilerin ana nedenleri arasında sayılabilirler. Peki, yaz yorgunluğunu önlemek için ne tür önlemler almak gerekir?

Yaz yorgunluğunu önlemenin yolları

Yorgunluk ve halsizlik yukarıda saydığımız nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi bu belirtilerin altında daha ciddi nedenler de yatabilmektedir. Eğer uzun süredir bu problemlerle uğraştığınızı ve geçmediğini düşünüyorsanız bu durumu geçiştirmek yerine mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir. Bunun yanı sıra bazı sağlıklı alışkanlıklarla mevsime bağlı halsizliği hafifletmek mümkündür. İşte yazın yorgunluk ve halsizlik yaşamamak için yapmanız gerekenler:

  • Alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun.
  • Aşırı kafeinli içeceklerin tüketiminden sakının.
  • Yeteri kadar su tüketin ve soğuk bitki çayları, soda gibi sağlıklı içeceklerle sıvı tüketimini arttırın.
  • Sıcağa bağlı olarak hareketsizlikten kaçının. En azından akşamın serin saatlerini egzersiz yapmaya veya hafif yürüyüşlere ayırın.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin. Yetersiz beslenme, zaman zaman yorgunluğun ana nedeni olabilir.
  • Yeteri kadar uyuyun. Uykusuzluk fiziksel ve zihinsel yorgunluğa neden olabilmektedir.
  • Öğlen saatlerinde açık havada ve güneş altında bulunmaktan kaçının. Güneş almak için sabahın erken saatlerini veya akşam üzeri vakitleri tercih edin.
  • Açık renkli ve hafif giysiler giyin, sizi bunaltacak rahatsız giysiler tercih etmeyin.
  • Sıcağın olumsuz etkisi nedeniyle eve kapanmayın. Akşam saatlerini sosyalleşmeye ve eğlenmeye ayırın. Pozitif ruh hali, yorgunluğu azaltmada son derece etkilidir.

Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve yorgunluk, halsizlik durumunu uzun süredir yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmanız gerektiğini unutmayın! Hepinize sağlıklı bir yaz dileriz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ