Yaşlılıkta Bağışıklık Sistemimizi Neden Güçlü Tutmalıyız? Ne Tür Önlemler Almalıyız?
Bağışıklık sistemimiz tüm yaşamımız boyunca savunma sistemimiz olarak görev yapmaktadır. Ancak ilerleyen yaş ile birlikte tüm sistemlerde olduğu gibi bağışıklık sistemimizde de değişiklikler olur. Yaşlanma, insan yaşamının doğal ve değişmez bir sürecidir. Bu süreçte zamana bağlı olarak beden fonksiyonları ve çevresel faktörlere uyum sağlama yeteneği sürekli olarak azalmaktadır. Tüm bu değişiklikler; genetik özellikler, yaşam tarzı, hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak her bireyde farklı hızlarda görülebilir. Aslında yaşlılıkta, zamana bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikler, fonksiyon kaybına neden olmazlar ama organ sistemlerinin genel kontrolünde bir azalma söz konusudur. İşte bağışıklık sistemi de yaşlılıkta değişiklik yaşanan bu sistemlerden biridir. Yaşlanma ile birlikte bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin sayıları ve etkinlikleri azalmaya başlar. Bu değişikliklerin sonucunda yaşlı insanlar bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklara karşı daha hassas hale gelirler. Bağışıklık sistemindeki bu yaşlanma sebebiyle, bağışıklık sistemi hastalıklarının da görülme sıklığı artabilir. Bu nedenle özellikle yaşlılıkta bağışıklık sistemi sağlığı daima güçlü tutulmalıdır. Peki, bağışıklık sistemi sağlığını korumak ve güçlü tutabilmek için ne gibi önlemler alınabilir? İşte yaşlılıkta bağışıklık sistemi sağlığı için alınabilecek bazı önlemler.
Yeterli ve dengeli beslenme
Yaşlılık döneminde günlük kalori ihtiyacı azalır ve kişiler daha az yemek yeme eğiliminde olabilirler. Oysa bu dönemde de 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmeye özen gösterilmelidir. Protein, lif içeriği yüksek besinler, sebze ve meyveler yeteri kadar tüketilmelidir. Günlük su tüketimi de buna benzer şekilde yeterli olmalıdır (günde en az 2 litre civarında).
Fiziksel hareket
Düzenli egzersizin fiziksel ve zihinsel sağlığımıza olan etkileri her yaşta söz konusudur. Bu nedenle yaşlılıkta da fiziksel hareket hayata dahil edilmelidir. Yaşlılık döneminde yaşanması olası kas ve kemik kaybını önlemek, kalp kapasitesini arttırmak ve hareket kabiliyetini devam ettirebilmek için düzenli yürüyüş, yüzme, direnç egzersizleri yapılması gerekmektedir.
Kronik hastalıkların tedavisi
Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, damar sertliği gibi kronik hastalıkların görülme sıklığı yaşlanmayla birlikte artmaktadır. Bu türden hastalıklar için gerekli önlemler alınmalı ve tedavileri kesinlikle aksatılmamalıdır.
Stresten uzak durmak
Stres her yaşta bağışıklık sistemi sağlığını olumsuz etkiler. Yaşlılık döneminde de demans, depresyon gibi durumlar kişilerin yaşam kalitesini bozabilir. Bu nedenle stresten uzak durmak için olumlu düşünmek, canlı bir sosyal çevreye sahip olmak, yeni şeyler öğrenmek gibi yöntemlere başvurulabilir.
Kilo kontrolü
Yaşlılık döneminde fazla kilolar veya ani kilo kaybı, bağışıklık sistemi sağlığını riske atabilir. Bu nedenle fazla kilolardan da ani kilo kaybından da korunmak gerekir. Bunun için sağlıklı bir diyet benimsenmeli ve bu sayede ideal kilo korunmalıdır.
Düzenli ve yeterli uyku
Vücudun kendini iyileştirme mekanizması, özellikle uyku ve dinlenme sırasında etkilidir. Bu nedenle yaşlılık döneminde de düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterilmelidir. Uyunan ortamın karanlık ve sessiz olması, ortamda elektronik eşyaların bulunmaması gibi durumlara da özellikle dikkat edilmelidir.