Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Konsantrasyon Problemleri
Tıpkı çocuklar gibi yetişkinler de zaman zaman dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemleri yaşayabilirler. Özellikle yetişkinlikte bu türden problemlerin ortaya çıkması, kişilerin gerek iş gerekse günlük yaşamlarını olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu nedenle nedenleri tespit edilmeli ve çeşitli yöntemlerle tedavi edilmelidir. Peki dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi nedir? Nedenleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi nedir?
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi, kişide dikkatsizlik, huzursuzluk, organize olamama, dağınıklık, zamanı yönetememe, acelecilik, işlerini bitirmede güçlük, sabırsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bir dikkat bozukluğudur. Tüm bu belirtiler, kişinin yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir ve hatta ilişkilerinde bozulmaya, iş yaşamında güçlüklere yol açabilir. Bu probleme sahip kişinin yaşı ilerledikçe koşma, her an kıpır kıpır olma gibi belirtilere daha az rastlanır; bunun yerine işte verimsiz çalışma, işleri tamamlayamama, trafikte tehlikeli araç kullanımı gibi belirtiler ön plana çıkar.
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemi yaşayan kişilerin günlük hayat sırasında yaşamaları olası bazı sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
- İşlerini tamamlayamama,
- Ayrıntılara dikkat etmekte zorlanma ve oturduğu yerde duramama,
- Konsantrasyon isteyen işlerde başarılı olamama,
- Sık sık iş değiştirme,
- Yapılması gereken işleri sürekli erteleme,
- Karşısındaki dinlemekte zorlanma,
- Konuşmaları akılda tutamama,
- Sorun soru bitmeden yanıtlamaya çalışma,
- Başkalarının sözünü kesme,
- Aniden para harcama ve plan değiştirme,
- Sürekli olarak kendini güvensiz ve huzursuz hissetme.
- Dikkat eksikliğinin beraberinde getirdiği tüm bu olumsuzlukların kişilerin sosyal ve iş yaşamlarını ciddi şekilde etkilemesi kaçınılmazdır.
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemlerinin olası nedenleri
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemlerinin altında pek çok farklı neden olabilir. Beslenme bozuklukları, uykusuzluk, genetik faktörler bu nedenlerden bazılarıdır. Bunun yanı sıra günümüzde teknolojinin yaşamımızın merkezine yerleşmesi de bu türden problemlerin artmasına neden olarak gösterilmektedir. Günümüz teknolojisi, insanlarda odaklanma ve konsantrasyon eksikliğine yol açabilmektedir. Sosyal medya bildirimleri, saat alarmı, SMS ve çağrı bildirimleri; korna gibi dış uyaranlar, sürekli duyduğumuz seslerdir ve tüm bunlar arasında bir işe odaklanmak bir hayli zor olabilmektedir. Zamanla odaklanma yeteneği köreldiği için de sessiz ortamlarda dahi konsantre olmakta zorluk çekilmesi son derece olasıdır.
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemleri tedavisi
Dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemleri yaşayan kişiler, öncelikle kendilerinde böyle bir durum tespit ettiklerinde uzman desteği alabilirler. Uzman tarafından belirlenen ilaç tedavisi veya psikolojik destek ile bu türden problemlerin üstesinden gelmek mümkündür. Bunun yanı sıra dikkat eksikliği ve konsantrasyon problemlerinden kaçınmak için de bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenebilir.
- Kendinize bir görev listesi hazırlayın ve birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışmayın. Bu türden kişisel odaklanma teknikleri geliştirmek, konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
- Sağlıklı ve çeşitli beslenin. Sağlıklı beslenmek kişiye konsantrasyon gücü sağlamaktadır.
- Düzenli ve kaliteli uyuyun. Zihnin tam anlamıyla dinlenmesi odaklanma yeteneğini geliştirir.
- Düzenli beyin egzersizleri yapın. Bulmaca çözmek, zekâ oyunları oynamak güçlü konsantrasyon arttırıcılardır.
- Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.
- Uzman desteği alın. Eğer tüm bunları uygulamanıza rağmen dikkat problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız terapi veya ilaçlı tedavi ile bu sorunun üstesinden gelebileceğinizi unutmayın.