Bizi Takip Edin!

Menopoz Döneminde Kemik ve Eklemlerimizde Neden Ağrı Yaşarız?

Menopoz; kadın vücudunun büyük değişiklikler yaşadığı, oldukça önemli bir süreç. Her kadının hayatında hem fiziksel hem de psikolojik etkileriyle yer eden bu dönem boyunca yaşanan değişimler ve vücudun yeni dengeye uyum sağlama çabası zorlayıcı olabilir. Özellikle de kemik yapısının değiştiği evrelerde iskelet sisteminde ağrılar, zorlanmalar yaşanabilir. Bu, hem yaşam kalitesini düşürebilir hem de yeni bir döneme giriş yapan kadını psikolojik açıdan yıpratabilir. Peki, aslında kadın üreme sistemiyle herhangi bir bağlantısı olmayan iskelet sisteminde oluşan bu rahatsızlıkların sebebi nedir? Neden menopoz döneminde kemik ve eklem ağrıları görülür?

Menopoz Döneminde Yaşanan Kemik ve Eklem Ağrılarının Sebebi Nedir?

Menopoz Döneminde Yaşanan Kemik ve Eklem Ağrılarının Sebebi Nedir

Osteoporosis olarak da tanımlanan kemik erimesi durumu, kadınlarda erkeklere kıyasla daha çok gözlenebiliyor. Bunun nedeni, kadınların kemik yapısında daha az mineral bulunması. Zaman içerisinde yaşlanan vücutta mineral kaybı artığı için de kadınlar, kemik ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına daha yatkın oluyorlar. Mineral yoğunluğunun azalması sonucu, kemiklerde zayıflama ve kırık riskinin artması ile karakterize osteoporoz gelişebilmektedir.(1)

Menopoz döneminde bu duruma bir de düşen östrojen seviyesi ekleniyor. Bu süreç boyunca hızla düşen östrojen miktarı kemik erimesi riskini artırıyor. Bu süreçte yaşanan yapısal değişiklikler kemik ve eklemlerde ağrılara sebep oluyor.

Peki, Bu Süreçte Yaşanan Kemik Ağrıları Geçici Mi?

Menopoz döneminde yaşanan bazı değişiklikler, sadece o sürece özel. Örneğin, psikolojik etkiler ve ani sıcak basması gibi durumlar menopozun geçiş döneminden sonra pek sık görülmez. Ama maalesef bu durum kemik ağrıları için geçerli değil.

Menopoz dönemi boyunca değişen hormon seviyeleri, kemiklerin yapısının farklılaşmasına neden olur ve bu değişim kalıcıdır. Birçok kadında menopoz sonrasında ilk 5 yıl içerisinde hızlı bir şekilde gelişen kemik erimesi “postmenopozal osteoporoz” olarak adlandırılır. Eğer menopoz boyunca gerekli önlemler alınmazsa, bu kemik erimesi rahatsızlığı daha erken dönemlerde ortaya çıkabilir. Ayrıca her kadının menopoz sonrasında düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi ve kemik yoğunluğunu ölçtürmesi gerekir.

Menopoz Döneminde Kemik Sağlığını Korumak İçin Ne Yapılabilir?

Şimdiye kadar bahsettiğimiz noktalar canınızı sıkmasın. Bu, her kadının geçirdiği oldukça doğal bir süreç. Ve bu süreç boyunca belirli noktalara dikkat ederek ve yeni alışkanlıklar edinerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

1. Egzersiz Yapın

Egzersiz Yapın

Spor, sağlıklı bir yaşamın kilit noktası. Menopoz döneminde kemik sağlığını korumak ve ağrıları azaltmak için de yapabileceğiniz şeylerin başında, düzenli egzersiz geliyor.(2) Günlük yürüyüş rutinleri oluşturarak, pilates ve yoga gibi esneme ağırlıklı egzersizler yaparak kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz. Bu aşamada, bir profesyonelin tavsiyeleri doğrultusunda, bileklere takılan ağırlıklardan yardım alarak kemik gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.

2. Kafeinden Uzak Durun

Fazla kafein tüketmek, vücudun kalsiyum oranını düşürür. Bu nedenle menopoz sürecinde kafein tüketimini azaltmalı, mümkünse sıfıra indirmelisiniz. Bu aşamada kahve alışkanlıklarınızı değiştirmeli, yeşil çay gibi içerisinde kafein bulunan diğer içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız.

3. Sigara ve Alkolü Bırakın

Hem sigara hem de alkol sağlığı tehdit eden unsurlar arasında. Bu nedenle menopoz dönemi sıkıntılarınızdan sigara içerek veya alkol alarak kurtulmaya çalışmamalısınız. Bu ikiliden mümkün olduğunca uzak durmanızda fayda var.

4. Dengeli Beslenin

Menopoz döneminde yeme alışkanlıklarınızın değiştiğini hissedebilirsiniz. Fakat bu süreçte yaşanan değişiklikleri kontrol etmek de sizin elinizde. Her zaman sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın. Her şeyin aşırısından uzak durun. Az az, sık sık yemek yiyin ve sıvı alımını artırın. Bu süreçte taze ve organik gıdalar tüketmeye ve işlenmiş ürünlerden uzak durmaya özen gösterin.

5. D Vitamini Almayı İhmal Etmeyin

D vitamini, kemik sağlığının en önemli bileşenlerinden. Ve bilindiği gibi bu vitamin güneş ışınlarıyla aktifleşiyor. Yaz aylarında saat 11:00 – 15:00 arasında güneşlenmek günlük D vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterli. Fakat bu aşamada el içi, yüz, kol ve bacakların tamamen güneş aldığından emin olmalısınız. Tabii bu süreçte direkt güneş ışığına maruz kalmak uzun vadede cilt problemlerini beraberinde getirebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Kremsiz ve korunmasız çıktığınız saatleri uzatmamaya özen göstererek kendinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyabilirsiniz.

 

KAYNAKLAR

  1. MENOPOZDA BESLENME
  2. Morelli V, Naquın C. Alternative Therapies for Tranditional Disease States: Menopause. Am Fam Physician
    2002;66(1):29-34.
PAYLAŞ

NBL ÜRÜNLERİ