Bizi Takip Edin!

Yaş Aldıkça Eklemlerimizde Ne Tür Değişiklikler Olur? Nasıl Önlemler Alınmalı?

Yaş Aldıkça Eklemlerimizde Ne Tür Değişiklikler Olur

Eklemler, genellikle göz ardı edilse de vücudun hareket edebilmesi için hayati öneme sahip olan noktaların başında gelir. Yapısal ve fonksiyonel olmak üzere ikiye ayrılan bu noktalar, vücudumuzdaki kemiklerin belirli yerlerden bükülerek hareket etmelerini kolaylaştırır. Bu nedenle vücudun en çok kullanılan bölümleri arasında yer alırlar ve zaman içinde deforme olarak çeşitli sağlık problemlerine yol açmaya başlayabilirler. Peki eklemlerin yaş aldıkça geçirdiği değişimler ve bu durumla ilgili alınabilecek önlemler nelerdir? İşte eklemlerin dönüşümü ve korunmasıyla ilgili bilmeniz gerekenler…

Yaş Aldıkça Kıkırdak Hücrelerinin Etkisi Azalır

Dejenerasyona bağlı eklem hastalıkları 70 yaş üstü kişilerin %85’inde görülmekle beraber 40 yaşından itibaren giderek artar ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Dejeneratif eklem hastalıklarının ilk belirtilerini ise kondrositlerin, yani kıkırdak hücrelerinin, etkisindeki azalmalar oluşturur.

Temel görevi eklemlerde oluşabilecek şok etkisini azaltmak ve böylece yaralanmaları önlemek olan kıkırdaklar, zaman içinde kondrositlerin etkisini yitirmesiyle birlikte eklemleri koruyamaz hale gelir. Bu da vücudumuzdaki kıkırdakların giderek daha çok sertleşmesine ve büzüşmesine sebep olurken eklemlerin hareket kabiliyetini kısıtlar. En çok diz ve kalçaları etkileyen bu durum, tahmin edilebileceği gibi yaş aldıkça yürümeyi daha da zorlaştırır.

Eklemlerin Fazla Kullanımı Kireçlenmeyi Hızlandırır

Eklem tutukluğu ve eklem ağrıları gibi kronik sağlık sorunlarına yol açabilen kireçlenme, aşırı kilo, kas zayıflığı, eklem yaralanmaları gibi farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İnsan sağlığını en çok tehdit eden unsurlar arasındaki kireçlenmenin bir diğer önemli nedenini de eklemlerin fazla kullanımı oluşturur. Özellikle spor ya da iş gibi farklı sebeplerden dolayı belirli eklemler çok fazla kullanıldığında zaman içinde yaralanabilir ve bunun sonucunda kireçlenmeye neden olabilir. Düzenli tenis oynayanlarda veya üretim bantlarında çalışan kişilerde sıklıkla rastlanabilen bu durum, kalıcı eklem sorunlarının ana faktörleri arasında yer alır.

Eklemlerdeki Yıpranmalar Zamanla Postür Bozukluklarına Yol Açar

Bir bütün olarak değerlendirilmesi gereken kemik ve eklemler, yaşlandıkça dejenerasyona bağlı olarak postür, yani duruş, bozukluklarının da en önemli sebeplerinden biri haline gelir. Bu yüzden 40 yaşından itibaren her 10 yılda bir yaklaşık 1 cm kısalan boy, 70 yaşından sonra daha hızlı bir şekilde kısalmaya başlar ve postür bozuklukları da çok daha belirginleşir. Haliyle kondrositlerin giderek etkilerini yitirmeleriyle başlayan süreç, adım adım kireçlenme gibi diğer problemleri de beraberinde getirerek boyun kısalması ve duruş bozuklukları gibi çok daha ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabilir.

Zamanla Oluşan Eklem Değişimlerine Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Yaş aldıkça eklemlerde çeşitli değişikliklerin oluşması kaçınılmaz ancak beslenmeden spora farklı alanlarda alabileceğiniz önlemlerle bu değişimi minimuma indirebilirsiniz. Eklemlerdeki değişimlere karşı aşağıda sıraladığımız önlemleri uygulayabilirsiniz:

  • Yaşlanmanın dışında, eklemlerdeki değişimin en önemli sebeplerinden biri de fazla kilolar. Aşırı kilo, hareket özgürlüğünü kısıtlamanın yanı sıra eklemlerdeki yükü arttıracağı için hızlı bir deformasyon sürecine de sebep olur. Eğer siz de kilo problemine sahipseniz ilk olarak fazla kilolarınızdan kurtularak eklemlerinizdeki değişim aşamasını yavaşlatabilirsiniz.
  • Yaptığınız iş veya spor da eklemlerinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Fiziksel açıdan aktif kalmak eklem sağlığı için oldukça yararlı ancak fazla hareket ederek veya zorlayıcı hareketler yaparak eklemlerinizin yaralanmasına yol açabilirsiniz. Bu nedenle sizi performans açısından zorlayan bir işiniz veya spor aktiviteniz varsa bu konuda dikkatli olmalısınız.
  • İskelet sisteminizi güçlendiren diyetler de eklem değişimlerini yavaşlatmanız konusunda en önemli yardımcılarınızdan biri. Sağlıklı diyetler sayesinde çok daha dinç kalabilir ve çok daha dinç hissedebilirsiniz.
  • Uygulayacağınız diyetle birlikte takviye gıdalar da kemik ve eklem sağlığı açısından mükemmel bir destekleyici görevi görebilir. Diyetinize uygun şekilde alabileceğiniz takviyeler, genel olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz konusunda da size yardımcı olur.
  • Son olarak eklemlerinizdeki değişimler ciddi boyutlara ulaşmışsa ve yaşam kalitenizi doğrudan etkiliyorsa her şeyden önce bu konuda bir uzmana danışmanız gerekir. Size özel uygulanacak tedavi ile birlikte dilerseniz tüm bu maddeleri de dikkate alabilirsiniz.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ