Bizi Takip Edin!

Çalışma Hayatında Stres Yönetiminin Önemi ve Alınacak Önlemler

Çalışma Hayatında Stres Yönetiminin Önemi ve Alınacak Önlemler

İnsanın hayatta kalma becerisini geliştirerek yaşadığı dünyaya uyum sağlamasına yardımcı olan stres, yoğunluğu arttığı zaman çaresizlik hissini tetikleyerek kişiyi çözüm odaklı düşünmekten alıkoyar. Çalışma hayatının yoğun temposu, biriken mailler, zorlu mesai arkadaşları, yetersiz yönetim politikaları ve artan rekabet koşullarıysa maruz kalınan stresin seviyesini yükselterek durumu daha da zor bir sürece sokar. Ancak alacağınız birkaç etkili önlemle çalışma hayatınızdaki stresi daha kolay yönetmeyi öğrenebilirsiniz. Böylece işteki veriminizi artırabilir, gününüzü daha huzurlu geçirebilirsiniz. Peki, bu etkili önlemler nelerdir?

Sağlıklı Beslenmeye Dikkat Edin

Birçok kişi beslenmenin ne kadar önemli olduğunu bilse de hayatın getirdiği hızlı tempoya ayak uydurarak öğünlerini geçiştirir ya da sağlıksız gıdalarla bedenini yorar. Yorgun bir bedense hareket özgürlüğünü kısıtladığı gibi sağlıklı düşünmeyi de engeller. Bu sebeple, öğünlerinizi atlamamalı, öğünlerinizi ağırlıklı olarak taze sebze ve meyvelerden oluşturmalısınız. Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmak, günde ortalama 2-3 litre su içmek, yağ, tuz ve şeker tüketimini dengelemek kendinizi daha dinç hissetmenize yardımcı olur. Bununla birlikte vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri düzenli olarak karşılamalı; bağışıklık sisteminizi düzenleyen probiyotiklerden de destek almalısınız.

Meditasyon ile Farkındalığınızı Arttırın

Meditasyon ile Farkındalığınızı Arttırın

İş hayatındaki çatışmaların yarattığı stresi önleyebilmenin bir diğer önemli yolu olan meditasyon, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüzü dengelemenize yardımcı olur. Hafızaya ve zihne kattığı pozitif etki sayesinde huzur ve dinginliği arttıran meditasyon teknikleri arasından kendiniz için en iyi olan yöntemleri uygulayabilirsiniz. Uyku düzeninizi de olumlu etkileyerek güne daha zinde başlamanıza yardımcı olan meditasyon, çatışma ve öfke yönetimi gibi konularda da gelişim göstermenize fayda sağlar.

Çatışmaları Yönetmeyi Öğrenin

Her zaman herkesle hemfikir olmayabilirsiniz. Bu durum, farklı bakış açılarından ya da çalışma prensiplerinden kaynaklanıyor olsa da karşı tarafla birbirinizi yeterince dinlemediğinizden ya da duyduklarınızı yargılıyor olmanızdan da kaynaklanabilir. Bu noktada empatinin kaliteli iletişim için bir kilit olduğunu anımsayarak sağduyunuzu korumalısınız. Aksi halde, ortaya çıkan olumsuz koşullar agresifliği arttırır. Bu durum da, sizi çözüm odaklı düşünmekten uzaklaştırarak işleri daha da karmaşık bir hale getirir.

Pozitifliğin bulaşıcı etkisini daima aklınızda tutarak sabırlı olmaya gayret etmelisiniz. Kendi fikir ve düşüncelerinizi bir anlığına susturup karşınızdakinin ne anlattığına odaklanmaya çalışmak, konuyu anlamanızı kolaylaştırabilir. Tüm aktarılanları dinledikten sonra şayet hemfikir değilseniz yine sağduyunuzu kaybetmeden kendi fikrinizi paylaşmalısınız. Ancak karşı taraf negatif bir dil kullanıyor ve bunda da ısrarcı oluyorsa tartışmayı nazikçe sonlandırmak ve konuşmayı başka zamana ertelemek en doğru karar olur.

Kendinize Güvenin

Kendinize Güvenin

Eğer öz güveninizi arttırmak istiyorsanız, işe kendinizi objektif olarak değerlendirmekle başlayabilirsiniz. Bunu yaparken ne yeteneklerinizi göz ardı edecek kadar acımasız, ne de eksik yönlerinizi göremeyecek kadar kibirli olmalısınız. Bu aşamada objektif olmayı, yeteneklerinizi parlatmak için bir fırsat; eksik yönlerinizi geliştirmek içinse bir adım olarak görmelisiniz. Böylece, öz güveninizi tazelemek için atmanız gereken adımları gerçekçi bir şekilde planlayabilirsiniz. Böylece stres yönetimini de daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Stresi Motivasyon Aracı Olarak Görün

Stresi yenilemez bir düşman gibi değil, sınırlarınızı keşfetmenizi sağlayan bir pusula olarak görmeye odaklanmalısınız. Elbette kimse strese maruz kalmak istemez. Ancak yaşamın kaçınılmaz bir parçası olan stresle özgür iradenizi kullanarak yüzleşmek de yine sizin elinizde. Dolayısıyla stresten kaçınmak yerine onunla cesurca yüzleşmeyi seçmelisiniz. Strese maruz kalmanın çekilmez bir durum yarattığını söyleyebiliriz. Bunun yanında düşük seviyeli stresin potansiyelinizi açığa çıkarmanıza yardımcı olduğunu da hatırlamalısınız.

Doğru Planlama ile Zamanı Yönetin

Ofisteki yapılacak işler listenizi önem sırasına göre planlarsanız olası çatışmaları da önlemiş olursunuz. İyi organize edilmiş bir iş listesi, size hem zaman kazandırır hem de stres seviyesini düşürerek daha konsantre bir şekilde çalışmanıza olanak tanır. Bununla birlikte masanızı düzenli tutmak ve odanızı sürekli havalandırmak, daha ferah bir çalışma ortamı yaratmanızı kolaylaştırır. Ancak beklenmedik durumlarla karşılaştığınızda sağduyulu hareket ederek sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı unutmamalısınız. Ayrıca gerektiğinde yardım istemek ya da çalışma arkadaşlarınızla adil bir görev paylaşımı yapmak, üzerinizdeki stresi azaltmanıza yardımcı olur.

Yaşamayı Sevin

Hayatın tüm güzellikleriyle birlikte insanın gelişimini sağlayan zorlukları da getirdiğini unutmamalısınız. Bu nedenle olumsuzlukların içinde kaybolup zaman kaybetmektense yaşadığınız pozitif anlara odaklanmalısınız. Örneğin günün sonunda pozitif anların bir özetini yapmak, yargılamaktan çok anlamaya odaklanmak, üzüntü, kaygı, öfke ve hayal kırıklığı gibi duyguların insan olmanın bir parçası olduğunu kabul edip onları yönetmeyi öğrenmek harika başlangıçlar olabilir. Ayrıca çalışma ortamınızda mutluluk veren müziklerin büyülü ritminden ya da masanızı renklendiren taptaze çiçeklerin muhteşem kokularından faydalanarak stresi minimum seviyeye düşürebilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ