Bizi Takip Edin!

İş Yaşamında Dikkat Eksikliği Yaşamanın Nedenleri ve Zararları

Stres, dış uyaranlar, yanlış yaşam alışkanları ve dahası iş yaşamında dikkat eksikliğinin nedenlerindendir. Bir çalışanın dikkat eksikliği yaşaması, iş yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Dikkat eksikliği yaşanması ile birlikte kişi işlerini yetiştiremez ve organize edemez, yeterli derecede verim sağlayamaz, kişisel imajı istenmeyen bir yöne doğru gider. İş yaşantısında yaşanan dikkat eksikliğinin nedenlerini bilmek büyük öneme sahiptir. Bu nedenler fiziksel, duygusal ve psikolojik olabilir. Hadi gelin hep birlikte iş yaşamında dikkat eksikliğinin nedenleri ve zararlarına göz atalım.

Birkaç işi aynı anda yapmak

İş yaşamında dikkat eksikliği doğuran ve yaygın yapılan hatalardan bir tanesi birkaç işi aynı anda yapmaktır. Birçok kişi bu eylemi ‘’işlerin hızlı bittiği’’ düşüncesiyle yapar. Fakat bu şekilde işler hem hızlı bitmez hem de kişinin dikkati dağılır. Dağılan dikkat ise verim düşüşü olarak önümüze çıkacaktır. Bu yüzden birkaç iş aynı anda değil, teker teker yapılmalıdır. Bunun için zihnimizin açık ve konsantrasyonumuzun tam olduğu günün erken saatleri seçilmelidir. Ayrıca gün tam anlamıyla planlanmalı, dinlenilecek vakitler de bırakılmalıdır.

Yeterince uyumamak

Gün içinde oluşan dikkat eksikliği sadece iş kaynaklı ortaya çıkmaz. Örneğin bir gece önceden yeteri kadar uyumamak, gün içinde dikkat eksikliği yaşamaya sebep olacaktır. Bunun birkaç nedeni bulunmaktadır. Öncelikli olarak gece uykularında gün içinde yaşadığımız şeyler beynimize işlenir. Bu, hafızamızı tam kullanabilmemiz ve hayatımızı devam ettirmemiz için oldukça önemlidir. Yeteri kadar uyumamak kısa ve uzun süreli hafızanın zarar görmesi ve bunun doğrultusunda dikkat eksikliğinin yaşanması anlamını taşımaktadır. Diğer bir yandan yeteri kadar uyumamak kortizol yani stres hormonu salınımını tetikleyerek gün içinde stres kaynaklı dikkat eksikliği yaşamamıza neden olabilir.

Yeterince beslenmemek

Yeterince beslenmemenin bize birkaç açıdan zararı bulunmaktadır. Öncelikli olarak genel anlamda yeterince beslenmemek vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin yeterince alınmamasını sağlayarak gün içindeki zihinsel aktivitelerimizi kısıtlayacaktır. Diğer bir yandan gün içinde öğünleri atlamak kan şekerinin düşmesi ile dikkat eksikliğine yol açacaktır. Bu yüzden iş yerinde öğünler atlanmamalı ve sağlıklı seçimler yapılmalıdır. Eğer uzun toplantılar var ise mutlaka çekmecede sağlıklı atıştırmalıklar bulundurulmalıdır.

Mola vermemek

İnsanın konsantrasyonu tıpkı batarya gibidir. Bu batarya belli sürelerde biter ve makine kapanır. Bu yüzden şarj olmasını sağlayacak yeni etmenler yaratılmalıdır. Bu yüzden çok uzun süre oturarak çalışmak, 2 saatten fazla hiç kalkmadan çalışmak veya uzun süreler toplantıda kalmak konsantrasyonunuzu yani şarjınızı bitirecektir. Bu doğrultuda bataryanın dolması için yani dikkatinizi toplamanız için mola vermeniz oldukça önemlidir. Kısa yürüyüşler yapabilir ve açık havaya çıkabilirsiniz.

Dikkat dağıtıcı ortamlara ve etmenlere maruz kalmak

İş ortamınız, masanız, telefonunuz, bilgisayarınız veya arkadaşlarınız dikkatinizi dağıtabilir. Bu noktada var olan etmenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Eğer bu gibi etmenler var ise öncelikli olarak dikkatinizi toplamanızı sağlayacak tertemiz sade bir masa düzeni kurun. Eğer ortamdaki ses dikkatinizi dağıtıyorsa konsantrasyonunuzu artıracak bir müzik dinleyin. Bilgisayar ve telefonda sosyal medya gezintisine çıkmayın. Eğer mümkünse tüm bildirimlerinizi kapatın. Eğer yakın arkadaşınız, eşiniz veya aileniz sürekli olarak iş saatlerinde size yazıyor veya sizi arıyorsa bu konu hakkında kendisini uyarın. Dikkat dağıtıcı etmenleri ortadan kaldırmak sizi rahatlatacak ve veriminizi artıracaktır.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ