Bağırsak Florasının Gaz, Şişkinlik ve İshal Gibi Şikayetler Üzerindeki Etkileri
Vücudumuzda trilyonlarca bakteri bulunmaktadır. Hatta bu bakterilerin sayısı hücrelerden daha fazladır. Var olan bakterilerin büyük bir kısmı bağırsaklarımızda yer alır. Bağırsakların bulunduğu topluluğa ise mikrobiyata veya bağırsak florası denmektedir. Bağırsak florasında dost, zararlı ve yararlı bakteriler mevcuttur. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma bu canlı mikroorganizmaların bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve mental durum ile bağlantılı olabileceğini göstermektedir. Bağırsaklarımızda bulunan dost bakterilerin yani probiyotiklerin sayısının yeterli oranda oluşu sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Bağırsak florasında dost bakterilerin ve zararlı bakterilerin arasındaki dengesizlik ise ishal, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. İşte bağırsak florasının gaz, şişkinlik ve ishal gibi şikayetlerin üzerindeki etkileri.
Bağırsak florasının sindirim sistemindeki etkileri
Bağırsak florası yani bağırsak mikrobiyatasındaki dengesizlik gaz üreten zararlı bakterilerin artışına neden olabilir. Bu durum tek başına bir nedendir. Fakat zararlı bakterilerin artışı ve dost bakterilerin azalışı için bir neden gerekmektedir. Bağırsak florasında bulunan zararlı bakterilerin çoğalması ise zararlı, şekerli, yağlı gıdaların tüketimi ve yanlış beslenme alışkanlıkları doğrultusunda oluşabilir. Bağırsak gazı temelde bağırsak bakterileri tarafından üretilir. Gaz üreten besinlerin tüketimi ise bu süreci daha yoğun kılar. Yani hem kötü bakterilerin artışı hem de gaz üreten besinleri direkt olarak tüketmek şişkinlik ve gaz gibi problemlerin ortaya çıkışını hızlandırır. Alkol veya kahve tüketimi de bu noktada aynı etkiye sahiptir.
Diğer bir yandan bilinçsiz bir şekilde antibiyotik ilaç kullanımı da bağırsak dengesini bozarak gaz ve şişkinlik şikayetlerine neden olabilir. Normalde antibiyotik ilaçlar kötü bakterileri hedefler. Fakat doktor önerisi olmadan, bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak dost bakterilerin sayısını azaltacaktır. Tüm bunlara ek olarak şeker hassasiyeti de bağırsak florası dengesizliğine neden olabilir. Bunun sebebi enzim eksikliğidir. Bu süreçte şeker küçük elementlere ayrışamaz ve su emer. Bu durum ise bağırsak florasında gaz, şişkinlik ve ishal tepkisiyle belli olur. Örneğin hassas bağırsak sendromunda da bağırsak mikrobiyatasının bozulmasından kaynaklı olarak gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi şikayetler görülebilir. Güçlü olmayan bir bağırsak florası doğrultusunda sindirilemeyen gıdalar fermente olarak gaz oluşumu yapar.
Normal doğum ile vücudumuza ilk bakteriler yerleşir. Genetik faktörler ve beslenme doğrultusunda ise bağırsaklarımızda bulunan dost bakterilerin sayısı artar veya azalır. Sağlıksız bir bağırsak florası kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi durumlara sebep olabilir. Bağırsak florasındaki dengeye ve dost bakterilerin mevcudiyetine önem verilmelidir. Bu doğrultuda doğru beslenilmeli ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinilmelidir. Günümüzde dost bakterilerin alımını sağlayan kaplama teknolojisine sahip ürünler bulunmaktadır. Aksi durumda besinler ya da gıda takviyesi yoluyla alınan bu dost bakteriler mide asidi ile karşılaşınca canlılıklarını sürdürememe riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yani ne kadar canlı dost bakteri bağırsağımıza ulaşırsa sindirim sistemimiz de o kadar desteklenmiş olur.