Bizi Takip Edin!

Sindirim Sistemini Güçlendirici 7 İyi Yaşam Önerisi

Sindirim Sistemini Güçlendirici 7 İyi Yaşam Önerisi

Alışkanlıklarımız ve yiyecek seçimlerimiz, genellikle vücudumuzun yiyecekleri sindirme şeklini doğrudan etkiler. Herkes zaman zaman gaz, şişkinlik ve mide ekşimesi benzeri sindirim şikayetleri yaşayabilir. Bununla beraber bu şikayetlerin sıklığı, hayat kalitenizi olumsuz etkiler. Devam eden ve şiddetini arttıran bu belirtiler, sindirim sistemimizi de zayıflatabilir.

Sindirim sistemi, zihinsel ve fiziksel zindeliğimiz üzerinde önemli bir role sahip. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler, sindirim sistemi tarafından dönüştürülür. Her bir organın hatta her hücrenin ihtiyaç duyduğu yaşamsal yakıt, sindirim sistemi tarafından sağlanır. Sindirim sistemini destekleyen adımlar atmak, sindirim sorunlarının önüne geçmenin ötesinde bir fayda sağlar. Yaşam kalitenizi ve bedensel sağlığınızı desteklemek için yapacağınız basit değişiklikler, çok faydalı olabilir. Basit ancak etkisi kanıtlanmış, iyi yaşam önerileri ile sindirim sisteminizi güçlendirmeye bugün başlayabilirsiniz.

1. “Gerçek” Yemek Yediğinizden Emin OlunGerçek Yemek Yediğinizden Emin Olun

Klasik tencere yemeklerinin yerini alan hazır gıdalar, zaman tasarrufu açısından cazip gelebilir. Ancak hazır gıdalar, içerdikleri gıda katkı maddeleri nedeniyle ne yazık ki besin ihtiyacımızı karşılamıyor. Bu gıdalar “gerçek” besinlerin yerini tutmadığı gibi, özelikle sindirim sistemini de tehdit ediyor. Glikoz, tuz, trans yağ içeren yiyecekler ve rafine karbonhidrat, sindirim sorunlarınızın kaynağı olabilir. Bu bakımdan tek başına işlenmiş gıdalardan uzak durmak bile kısa sürede olumlu etkiler yaratabilir. Daha güçlü bir sindirim sistemi için besin bakımından zengin bir beslenme düzenine geçmeyi deneyebilirsiniz.

2. Sindirimin Ağızda Başladığını Unutmayın

Yiyeceklerinizi küçük parçalar halinde tüketmek sindirimi kolaylaştırabilir. Ancak besin emilimini arttırmak için büyüklüğe bakılmaksızın güçlü bir çiğneme gerekli. Sindirim sistemindeki enzimler, besinleri parçalayabilmek için dişlerimize ihtiyaç duyar. Yiyecekleri iyice çiğnediğinizde, mideniz katı yiyecekleri dönüştürmek için çok daha az yorulur. Çiğneme ile artan tükürük üretimi, sindirim sürecinin ağızda başlamasına yardımcı olur. Böylece yiyecekler, midenizden kolaylıkla bağırsağa geçerek hazımsızlık sorunlarına yol açmaz.

Yiyecekleri hızlıca yemek yerine tadına vararak yemek, sindirim sistemini destekleyen bir seçenek olabilir. Kural olarak ağzınıza attığınız her lokmayı 15-20 kere çiğnemeyi benimseyebilirsiniz. Alışkanlık haline getirene kadar, her gün en az bir öğününüzde çiğneme sayınızı aklınızdan sayabilirsiniz.

3. Susuz KalmayınSusuz Kalmayın

Gün içinde yeterince sıvı tükettiğinizi düşünseniz de içtikleriniz ihtiyacınızı karşılamayabilir. Özelikle kafein içeren içecekleri sık tüketmek, sıvı ihtiyacınızı artırabilir. Bağırsak ve midenin ihtiyaç duyduğu sıvıyı sağlamak için susuz kalmayın. Günde en az sekiz bardak su tüketmenin yanı sıra, sindirim sistemini destekleyen yiyeceklerden tüketmeye özen gösterin. Salatalık, kavun, karpuz ve domates gibi su oranı yüksek sebze ve meyvelerini tüketmeye özen gösterin. Ayrıca maden suyu ve bitki çayları da sindirime yardımcı olarak tüketilebilir. Gerekli durumlarda takviye gıdalardan da destek alabilirsiniz.

4. Stres Seviyenizi Yönetin

Yoğun stres yaşayan bireylerin çoğu sindirim sistemi şikayetleri yaşayabiliyor. Zira stres altındayken “savaş ya da kaç” anlayışıyla çalışan bedenimiz, sindirime zaman ayıramayabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar stresin “ikinci beyin” olarak nitelendirilen bağırsakları olumsuz etkilediğini de kanıtlıyor. Yine benzer çalışmalar mide ülseri, geçirgen bağırsak sendromu, ishal ve hatta kabızlık semptomlarının stres ile arttığını doğruluyor. Bu nedenle stres seviyenizi yönetmek aynı zamanda sindirim sisteminizi de güçlendirebilir. Stresi azaltmak için meditasyon ve gevşeme tekniklerini öğrenebilir, basit nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz.

5. Vücudunuzun Sesini Dinleyin

Yaşam alışkanlıklarınız ve yeme şekliniz çok hızlı olabilir. Bu hız, açlık ve tokluk hissinizin körelmesine neden olabilir. Doğru değerlendirilmeyen doygunluk işaretleri doğal olarak hazımsızlık, gaz ve şişkinlik yaratabilir. Hızlı yeme alışkanlığınızı dönüştürerek bu çok yaygın sindirim sorunundan kurtulabilirsiniz. Daha yavaş yemek yemeye başladığınızda ne zaman doyduğunuzu fark etmeniz kolaylaşır. Bu noktada ağızda başlayan sindirim sürecinin beyinde sonlandığını söylemek mümkün. Bu yüzden, fiziksel tokluk sonucu mideden salgılanan hormonların beyne ulaşması için zaman tanıyın. Nefes almadan ardı adına lokmaları ağzınıza atmak yerine uzun süre çiğnemeyi deneyin.

6. Fiziksel Hareketliliğinizi Arttırın Fiziksel Hareketliliğinizi Arttırın

Sindirim sisteminizi güçlendirmenin yolu düzenli egzersizden geçiyor. Düzenli egzersiz tanımı, aslında bir spor salonuna üye olmak ya da ağır vücut çalışmaları yapmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Bir rutin oluşturarak sevdiğiniz bir fiziksel eylemi sürdürmeniz yeterli. Örneğin yemek sonrası yapılan kısa yürüyüşler ile sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz. Günlük 30 dakikalık düzenli yürüyüşler ile kronik kabızlık semptomlarını azaltmanız mümkün.

7. Kötü Alışkanlıklarınızı Terk Edin

Gece geç saatlerde yenilen ağır akşam yemekleri, sindirim sisteminizin yorulmasına ve zayıflamasına neden olabilir. Dolu bir mide ile uyumak, reflü semptomlarının artmasına neden olur. Sindirimin tamamlanabilmesi için midenize zaman tanımaya çalışın. Akşam yemeğinizi uyku saatinizle arasında 3-4 saat boşluk olacak şekilde ayarlamayı deneyin. Televizyon karşısında yemek yeme alışkanlığından kurtulun. Böylece dikkatinizi yemeğinize vererek daha yavaş ve bilinçli yiyebilirsiniz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ