Yaz Aylarında Vücut Direncimizi Arttırmanın 8 Yolu
Yaz mevsiminde vücudumuz yüksek sıcaklıklar ve değişen yaşam alışkanlıklarımıza uyum sağlamaya çalışırken bağışıklık sistemimiz yorgun düşebilir. Tam da bu nedenle mevsim geçişlerinde nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülmektedir. Yazınsa buna ek olarak ishal, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetler artış göstermektedir. Çünkü yaz ayları bu türden problemlere sebep olan bakteri ve virüslerin çoğalması için daha uygun zamanlardır. Peki yaz aylarında hastalıklardan korunmak ve sağlığımızı desteklemek için nelere dikkat etmemiz gerekir? İşte yazın vücut direncinizi arttırmanın 8 yolu!
1. Çeşitli beslenin
Besinler bakımından çeşitli beslenmek, sağlıklı beslenmenin temelidir. Çünkü hiçbir besin tek başına ihtiyacımız olan yararlı maddeleri almamızı sağlayamaz. Her besinin içeriğinde farklı maddeler bulunur ve bunların her birinin de vücudumuzda farklı bir işlevi vardır. Bu nedenle beslenme düzeninde süt ürünleri, sebze ve meyveler, et çeşitleri, kuru baklagiller gibi farklı besin gruplarına dengeli bir şekilde yer verilmelidir.
2. Vitamin deposu sebze ve meyveler tüketin
Sebze ve meyveler vitamin ve mineraller bakımından son derece zengindirler; bu sayede günlük enerjimizi karşılamamıza yardımcı olurlar. Ayrıca büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku onarımı, deri ve göz sağlığı, diş sağlığı, kan yapımı, vücut direncinin arttırılması gibi konularda da sebze ve meyvelerden alacağımız vitamin ve mineraller büyük önem taşır. Bu nedenle yaz aylarında taze sebze ve meyve tüketimi, bağışıklık sağlığının desteklenmesi için oldukça gerekli ve önemlidir.
3. Sıvı tüketimini arttırın
Yaz aylarında su tüketimi daha fazla önem kazanır. Çünkü vücudun susuz kalması aynı zamanda güçsüz kalması anlamına gelmektedir. Bunun için de günde en az 2- 2,5 litre civarı su tüketilmeli; çay, kahve gibi sağlıksız içecekler sağlıklı içeceklerle değiştirilerek sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
4. Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmanın genel sağlığımız üzerinde sayısız faydası vardır. Bunlardan biri de vücut direncini arttırmasıdır. Yaz aylarında genelde egzersiz düzenini aksatma eğiliminde olsak da aslında bu dönemde de en az diğer mevsimler kadar egzersizin olumlu etkilerine ihtiyacımız vardır. Düzenli egzersiz, aldığımız kalori ve enerjiyi dengeler; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, diyabet vb. hastalıklara karşı bizi korur.
5. C vitamini bakımından zengin beslenin
C vitamini bakımından zengin besinlerde pişirilme sırasında önemli derecede vitamin kaybı yaşanır. Bu nedenle bu türden besinleri mümkünse çiğ olarak tüketmekte fayda vardır. C vitamini bakımından zengin turunçgiller, kuşburnu, yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek, kivi gibi besinler vücut direncimizi arttırmada son derece etkilidirler. Bu nedenle yaz aylarında bu besinlere de beslenme düzeninde yer vermek gerekir.
6. Taze ve sağlıklı sebze- meyve suları tüketin
Sebze ve meyvelerden elde edilen içecekler, yüksek ortanda antioksidan ve vücut direncini arttırıcı bileşenler içerirler. Üstelik sağlığımızı destekleyen bu bileşenler, sıvı olarak tüketildiğinde daha kolay emilmektedirler. Bu nedenle siz de yaz aylarında sağlığınızı desteklemek için taze sebze ve meyve sularından oluşan sağlıklı karışımlar hazırlayarak tüketebilirsiniz.
7. Demir eksikliğine karşı tedbirli olun
Demir, vücudumuzdaki sistemlerin genel sağlığı için son derece önemlidir. Demir eksikliğinin bağışıklık sistemi sağlığını zayıflatarak vücut direncini düşürdüğü bilinmektedir. Bu nedenle yaz aylarında da demirden yana zengin olan kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez gibi besinleri günlük olarak tüketmek gerekmektedir.
8. D vitamininden yararlanın
D vitamininin bağışıklık sistemi ve vücut direnci üzerinde direkt olarak etkisi vardır. Yaz aylarında vücut direncini arttırmak için saat 11.00 ile 15.00 arasında yarım saat kadar güneş banyosu yapmak vücudunuzun ihtiyacı olan D vitaminini almanızı sağlayabilir. Ancak elbette güneşin zararlı etkilerine maruz kalmamak için bu süreyi iyi ayarlamak gerekir. Bunun yanı sıra havuç, ıspanak, kara lahana, yumurta, balık gibi besinlere de sofralarda yer verilmelidir.