Bizi Takip Edin!

Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Önlemler Almalıyız?

Spastik kolon, hassas bağırsak sendromu ve irritabl bağırsak sendromu olarak da anılan huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsak bazlı işlevsel sindirim problemidir. Toplumda sıkça rastlanabilen bu problem kabızlık, kramp, ağrı, şişkinlik ve gaz gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın tedavisinin bilinçli bir şekilde yönetilmesi büyük öneme sahiptir. Bazı kişilerde hafif belirtiler gözlemlenirken bazı kişilerde şiddetli belirtiler ortaya çıkabilir. İşte huzursuz bağırsak sendromu nedir, belirtileri nelerdir ve huzursuz bağırsak sendromu için ne gibi önlemler alınmalıdır soruların cevapları!

Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen huzursuz bağırsak sendromu bir işlev sindirim rahatsızlığıdır. Fonksiyonel gastrointestinal bir bozukluk olan bu rahatsızlıkta bağırsakta anormallikler görülür. Birçok vakada, yapılan testlerin normal olduğu gözlemlenebilir. Bu rahatsızlığın risk grubu 45 yaş altı bireylerdir. Huzursuz bağırsak sendromu belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Huzursuz bağırsak sendromunun yaygın belirtileri arasında dışkıda mukus, ishal veya kabızlık, aşırı gaz, dışkılama sonrasında ortadan kalkan kramp, şişkinlik ve karın ağrısı bulunmaktadır. Bu belirtiler bazı zamanlarda tamamen kaybolabilir veya şiddetlenebilir.

Huzursuz bağırsak sendromu neden olur?

Huzursuz bağırsak sendromunun oluşumu direkt bir neden bağlanamamaktadır. Fakat gelişmesine neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Bunlar arasında gaz, şişkinlik, ishal ve kuru dışkılamaya sebebiyet verecek güçlü veya sert bağırsak kasılmaları, bağırsaklarda iltihaplanma, sinir sistemi anormallikleri, ağır enfeksiyonlar, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısındaki değişimler bulunmaktadır. Bununla birlikte süt ve süt ürünleri, gazlı içecekler, lahana, fasulye, narenciye ve buğday gibi yiyecekler, stres ve hormonal değişimler huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilerde tetiklenme yaşanmasına neden olabilir. Bağırsak alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler gözlenen kişilerin doktora tedavi olmaları büyük önem taşımaktadır. Gaz çıkarma veya dışkılama ile geçmeyen karın ağrısı, yutma zorluğu, açıklanamayan kusma, demir eksikliği anemisi, rektal kanama, geceleri ishal ve kilo kaybı doktor kontrolünü daha da önemli kılmaktadır.

Risk faktörleri nelerdir?

Bazı risk gruplarında huzursuz bağırsak sendromu görülme olasılığı daha fazladır. Bu risk grupları içerisinde 50 yaş altı bireyler, kadınlar, spastik kolon öyküsü olanlar, ruhsal sağlık problemi olanlar vardır. Huzursuz bağırsak sendromunda doktor hastaya uygun bir tedavi planı uygulamaktadır. Bu şekilde hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Gerekirse doktor tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir.

Huzursuz bağırsak sendromuna ne iyi gelir?

Huzursuz bağırsak sendromunu önleyici ve tedaviyi destekleyici öneriler şu şekildedir:

  • Tek öğünde miktar olarak fazla yemek ve az öğün tüketmek bu hastalığa iyi gelmeyebilir. Bu yüzden azar azar ve sık bir şekilde yemek belirtileri hafifleticidir.
  • Öğünler yavaş bir şekilde uzun çiğneyerek tüketilmelidir. Bu şekilde gaz problemi hafifletilebilir.
  • Fındık, baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler ve meyveler huzursuz bağırsak sendromunda yaşanan kabızlık için etkilidir.
  • Stresin tetiklediği bağırsak anormalliklerini hafifletmek için egzersiz yapılarak endorfin ve serotonin salınımı desteklenebilir.
  • Yiyecekler taze malzemelerden hazırlanmalıdır. Hastalar rahatsızlığı tetikleyen besinleri not alarak doktora bildirebilirler.
  • Bu süreçte tarhana, ev yoğurdu, lahana turşusu gibi probiyotik bazlı gıdalar ve doktor önerisiyle kullanılabilecek probiyotik tabletler etkili olabilir.
  • Hastalık süresince ishal ön plandaysa baklagiller, fındık, kahverengi pirinç ve kahverengi ekmek gibi yüksek lifli gıdalar kısıtlanmaya çalışılmalıdır.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve huzursuz bağırsak sendromu belirtileri yaşamanız durumunda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ