Kadınlarda Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir? Ne Gibi Önlemler Almalılar?
İrritabl bağırsak sendromu, hassas bağırsak sendromu ve spastik kolon gibi adlar ile de anılan huzursuz bağırsak sendromu hatırı sayılır bir paydayla toplumun önemli bir kısmı tarafından yaşanmaktadır. Bu sağlık sorununu yaşayanların başında ise kadınlar yer almaktadır. Bu sağlık sorununun tek ve kesin bir nedeni bulunmamaktadır. Fakat araştırmalar olumsuz duygu durumu ve stres gibi faktörlerin etkili olabileceğini göstermektir. Eğer siz de bir kadınsanız ve huzursuz bağırsak sendromu yaşıyorsanız bu sağlık sorunu ve alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edin.
Huzursuz bağırsak sendromu nedir?
Huzursuz bağırsak sendromu bir işlev sindirim rahatsızlığıdır. Fonksiyonel gastrointestinal bir bozukluk olan huzursuz bağırsak sendromunda belirtiler kişiden kişiye değişmektedir. Genellikle kabızlık, şişkinlik, gaz ve kramp gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Belirtiler bazen aşırı şiddetlenirken bazen de hafifleyebilir. Risk grubunda 45 yaş altı insanlar ve özellikle 35 yaş altı kadınlar bulunmaktadır. Bununla birlikte spastik kolon öyküsü olanlar ve ruhsal sağlık problemleri olanlar da risk faktörleri altındadır. Rahatsızlık yaşanırken fiziksel bir değişim veya enfeksiyon görülmemektedir. Hastalığın tam teşhisi için doktor kontrolü gerekmektedir.
Huzursuz bağırsak sendromu neden olur?
Huzursuz bağırsak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat neden olduğu düşünülen bazı etmenler bulunmaktadır. Bağırsakların ikinci beyin olarak adlandırılması bu bölgede serotonin gibi bir hormonun büyük bir kısmının üretilmesi ve aynı zamanda bu noktada birçok sinirin bulunmasından kaynaklanır. Bu noktada stres ve endişe gibi durumların sindirim sistemi değişikliklerine neden olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte yanlış beslenme, sindirim sistemindeki değişiklikler, hormonal değişiklikler ve genetik etkenler de bu sağlık sorununun nedenleri arasındadır.
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir?
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- Karın ağrısı
- Sancılı menstrüasyon
- Dönemsel yaşanan ishal veya kabızlık
- Kramp
- Şişkinlik ve gaz
Huzursuz bağırsak sendromu için ne gibi önlemler alınabilir?
Huzursuz bağırsak sendromunu önleyici ve tedaviyi destekleyici öneriler şu şekildedir:
- Asidik, kafein içerikli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Stresin bu hastalığı tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu doğrultuda egzersiz yaparak serotonin ve dopamin salınımı desteklenmeli, iyi uyunmalı, stres yaratan durumlardan uzak durulmalıdır.
- Rafine un ve şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık huzursuz bağırsak sendromu neticesinde yaşanan kabızlık için faydalıdır.
- Sindirim problemleri huzursuz bağırsak problemlerini tetikleyebileceği için öğünler oldukça yavaş bir şekilde çiğnenmeli ve yemek yerken konuşulmamalıdır. Bu sayede gaz problemi hafifletilebilir.
- Hastalık sürecinde ishal ön plandaysa kahverengi ekmek ve pirinç, baklagiller ishal belirtilerini hafifletebilir. Ayrıca bu durumda lifli besinler kısıtlanabilir.
- Vücudumuzun büyük bir kısmının su olduğunu düşündüğümüzde vücudun işleyişi için günlük tüketilmesi gereken su miktarı büyük önem taşımaktadır. Bu noktada su tüketimi huzursuz bağırsak sendromu belirtilerini de hafifletebilmektedir.
- Bu süreçte hayvansal protein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Bağırsaklarımızda dost, zararlı ve nötr bakteriler bulunmaktadır. Bu bakterilerin sayısı hücre sayısından daha çoktur. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma ise bu bakteriler arasındaki dengenin sindirim ve bağışıklık sistemiyle yakından ilgili olduğunu göstermektedir. Bu yüzden dost bakteri alımı ile sindirim sistemi dengelenebilir ve huzursuz bağırsak sendromu belirtileri hafifletilebilir. Dost bakteriler probiyotik bazlı gıdalar tüketilerek alınabileceği gibi doktor onayıyla probiyotik takviyeleri ile de alınabilir.
- 3 ana 3 ara öğün düzeni uygulanmalı, tek öğünde miktar olarak fazla yenmemelidir.
- Hastalığı tetikleyecek besinler not alınarak doktora bildirilmelidir.