Bizi Takip Edin!

Stres ve Huzursuz Bağırsak Sendromu Arasındaki İlişki

Birçoğumuz stresli olduğumuz anlarda bağırsak hareketlerimizin arttığını hissetmişizdir veya yoğun strese maruz kaldığımız dönemlerde daha fazla sindirim problemi yaşadığımızı gözlemlemişizdir. İşte bilimsel araştırmalar bu hissiyatımızın beyin ve bağırsak arasındaki biyolojik ilişkiden kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Araştırmalar beynimizle bağırsaklarımızın sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu ve bağırsaklarımızın tıpkı beynimiz gibi vücudumuza çeşitli sinyaller gönderebileceğini gösteriyor. Bu alanda yapılan araştırmalar, günümüzde oldukça sık yaşanan huzursuz bağırsak sendromu ve bunun gibi sindirim problemlerinin tedavisine başka bir bakış açısı getiriyor. Bu yazımızda stres ve huzursuz bağırsak sendromu arasındaki ilişkiyi ele alacağız. Eğer siz de stresin sağlığımız üzerindeki etkilerini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Huzursuz bağırsak sendromu nedir?

Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu, bağırsak sisteminde bir hastalık olmaksızın meydana gelen, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtilerle kendini gösteren bir sendromdur. Genelde hayat boyu devam eden ve nedeni tam olarak bilinmeyen bu problem, kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük hayatını aksatabilir. Kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte hastalığın semptomlarının strese bağlı olarak arttığı bilinmektedir. Ancak doktor kontrolünde çeşitli ilaç tedavileri ve diyet değişiklikleri ile hastalığın yarattığı sorunlar hafifletebilmektedir.

Stres ve huzursuz bağırsak sendromu arasındaki ilişki

Yukarıda da belirttiğimiz gibi son yıllarda sayısı giderek artan birçok araştırma, beyin ile bağırsağın sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu gösteriyor. Buna göre bağırsaklarımızda sinyal iletme özelliğine sahip bazı hücreler bulunuyor ve bağırsaklarımız bu hücreler sayesinde beynimize sinyal gönderebiliyor. Birlikte çalışan bu sistemin stres, anksiyete gibi durumlarda sindirim sisteminin hareketliliğini anormal biçimde artırabileceği düşünülüyor. Diğer bir deyişle, stres gibi psikolojik etkenlerin bozukluğunun, sendromun şiddetini arttırabileceği öngörülüyor. Elbette bununla ilgili kesin bir söylem geliştirilebilmesi için halen birçok araştırma yapılması gerekiyor. Yine de tüm bunlar, huzursuz bağırsak sendromunun gelecekteki tedavisi için umut vadediyor.

Dilerseniz bir de huzursuz bağırsak sendromunun yaygın belirtilerine göz atalım. İşte o belirtiler:

  • Karın ağrısı, şiddetli kramplar
  • Kabızlık veya ishal
  • Sürekli gaz
  • Hızlıca doymak
  • Mide bulantısı, kusma, göğüste yanma hissi

Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelebilecek tavsiyeler

Huzursuz bağırsak sendromunun ana sebebinin stres mi olduğu veya bozukluğun şiddetini mi arttırdığı tam olarak bilinmese de aralarında bir ilişki olduğu gerçek. Peki kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu sendromdan korunmak için neler yapılabilir? İşte huzursuz bağırsak sendromuma iyi gelebilecek bazı tavsiyeler:

  • Stres kontrolünü ve gevşeme tekniklerini öğrenin. Unutmayın; stres sadece zihinsel sağlığımıza değil, bağışıklık sistemi sağlığımızı olumsuz etkileyerek fiziksel sağlığımıza da zarar verebilir.
  • Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz yapmanın hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde sayısız faydası vardır. Bunun yanı sıra düzenli egzersiz, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirim sistemi sağlığını da destekler.
  • İşlenmiş gıda, yağ, kafein tüketimini sınırlandırın. Tüm bunlar bağırsak sağlığına zarar verebilen maddeler içerirler.
  • Yeteri kadar su tüketin. Su, vücudumuzun işlevlerini eksiksiz şekilde yerine getirebilmesi için son derece gereklidir. Ayrıca sindirim sürecine de ciddi şekilde yardımcı olur.
  • Dengeli beslenin. Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmek sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesini ve yorulmamasını sağlar.
  • Lifli ve fermente gıdalar bakımından zengin beslenin. Bu tarz besinler, sindirim sürecini destekler ve bağırsak sağlığının geliştirilmesine yardımcı olur.
  • Besinleri yeteri kadar çiğneyerek tüketin. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olmuş ve sindirim sistemi organlarınızı yormamış olursunuz.

Hepinize sağlıklı günler dileriz!

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ