Bizi Takip Edin!

Dengeli Beslenmenin Ruh ve Bedenimize Olan 6 Etkisi

Yeterli ve dengeli beslenmek beden ve ruh sağlığımız için büyük öneme sahiptir. Beslenmek sadece açlık duygusunu bastırmak anlamını taşımamaktadır. Beslenmek yaşam kalitesini yükseltmek, sağlığı korumak ve geliştirmek anlamlarını da taşır. Besinleri yeterli ve dengeli bir şekilde tükettiğimiz zaman birçok faydayı vücudumuzda hissetmeye başlarız. Dengeli ve yeterli bir şekilde beslenmenin faydaları arasında; daha az hastalanmak, sağlıklı bir zihin, kuvvetli kaslar, canlı ve parlak saçlar, hareketli ve esnek bir beden, sağlıklı bir görünüm ve dahası yer almaktadır. Peki yeterli ve dengeli beslenme nedir? Vücut sağlığımız için farklı besin gruplarına ihtiyaç duyarız. Dengeli ve yeterli bir şekilde beslenilmediği zaman ise vücudun bazı dengeleri bozulur. Peki dengeli beslenme içerisinde yer alan besin grupları nelerdir? Bu besin grupları; mineraller, su, vitaminler, yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir. Bu besin gruplarından alınması gereken miktar genetiğe, fiziksel aktiviteye, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Peki dengeli beslendiğimiz zaman ruh ve beden sağlığımızda ne gibi etkiler ortaya çıkar? Ve besin çeşitlerinin bizlere olan faydaları nelerdir? İşte cevapları…

Karbonhidratlar

Besin çeşitleri arasında oldukça önemli bir yere sahip olan karbonhidratların ana görevi enerji sağlamasıdır. Gün içinde harcadığımız enerji karbonhidratlar tarafından sağlanır. Karbonhidratlar dengeli bir şekilde tüketilmek kaydıyla kişi enerjik hisseder. Tabii ki karbonhidratların tek faydası bu değildir. Bu faydalar ile birlikte ısı ve enerji gereksinimi karşılanır, basit şekerlerden biri olan glikoz ile sinir sistemi ve beyine temel enerji kaynağı sağlanır, elektrolit ve su dengesi sağlanır.

Proteinler

Proteinler amino asitlerin zincir halinde birbirine bağlanması sonucu oluşan organik maddelerdir. Beslenme düzeninde proteinlere gereken önemi vermek sağlıklı ve güçlü bir vücut için olmazsa olmazdır. Çünkü proteinler kasların onarılmasına yardımcı olurlar, kas inşa ederler, kişiyi tok hissettirerek zararlı şeylerin yenmesini engellerler ve kan şekerini düşürürler.

Vitaminler

Vitaminler vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işlevini devam ettirmesi, hastalıklara karşı mücadele etmesi ve güçlü bir bağışıklığa sahip olması için büyük öneme sahiptir. Vitaminler vücudumuz tarafından üretilmezler. Bu yüzden vitaminleri besinlerden almamız gerekir. Sağlıklı bir vücut için 13 önemli vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler yağda ve suda eriyen vitaminler olarak ikiye ayrılırlar. Suda çözünen vitaminler vücutta depolanmadığı için günlük olarak tüketilmelidir. Yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilebilmeleri için yağ gereklidir. Her vitamin beden ve ruh sağlığımız için farklı faydaya sahiptir. Örneğin A vitamini büyüme, iskelet gelişimi, emzirme ve sinir sistemi için oldukça önemliyken, C vitamini demir emilimine yardımcı olmak, dokuların büyümesi ve onarılmasını desteklemek gibi etkilere sahiptir. Bu yüzden her vitamin grubundan besin yeterli oranda tüketilmelidir.

Mineraller

Doğada yaygın bir şekilde bulunan mineraller kristal yapıdaki inorganik maddelerdir. Mineraller vücut için hayati öneme sahiptir. Mineraller ile büyüme ve gelişme, vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi ve çalışması için kaynak sağlanır. Mineraller arasında kalsiyum, sodyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, krom, iyot, bakır gibi çeşitler bulunur. Tabii ki minerallerin tek etkisi bunlar değildir. Sağlıklı ve güçlü bir kemik yapısı, genç kalma, hücre gelişimi ve yenilenmesi minerallerin dahil olduğu noktalardandır.

Yağlar

Yağların vücudumuzda yeterli oranda bulunması birçok faydayı da beraberinde getirir. Tabii ki vücudun enerji kullanımı için sınırsız derecede yağ depolayabileceği de unutulmamalıdır. Yağların faydalarına ve görevlerine baktığımız zaman ise vitaminlerin emilimini sağlamak, vücut ısısını korumak, enerji sağlamak, derinin sağlıklı olmasını sağlamak, sindirim sistemine yardımcı olmak gibi faydaları görürüz.

Su

İnsan vücudunun %50 ile %75’i sudan oluşmaktadır. Su hücrelerin temel yapı taşıdır. Bu yüzden oldukça büyük öneme sahiptir. Su ile vücudun ısısı düzenlenir, protein ve karbonhidratlar metabolize edilir, toksinlerin atılmasına yardımcı olunur, oksijen ve besinlerin hücrelere taşınmasına yardımcı edilir. Bu yüzden gün içinde 2 ile 2,5 litre su tüketmek büyük öneme sahiptir.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ