Bizi Takip Edin!

Günlük Yaşam Tarzımızın Kemiklerimize Olan 7 Etkisi

Günlük yaşam tarzı ve gün içerisinde gerçekleştirilen eylemler, kemikler üzerinde çok büyük bir etkiye sahip.(1) Yaşın ilerlemesi ve iyi yaşam koşullarına dikkat edilmemesine bağlı olarak zaman içerisinde kemik yoğunluğunda ciddi bir azalma meydana gelebiliyor. Bu durum da kemik erimesi olarak da adlandırılan osteoporoza sebep olarak kemiklerin daha kırılgan bir hale bürünmesine neden olabiliyor. İlerleyen yıllarda kemik kaynaklı rahatsızlıklarla karşılaşmamak için erken yaşlardan itibaren önlem almak ve günlük yaşam tarzını buna göre düzenlemek çok önemli. Bu yazımızda günlük yaşam tarzımızın kemiklerimiz üzerindeki etkisini gösteren 7 önemli maddeyi bir araya getirdik.

1. Uyku

Uyku

Yapılan araştırmalar, uykunun kemik sağlığı üzerinde çok önemli bir rolü olduğunu gösteriyor. Bilimsel çalışmalardan ve deneylerden elde edilen bulgulara göre, düzenli bir uyku düzenine sahip olan bireylerin kemiklerinin çok daha güçlü ve sağlıklı olduğu biliniyor. Bu sebeple uyku ihtiyacınızı karşılamak için her gün en az 7-8 saat uyumaya özen göstermelisiniz. Ayrıca yatış ve kalkış saatlerinizi düzenleyerek düzenli uyku alışkanlığı edinmelisiniz. Düzensiz ve yetersiz bir uyku alışkanlığı, uzun vadede kemiklerin güç kaybetmesine ve daha kırılgan bir yapıya bürünmesine neden olabilir.

2. Beslenme

Kemik sağlığı üzerinde etkisi olan faktörlerden biri de beslenme alışkanlığı. Yetersiz beslenme, kemik sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle kemik sağlığını korumada en etkili yöntem, doğru bir diyetin uygulanmasıdır (2). Eğer sağlıklı beslenmeye özen göstermezseniz ve tükettiğiniz besinlerden vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri temin edemezseniz ilerleyen süreçte kemikleriniz gücünü kaybedebilir. Kemik sağlığında rol oynayan başlıca besin ögeleri: kalsiyum, D vitamini, protein, fosfor, magnezyum, çinko, bakır, manganez, C vitamini, B12 vitamini, K vitamini ve potasyumdur (3). Siz de gerekirse bir diyetisyenden yardım alarak sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilir ve kemik sağlığınızı korumak için önemli bir adım atabilirsiniz.

3. Besin Takviyesi

Her ne kadar sağlıklı beslensek de bazı vitamin ve mineralleri besinlerden yeteri kadar alamayabiliyoruz. Dolayısıyla besin takviyelerine başvurarak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılamamız gerekiyor. Siz de düzenli olarak besin takviyesi tüketerek kemik sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

4. Spor

Spor

Spor yaparak sadece kaslarınızın ve eklemlerinizin değil, aynı zamanda kemiklerinizin gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. Gün içerisinde hareket etmek, egzersizler yapmak kemiklerin desteklenmesi noktasında son derece kritik bir öneme sahip. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız, merdiven inip çıkmak yerine asansöre biniyorsanız ve kısa mesafeleri bile aracınızla gitmeyi tercih ediyorsanız kemikleriniz bir süre sonra gücünü kaybetmeye başlayabilir.

Bu durumun önüne geçmek için gün içerisinde ortalama yarım saatlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Arada sırada merdiven inip çıkmaya, kısa mesafeleri yürüyerek gitmeye çalışabilirsiniz. Eğer güzergahta bisiklet yolu mevcutsa işe bisikletle gitmeyi deneyebilirsiniz. Tüm bu basit eylemlerin yanı sıra kemik sağlığını destekleyen ve kemikleri güçlendiren egzersizlerden oluşan bir spor programı hazırlayabilirsiniz.

5. Stres

Stres, enteresan bir şekilde kemik sağlığı üzerinde de önemli bir etkiye sahip. Bağışıklık sisteminden cilde kadar vücudun her noktası üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilen stres, kemiklerin güç kaybetmesine ve daha kırılgan olmasına neden olabiliyor. Bu sebeple stresten olabildiğince uzak kalmaya çalışmalısınız. Gün içerisinde stres yaşamanıza sebep olabilecek durum ve kişilerle aranıza mesafe koyabilirsiniz.

Meditasyon yaparak, yürüyüşe çıkarak, spora giderek ya da size kendinizi iyi hissettiren çeşitli etkinliklere katılarak stresten arınmaya çalışabilirsiniz. Arkadaşlarınızla dertleşmek, strese sebep olan problemi çözüme kavuşturmak için beyin fırtınası yapmak uzun vadede bedeninize çok olumlu katkılar sunar. Diğer yandan stres dolu bir hayat yaşamaya devam ederseniz kemiklerde zayıflama gibi kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

6. Fazla Kilolar

Fazla Kilolar

Araştırmalar, fazla kiloların kemik erimesine yol açtığını gösteriyor. Bu sebeple fazla kilolardan kurtulmak için diyetisyene danışarak beslenme programını düzenlemeniz ve bir uzman eşliğinde spor yapmanız gerekebilir. Kemikler üzerinde daha büyük bir baskının oluşmasına sebep olan fazla kilolar, uzun vadede kemiklerin yoğunluğu kaybederek zayıflamasına ve daha kırılgan bir hal almasına neden oluyor.

7. Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Bilinçsiz ilaç kullanımı, vücudun vitamin ve mineralleri verimli kullanmasını engelleyebiliyor. Kemik sağlığını da tehdit eden bilinçsiz ilaç kullanımı; zehirlenme, bağışıklık sisteminin çökmesi gibi çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. Bu sebeple doktor onayı olmadan hiçbir ilacı kullanmamalı, bir yan etkiyle karşılaştığınızda kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

 

**Sayfanın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

 

KAYNAKLAR

B Grubu Vitaminleri ve Kemik Sağlığı

1- (Salari vd., 2014, s. 62; Kakehasi vd., 2012, ss. 863-869)

2- (Dai & Koh, 2015, ss. 3322-3346).

3- (Mangels, 2014, ss. 469-475).

PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ