Bizi Takip Edin!

Dikkat Eksikliği Neden Olur? Dikkat Eksiliği Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde çok fazla uyaranın olması ve günlük hayatın hızlı akmasından dolayı dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Her iki problem de kişinin yaşam kalitesini gözle görülür bir şekilde düşürebilmektedir. Fakat burada önemli olan dikkat dağınıklığı ve dikkat eksikliği arasındaki fark hakkında bilgi sahibi olabilmektir. Dikkat eksikliği çok küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabilen ve tanımlanmış bir sorundur. Bazı durumlarda hiperaktivite ile birlikte görülebilir. İlaçlı veya ilaçsız tedavinin uygulanabilmesi ve hastalığın tanımlanabilmesi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Dikkat dağınıklığı ise bir iş ile meşgul olurken tam konsantre olamama halidir. Yani dikkat dağınıklığı olan birisi günlük etkenlerden etkilenebilir. Bu etkenler arasında yeteri kadar beslenmeme, yanlış yaşam alışkanlıkları ve dış uyaranların fazlalığı gibi nedenler bulunabilmektedir. Bu alışkanlıklara örnek arasında; sağlıklı ve yeterli bir şekilde uyumamak, sağlıksız beslenmek, gürültünün çok olması ve iyi dinlememek gibi durumlar bulunmaktadır. Yani dikkat dağınıklığı yaşayan kişi gerekliliklerin yerine getirilmesi doğrultusunda konsantre olabilir. İşte dikkat eksikliği neden olur ve dikkat eksikliği nasıl anlaşılır sorularının cevapları.

Dikkat eksikliği neden olur?

Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı arasındaki farkı anladık. Peki dikkat eksiliği neden olur? Dikkat eksikliği problemi beş duyudan herhangi birinde bir problemin olması, stres, çevresel faktörler gibi nedenler ile ortaya çıkabilir. Yani dikkat eksikliği problemi küçük yaşlardan itibaren gözlemlenmiş ve tanımlanmış bir tür bozukluktur. Dikkat eksikliği problemi hayatın birçok noktasında yaşam kalitesini düşürebileceği için mutlaka doktor tanısı ve tedavisi gerekmektedir.

Dikkat eksikliği nasıl anlaşılır?

Dikkat eksikliğinin tanısı için mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Fakat bilinen ve saptanabilen bazı dikkat eksikliği belirtileri şu şekildedir:

  • Öfke kontrolünde zorluk çekmek ve bir anda parlamak.
  • Düşünmeden konuşmak ve arkasından gelen pişmanlık.
  • Bir işle uğraşırken etrafta olan bitenlerden haberdar olmamak.
  • Detayları sevmemek.
  • Başlanan işleri tamamlayamamak.
  • Sürekli olarak bir yerlerde eşyaları unutmak.
  • Sürekli olarak oyalanma ve hareket etme isteği.
  • Sabit bir şekilde duramamak.
  • Sürekli olarak dağınıklık.
  • Dikkat eksikliğinden kaynaklı olarak hata yapmak.
  • Okunan şeyleri anlamada güçlük.
  • Sürekli olarak hayallere dalıp gitmek.

Dikkat eksikliği tedavisi

Dikkat eksikliği yetişkinlerde ve çocuklarda çok küçük yaşlarda ortaya çıkabilir. Dikkat eksikliği tedavisi ilaçlı ve ilaçsız olarak yapılabilir. Tüm süreç hakkında bilgi edinmek için doktor tanısı büyük önem taşır. Fakat ilaçsız bir şekilde beynin büyük bir bölümünü çalıştıran beyin egzersizleri ve fiziksel egzersizler bulunmaktadır. Bu egzersizler ile beyin tembelleşmez ve fonksiyon kayıpları yaşanmaz.

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ