Yaşlılıkta Bağırsak Sağlığımızı Korumanın Önemi
Yaşlılık, insan yaşamının doğal ve değişmez bir sürecidir. Yaşlılık döneminde insan vücudunda bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu dönemde bedenimizdeki tüm yapılardaki fonksiyonlar azalmaya başlar. Elbette genetik özellikler, yaşam tarzı, hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak bu değişiklikler her bireyde farklı hızlarda görülebilir. Yaşlılıkta, zamana bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikler, normalde fonksiyon kaybına neden olmaz ama organ sistemlerinin genel kontrolünde bir azalması söz konusudur. İşte sindirim sistemi de yaşlılık döneminde değişiklik yaşanan sistemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yaşlanma ile birlikte sindirim sisteminde meydana gelen değişiklikler
Yaşlılıkta mide- bağırsak sisteminde çeşitli değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Kişinin sağlıklı bir yaşlılık geçirebilmesi için bu değişikliklerin hangilerinin normal, hangilerinin hastalık kaynaklı ortaya çıkabileceğini iyi bilmesi gerekir. Örneğin yaşlılık döneminde acıkma hissinin ve yemek yeme alışkanlığının azalması son derece normaldir. Ancak yetersiz beslenme bağışıklık sistemi sağlığını zayıflatabileceği için dengeli ve düzenli beslenmeye mutlaka önem gösterilmelidir. Ayrıca yaşlanma süreci ile birlikte besinlerin mideden boşalma süresi uzar ve bu da yemek sonrası gaz ve şişkinlik gibi problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Artık bağırsak hareketleri daha yavaştır; bu sebeple kabızlık da ortaya çıkabilecek problemlerden bir tanesidir.
Yaşlılıkta bağırsak sağlığı neden önemlidir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yaş ilerledikçe sindirim sisteminde yaşanan bu değişiklikler çeşitli sindirim problemlerinin ve hatta hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yaşlılıkta sağlıklı beslenmeye daha fazla önem gösterilmelidir. Bağırsak sağlığının korunması sadece bu tarz hastalıkların ortaya çıkmaması açısından önemli değildir. Aynı zamanda bağırsak sağlığının bağışıklık sistemi sağlığıyla da yakından ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Bağırsak sağlığının korunması, sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak açısından da son derece önemlidir.
Yaşlılıkta bağırsak sağlığı nasıl desteklenir?
Peki yaşlılıkta bağırsak sağlığını desteklemek için neler yapılabilir, ne gibi önlemler alınabilir? İşte yaşlılıkta başta bağırsak sağlığı olmak üzere sindirim sistemi sağlığını korumak için alınabilecek bazı önlemler:
- Yeme isteğinin azalacağı göz önünde bulundurularak öğün atlamamaya ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenmek, bağırsak hareketlerinin ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur.
- Posa ve lif açısından zengin beslenmek, yaşlılıkta azalan bağırsak hareketleri açısından faydalı olabilir. Bu şekilde bağırsak hareketleri arttırılarak olası kabızlık probleminin önüne geçilebilir.
- Düzenli egzersiz ve fiziksel hareket yapılmalıdır. Bu sayede besin alımı arttırılabilir, enerji kazanılabilir. Ayrıca yine bağırsak hareketleri desteklenerek sindirim sistemi sağlığı iyileştirilebilir.
- Günlük olarak yeteri kadar su tüketilmelidir. Su besinlerin sindirimi açısından son derece önemlidir.
- Besin çeşitliliği ve meyve, sebze tüketimi gerekli vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması bakımından oldukça önemlidir. Tüm bunlar bağırsak ve sindirim sistemi sağlığı açısından da gereklidir.
- Sigara, alkol gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Tüm bunlar başta bağırsak sağlığı olmak üzere genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermektedir.
Görüldüğü üzere bazı sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile yaşlılıkta bağırsak sağlığını korumak ve desteklemek mümkündür. Siz de sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmak için tüm bu sağlıklı alışkanlıkların hayati önem taşıdığını unutmayın! Sağlıklı günler dileriz!